Sven Hanavald – Kralj novogodišnje turneje

Sven Hanavald - Kralj novogodišnje turneje

Sezona 2001/2002 za Svena Hanavalda je do novogodišnje turneje bila prosečna, a onda je zablistao na novogodišnjoj turneji, redom je pobeđivao u Oberzdorfu, Garmišu, Insbruku i Bišofshofenu i tako postao jedini čovek u istoriji kome je to pošlo za rukom.
Sve je počelo u Oberzdorfu 30. decembra 2001. godine. Na programu je bila prva skakaonica jubilarne 50. novogodišnje turneje. Hanavald je u celoj 2001. godini samo jednom bio prvoplasiran i to u nemačkom Nojštatu. Zbog toga ovom nemačkom skakaču kladionice nisu davale gotovo nikakve izglede za pobedu na novogodišnjoj turneji. Međutim, u momentu kada se u prvoj seriji popeo na zaletište u Oberzdorfu, svima koji na njega nisu računali usta su bila zapušena. Izgledao je vrlo samouvereno, prosto je poleteo i zaustavio se na 122 metra od mesta sa kog je krenuo. Fantastičan skok, u drugoj rundi je ostvario identičnu daljinu, sa malo slabijim ocenama i na taj način zavladao jednom novogodišnjom skakaonicom po prvi put u karijeri.

Posle Oberzdorfa na red je došao legendarni Garmiš-Partenkirhen, gde je aktuelni pobednik bio Norijaki Kasai. Ovo je najgledanija skakaonica na svetu, kada se svi oporavljaju od Nove godine, uživajući u svemu što može da ponudi jedan od najuzbudljivijih zimskih sportova. Sven je izgledao kao da skače pred užim krugom prijatelja, u tom trenutku je psihički bio prejak. Hanavald je te godine na svakoj skakaonici novogodišnje turneje preskakao kvalifikacije i zato u prvoj rundi uvek imao za protivnika najboljeg u kvalifikacijama, a u Garmišu je to bio Andreas Vidhelcl. Sven se popeo na zaletište i poleteo, preskočivši 122,5 metra, međutim, njegov protivnik nije očajavao, pokazao je da je jedan od najboljih na svetu u tom trenutku tako što je preskočio razdaljinu za pola metra manje od rivala, ali uz bolje ocene. Srećom po Svena, niko osim Vidhelcla nije ostvario bolji rezultat nego on, pa je prošao u drugu seriju kao drugoplasirani, gde se sa velikom pažnjom iščekivao njihov ponovni dvoboj. Pretposlednji se na skakaonicu popeo Hanavald i preskočio 125 metara. Kada se Austrijanac zaleteo, Hanavald se sledio, ostao je ukopan u mestu. Izgledalo je kao da će ga isti rival savladati i u drugoj rundi, skok je bio gotovo savršen, ali presudio je jedan metar i nepuna dva poena u korist čoveka koji je u tom trenutku već na najbolji mogući način obeležio 50.-u jubilarnu zimsku turneju.

Tada je Hanavald već bio prepun samopouzdanja, još sigurniji u sebe nego pred početak turneje. Titula je već bila u njegovim rukama, samo je morao da održi zalet koji je uhvatio. A on ga nije samo održao već je dodao gas i skočio 134,5 metra, i na taj način oborio rekord skakaonice u Inzbruku. Već tada je postalo skoro sigurno da će on biti tek osmi čovek u istoriji ovog sporta koji je pobedio na prve tri skakaonice u toku iste turneje. Niko u prvoj rundi nije preskočio više od 126,5 metara, pa je Hanavaldu, posle slabe druge runde rivala bio potreban prosečan skok za pobedu – morao je samo da preskoči kalkulacionu liniju. Ne da je preskočio, nego je opet briljirao, dočekavši se na 128 metara od zaletišta i postavši šampion i u Inzbruku. Tada je već ušao u legendu, ali čekala ga je istorija, čekala ga je sopstvena legenda, čekao ga je uspeh koji će generacije i generacije skakača posle njega pokušavati da ponove.

Na red je došao Bišofshofen. Čim je poleteo, svi su zadržali dah. Odmah se videlo da će to biti najbolji skok na celoj turneji te sezone, za Svena Hanavalda najsrećnije novogodišnje turneje u životu. Legendarni Nemac je došao do 139 metara u Bišofshofenu, a svoj skok je znao i da proslavi. Krenuo je nekontrolisano da skače na sve strane, da se baca, da slavi kao da je postigao gol u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu. Za njega ovo i jeste bio Mundijal, a za sve ljubitelje zimskih sportova trenuci koji će se večno pamtiti. U drugoj seriji je rutinski odradio posao i počeo da roni suze radosnice zajedno sa porodicom i trenerom, koji takođe nije mogao da prikrije emocije.

Posle tog grandioznog uspeha na novogodišnjoj turneji, imao je najbolju sezonu u karijeri, sa najviše podijuma i čak osam prvih mesta. Usledio je onda pad u karijeri, Sven više nije bio na potrebnom nivou, ali to ni na koji način ne umanje legendarni uspeh koji je na novogodišnjoj turneji 2001/2002. godine ostvario čovek zvani istorija – Sven Hanavald.

Prethodni tekstNoć kada je Anrijeva ruka podelila fudbalsku planetu
Sledeći tekstJugoslavija – SAD – Epski meč u Indijanapolisu