Bokserski meč veka koji se nije održao

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka profesionalnim boksom dominirao je Muhamed Ali, koji je polako sticao status, ne samo najvećeg boksera, već i jednog od najvećih sportista svih vremena. Za to vreme u amaterskom ringu dominirao je Kubanac Teofilo Stivenson, koji je osvajao sve što se moglo osvajati, dugo godina bio neporažen, ali i plenio bokserskim stilom i tehnikom. Pošto je Stivenson dominantno odbranio titulu na Olimpijskim igrama u Montrealu, ljubitelji sporta bili su željni da vide borbu trenutno najboljeg amaterskog protiv najboljeg profesionalnog boksera, koji uz to potiču iz dve zemlje i dva naroda koji se „mrze“…
Organizaciju meča preuzeo je na sebe legendarni Don King, koji se odlučio da poseti Kubu i sa Stivensonom ugovori njegov prelazak u profi ring i borbu sa Alijem. Navodno, Muhamed Ali nije imao ništa protiv da se bori sa Stivensonom, bio je spreman da svima još jednom pokaže da je najveći, pa se čekao pristanak Kubanca. Posle sastanka Kinga sa Stivensonom, čelnicima Kubanskog bokserskog saveza, kao i čelnicima Svetskog amaterskog boksa, činilo se da je meč na vidiku. Višemilionska ponuda Kinga za borbu dopala se svim stranama, a navodno Teofilo Stivenson nije imao ništa protiv da do meča dođe. Ipak, da bi borba bila održana „morao“ je da se složi i tadašnji predednik Kube Fidel Kastro, koji je dao načelno pristanak, ali i izneo neke zahteve. Naime, Kastro je „zabranio“ Stivensonu da pređe u profesionalce, pa je zahtevao da se borba održi po amaterskim pravilima, sa amaterskom opremom i da meč traje 3 runde po 3 minuta, a da ako meč izazove baš veliko interesovanje, onda da se organizuje više borbi širom SAD-a, navodno oko pet. Ovakav predlog Kastra došao je kao želja svih na Kubi da Stivenson nastavi amatersku karijeru posle meča sa Alijem, a Kingu se ovakav predlog nije dopao, pa je ubrzo odustao od organizacije borbe.

Iako je javnost željno iščekivala njihov meč, borba između Alija i Stivensona se, ipak, nikada nije održala.
Iako je javnost željno iščekivala njihov meč, borba između Alija i Stivensona se, ipak, nikada nije održala.

I dok su se bokserski analitičari bavili kako bi borba izgledala i ko bi trijumfovao, mnogi od njih je smatralo da je za Alija bolje što je borba otkazana i da ne bi imao mnogo šansi za trijumf protiv toliko kvalitetnog protivnika, koji je 10 godina mlađi (Ali je te 1976. godine već imao 34 godina) i nalazi se na vrhuncu karijere, dvojica boraca su nastavljala da beleže uspehe u ringu. Pošto je Teofilo Stivenson 1978. godine dominanto došao do titule na Svetskom prvenstvu u Beogradu, pobedivši Vujkoviću u „zanimljivom“ finalnom meču, a Ali u revanš meču savladao Spinksa i ponovo došao do svetske titule, Don King je opet došao na ideju da organizuje meč dvojice vanserijskih boksera. King se tada ponovo sastao sa Stivensonom, ponudio mu 5 miliona dolara za meč (navodno tri miliona više nego prethodnog puta), a Kubanac je odbio njegovu ponudu, izjavivši potom: „Šta su milioni dolara u poređenju sa ljubavlju osam miliona Kubanaca?!“
Kada je postalo jasno da do toliko željene borbe neće doći, usledile su analize u kojima su pojedini bokserski stručnjaci smatrali da je Teofilo Stivenson odbio meč zato što mu je bilo previše 15 rundi, koliko bi trajao meč, ali i da bi mu eventualno dobijeni novac oduzela država i da kada bi prešao u profesionalce ne bi mogao da nastavi život na Kubi. I pored mnogih zamerki na račun Kubanca, isticajući njegov veliki kvalitet, bokserski stručnjaci su, ipak, smatrali da bi on bio favorit u borbi sa Alijem i da je tada već vremešni šampion bio daleko od potrebne forme da bi savladao Stivensona.

Tokom godina Muhamed Ali i Teofilo Stivenson postali su veliki prijatelji.
Tokom godina Muhamed Ali i Teofilo Stivenson postali su veliki prijatelji.

Tokom godina Muhamed Ali i Teofilo Stivenson postali su prijatelji, pa su često isticali koliko poštuju jedan drugog, a Ali je u nekoliko navrata posetio Stivensona na Kubi. U tim prilikama dvojica boksera su i pozirala za medije, imitirajući toliko željeni meč, koji se ipak nije odigrao. „Ako ljudi ne mogu da razumeju da neko može da odbije milione dolara zbog principa, znači da im je mozak ispran. Jednostavno nisam želeo da se borim protiv svog ‘brata’.“ – bio je odgovori Teofila Stivensona mnogo godina kasnije na pitanje zašto je odbio borbu sa jednim od najvećih boraca ikada i da li se i bar malo kaje zbog toga.
Mnogi ljubitelji boksa i danas često diskutuju o tome šta bi se dogodilo da se toliko željena borba odigrala i ko bi trijumfovao u meču između po mnogima najboljeg profesionalnog i najboljeg amaterskog boksera svih vremena. Nažalost odgovor na to pitanje nikada nije stigao i pored velikog interesovanja navijača, ali i napora pojedinaca da se ovaj spektakularan meč, za koji mnogi smatraju da bi bio bokserski događaj stoleća, održi.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This