Ćiro Blažević – „J*** te Batistuta“

Ćiro Blažević –
Ćiro Blažević – "J*** te Batistuta"

Miroslav Ćiro Blažević, koliko god sa jedne strane bio poznat po svojim trenerskim sposobnostima, ništa manje ga ljudi ne znaju i po njegovom, u najmanju ruku, „ležernom“ ponašanju pred kamerama. Ćiro je u svojoj trenerskoj karijeri uspeo da dođe do dosta trofeja vodeći klubove i reprezentacije, pa je tako osvajao prvenstvo i kup Jugoslavije, kasnije prvenstvo i kup Hrvatske, prvenstvo i kup Švajcarske, a možda i jedan od njemu najdražih uspeha bilo je treće mesto sa reprezentacijom Hrvatske 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, što je bio za ove prostore rezultat ravan čudu. Ipak, legendarni hrvatski trener, naročito mlađim generacijama, poznat je kao čovek bez „dlake na jeziku“, ali i kao veliki šoumen, pa je gotovo svaka TV emisija sa njim koja je išla uživo praćena od strane publike kako bi se videlo koju će psovku „odvaliti“ „trener svih trenera“ i na koji način će uspeti da ih zasmeje. Ali i pored stotina duhovitih izjava i psovki u karijeri Ćire Blaževića jedna se posebno pamti i prepričava toliko da je postala gotovo kultna.

I pored toga što je Gabrijel Batistuta u tom trenutku bio jedan od najboljih napadača na planeti, Ćiro Blažević nije želeo da ga "menja" ni za jednog svog igrača.
I pored toga što je Gabrijel Batistuta u tom trenutku bio jedan od najboljih napadača na planeti, Ćiro Blažević nije želeo da ga „menja“ ni za jednog svog igrača.

Bilo je to 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj gde je kao selektor Ćiro Blažević ostvario svoj najveći uspeh u karijeri. Hrvatska se tada u grupi H nalazila sa Argentinom, Jamajkom i Japanom. U prva dva kola i „Kockasti“ i „Gaučosi“ su „tukli“ Jamajku i Japan, pa je u poslednjem kolu trebalo da igraju međusobno za prvo mesto u grupi. Pobedila je Argentina sa 1:0, ali ono što se dogodilo pre meča nasmejalo je ne samo sve prisutne na toj konferenciji za štampu, već i milione koji su kasnije gledali ovaj snimak. Na konferenciji je pored Ćire Blaževića bio i Zvonimir Boban i atmosfera je bila „ležerna“, uostalom kao i u većini slučajeva kada je Ćiro u pitanju. Jedan od novinara pokušao je tokom konferencije verovatno da izvuče neku senzaciju, pa je upitao „izbornika“ da li bi menjao Šukera za Batistutu, na šta mu je ovaj odgovorio: „Ni Zvone (Boban) ni ja ne bi dali Šukera za deset Batistuta!“ A kada je smeh već počeo da se prostire salom, pogledao je u Bobana i u svom stilu dodao „Jebo te Batistuta…“ – što je već izazvalo glasno smejanje svih prisutnih u sali.
Pogledajte sami kako je izgledala jedna od legendarnih izjava Miroslava Ćire Blaževića, zbog kojih ga navijači vole gotovo na svim prostorima bivše Jugoslavije:

Prethodni tekstBen Džonson – Trka protiv konja i automobila
Sledeći tekstBokserski meč veka koji se nije održao