Dan kada je Argentina plakala

Legendarni Hoze Luis Čilavert postigao je fantastičan pogodak na meču Velez - River.

10. novembra 2001. godine karijeru je završio za mnoge najbolji igrač svih vremena Dijego Armando Maradona. Stadion u Buenos Ajresu bio je premali da primi sve koji su želeli poslednji put da vide slavnog Maradonu u akciji.
Legendarni “El Pibe” poslednji meč odigrao je na “Bombonjeri” svoje Boke Juniors. Bio je to duel selekcije Argentine i tima “Svih zvezda”, a među fudbalskim velemajstorima našli su se, između ostalih, Havijer Zaneti, Herman Burgos, Matijas Almeida, Nolberto Solano, Huan Roman Rikelme, Karlos Valderama, Hristo Stoičkov, Lotar Mateus, Erik Kantona… 11. novembra 1997. godine karijeru je završio za mnoge najbolji igrač svih vremena Dijego Armando Maradona. Stadion u Buenos Ajresu bio je premali da primi sve koji su želeli poslednji put da vide slavnog Maradonu u akciji.A na stadionu skoro isti broj zastava Argentine i Boke Juniors, kluba kojem je Maradona poklonio i srce i dušu. U plavo-belim bojama bila je i porodica, vremešni otac Dijego. Odzvanjale su pesme o Maradoni, ali nisu izostali ni skandali, a sve u stilu slavnog Argentinca. Na ovom spektaklu najpogrdnije od strane publike dočekan je legendarni Brazilac Pele, zbog njegovih ranijih izjava o Maradoni.
„Želim samo da vas zamolim jednu stvar, da ova ljubav između nas nikada ne prestane. Ne znam šta bih rekao, ostao sam bez reči, ne znam kako da vam se zahvalim za ovo što ste mi priredili…. Jedino što sam želeo jeste da igram fudbal, budem srećan i ujedno i vas učinim srećnima. Izgleda da sam uspeo u tome… Moja karijera, kao i život, nije bila besprekorna, mnogo, mnogo sam grešio… Ali sam sve to sam i platio…“ – jedva je Maradona održao govor, dok je ceo stadion aplaudirao i plakao. A zatim zapevao čuvenu “Dale dale Boca”.
Ostao je upamćen kao čovek koji je gotovo sam doneo svojoj zemlji najvredniji trofej u istoriji fudbala, trijumfom na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, na kome je postigao najlepši gol svih vremena, ali i onaj najkontraverzniji – “Božiju ruku”. Družio se sa italijanskim mafijašima i konzumirao drogu, bio izbačen sa Svetskog prvenstva 1994. godine u SAD-u. Obeležio je borbu siromašnog juga Italije protiv moćnog severa – donevši Napoliju jedine dve titule u istoriji i Kup UEFA. Karijeru je započeo u Argentino Juniorsima, zatim prelazi u ‘ljubav svog života’, Boku Juniors. U Evropi je nastupao za Barselonu, Napoli i Sevilju.
Podsetite se ovog neverovatno emotivnog trenutka, oproštaja legendarnog “El Pibea” pred prepunom “Bombonjerom”:

Prethodni tekstMajkl Džordan – „Banana dobrodošlice“ za Šekila O’Nila
Sledeći tekstIroničan aplauz poljskih rukometaša za srpske sudije