Dan kada se “nebo otvorilo” i “stadion eksplodirao”

Dan kada se “nebo otvorilo” i “stadion eksplodirao”
Dan kada se “nebo otvorilo” i “stadion eksplodirao”

U prvom meču polufinala Kupa šampiona 1991. godine Crvena zvezda je pobedila Bajern iz Minhena u Nemačkoj sa 2:1, pa je pred drugi susret cela Jugoslavija bila optimista da “Crveno-beli” mogu u finale. Niko nije otpisivao tradicionalno jake Nemce, za koje se uvek govorilo da “igraju 90 minuta”, ali svi su se nadali da će Zvezda dalje s obzirom na to da je Bajern imao niz od 47 utakmica bez poraza u evropskim okvirima na svom terenu, koji su Beograđani prekinuli.
Interesovanje navijača za revanš bilo je ogromno. Trebovanja su po nekim procenama bila za 250.000-300.000 ulaznica. “Napunili bismo dve ili tri „Marakane”. Tako je bilo. To je najveći prihod od jedne naše utakmice. Četiri miliona maraka samo od ulaznica, i svi su tražili najskuplje ulaznice. Trebalo je igrače izvući iz svega toga.” – prisećao se kasnije tadašnji prvi čovek FK Crvena zvezda Dragan Džajić.
Utakmica je za Zvezdu počela kako se samo poželeti može. Zvezdin dugokosi bombarder Siniša Mihajlović je „raspalio“ po lopti sa nekih 25 metara, a golman Bajerna Rajmond Auman bio je nemoćan, za vođstvo Zvezde od 1:0, a računajući i prvi meč prednost je u tom trenutku iznosila dva gola.

Delovalo je da će Auman, Augentaler, Efenberg, Ton, Laudrup i ostali sigurno otići kući pognutih glava. Ali, kao što je rekao tadašnji Zvezdin trener Ljupko Petrović: „Nemci su to“.
Tim Jupa Hajnkesa je krenuo na sve ili ništa i u potpunu ofanzivu. Volfart je propustio jednu veliku šansu, a zatim je usledio naizgled naivan prekršaj na nekih 20-25 metara od gola Stevana „Dike“ Stojanovića. Kratku povratnu loptu dobio je Augentaler. A onda… Muk na „Marakani“. Lopta prolazi kroz noge i ruke kapitena Zvezde i završava u mreži.

Momci u crveno-belom se bledo gledaju, a Nemci kreću po drugi gol i neizvesnost. I samo pet minuta kasnije Bender je anulirao Zvezdinu prednost i Bajern je došao u prednost od 2:1.

“Crveno-beli” kao da su ostali u potpunom šoku. Imali su naizgled nedostižnu prednost, a onda su se uporni nemački fudbaleri u samo nekoliko minuta potpuno vratili u igru i dobili psihološku snagu. Igrao se sjajan fudbal u nastavku. Šanse na obe strane. Efemberg i Augentaler su promašivali, Stojanović odlično branio. 80.000 navijača čeka rasplet drame dok se igraju poslednji trenuci…
Minut pre kraja Robert Prosinečki je dodao loptu Siniši Mihajloviću, koji je centrirao, a lopta se od Augentalerove noge odbila u velikom luku, tako da golman Auman nije uspeo da je prebaci preko prečke što mu je bila namera, već je ona završila u golu nemačkog tima za 2:2. Komentator televizije Beograd, Milojko Pantić u naletu emocija ostao je upamćen za sva vremena: „…po svemu sudeći gledaćemo produžetke, dva puta po petnaest minuta. Radinović, Radinović prema Biniću. Ispred njega brzi Efenberg. Jugović, Jugović, Jugović do Pančeva, Jugović, Prosinečki je tu, Prosinečki, Mihajlović u sredinu i šta je sada? DVA-DVAAA, GOOOL, GOL, GOL, GOL! Nebo se otvorilooo, stadion je eksplodiraooo! Galer izbacuje rukovodstvo Crvene Zvezdeee! Čitav Bajernov tim je na travi, nokautirani su fudbaleri Bajerna. …“ – bile su reči legendarnog komentatora Milojka Pantića koje gotovo svaki Zvezdaš zna napamet.

Komentator televizije Beograd, Milojko Pantić u naletu emocija ostao je upamćen za sva vremena: "…po svemu sudeći gledaćemo produžetke, dva puta po petnaest minuta. Radinović, Radinović prema Biniću. Ispred njega brzi Efenberg. Jugović, Jugović, Jugović do Pančeva, Jugović, Prosinečki je tu, Prosinečki, Mihajlović u sredinu i šta je sada? DVA-DVAAA, GOOOL, GOL, GOL, GOL! Nebo se otvorilooo, stadion je eksplodiraooo! Galer izbacuje rukovodstvo Crvene Zvezdeee! Čitav Bajernov tim je na travi, nokautirani su fudbaleri Bajerna. …“ - bile su reči legendarnog komentatora Milojka Pantića koje gotovo svaki Zvezdaš zna napamet.
Reči legendarnog komentatora Milojka Pantića posle autogola Augentalera gotovo svaki Zvezdaš zna napamet.

Meč je završen nekoliko minuta kasnije, kada je švajcarski arbitar Bruno Galer nadoknadio vreme zbog izmena i ogromnog slavlja Zvezdinih igrača i rukovodstva. Tih poslednjih trenutaka kasnije se prisećao Zvezdin strateg: „Niko ne shvata da je meni posle gola bilo najteže. Imao sam pravo na dve izmene i trudio sam se da igračima objasnim da još nije gotovo, Nemci su to. Govorio sam igračima da ispucavaju loptu na tribine, a onda se dešavalo da bukvalno shvate, pa sami prime loptu na našoj polovini i šutnu na tribinu. Srećom, izdržali smo.“ – priznao je Ljupko Petrović.

Slavlje navijače Crvene zvezde posle pobede protiv Bajerna.
Slavlje navijače Crvene zvezde posle pobede protiv Bajerna.

„Sve se treslo, u svlačionici smo gledali posle meča kako navijači ruše golove i uzimaju travu sa ‘Marakane'“. – sećao se Siniša Mihajlović, možda i ključni čovek trijumfa. Kraj utakmice nemačka televizija je dočekala bez komentara, a prenos je ubrzo i prekinut, tako da slavlje na stadionu i tuga fudbalera Bajerna nisu ni prikazani u zemlji tadašnjih svetskih šampiona.
Zvezda je kasnije u Bariju posle penala savladala Olimpik iz Marselja i osvojila titulu prvaka Evrope, a detalja koji im je uopšte omogućio tako nešto i koji je ime Augentalera urezalo u sećanja svih navijača Zvezde za vjek i vjekova, kao i reakcije legendarnog Milojka Pantića od koje se čovek naježi, možete se podsetiti u videu koji je ispred vas:

Prethodni tekstMarberijeva basketaška finta kojom je prevario Divca
Sledeći tekst„Bik iz Bronksa“ – Džejk La Mota