Marberijeva basketaška finta kojom je prevario Divca

Ljubitelji NBA lige širom sveta pamtiće All-Star utakmicu iz 2001. godine verovatno najviše po velikom preokretu igrača Istočne konferencije u poslednjoj četvrtini, kada su prestigli 19 poena zapadnjaka i uspeli da dođu do iznenađujuće pobede. Sa druge strane, ljubitelji košarke u Srbiji pamtiće tu utakmicu u prestonici SAD-a najviše po nastupu Vlade Divca, koji je tako postao prvi srpski košarkaš koji je ikada zaigrao na All-Star utakmici. Vlade je neobavezan susret (na koji je pozvan posle povrede Šekila O’Nila) završio postigavši 8 poena, ali će se njegov jedini nastup u karijeri na All-Star utakmici ipak najviše pamtiti po jednoj „fori“ koju mu je „prodao“ Stefon Marberi.
Igrala se završnica treće četvrtine kada je Stefon Marberi pošto je primio jedno dodavanje saigrača ispod table, iz reketa izašao prodorom po čeonoj liniji, da bi se zaustavio na ivici reketa, želevši odatle da poentira. Ipak, Divac je odlučio da mu odigra odbranu, što nije tako čest slučaj na All-Star utakmicama. Stao je Vlade ispred njega i visoko podigao obe ruke, zatvorivši tako Marberiju sve poglede ka košu, ali se odlični plejmeker nije predavao, već se odlučio za basletaški trik.

Stefon Marberi "prodao" je basketaški trik Divcu.
Stefon Marberi „prodao“ je basketaški trik Divcu.

Protnuo je levu ruku iza leđa Divca, da bi potom loptu izbacio u vis ka sebi, što Vlade nije ukapirao na vreme, već se okrenuo misleći da mu je lopta iza leđa, a dok je tražio pogledom, Marberi je uhvatio loptu sa obe ruke i uputio šut ka košu, koji je ipak bio poprilično neprecizan. Samo par sekundi u kojima Divac nije znao gde se lopta nalazi bilo je dovoljno da izazove smeh kod većine prisutnih u dvorani, a posebno je urnebesna bila reakcija tadašnjeg dvojca Lejkersa Kobi Brajant – Šekil O’Nil, koji su sedeći na klupi zapadne konferencije bili oduševljeni potezom Marberija. Iako akcija Stefona Marberija nije završena poenima, sama finta koju je napravio bila je dovoljna da taj potez uđe među najbolje sa tog meča.
Kako je izgledala „fora“ koju je Stefon Marberi „prodao“ Vlade Divcu i kojom je nasmejao sve prisutne u dvorani u Vašingtonu, ali i obeležio jedini Divčev nastup na All-Star utakmici u karijeri, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This