„Davidova“ rampa za košarkaškog „Golijata“

"Davidova" rampa za košarkaškog "Golijata"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

20. novembra 2006. godine Hjuston Roketsi su poptuno očekivano savladali u „Medison Skver Gardenu“ domaće Njujork Nikse. Ubitačan duo „Raketa“ Trejsi Mekgrejdi i Jao Ming predvodio je svoj tim do trijumfa, postigavši zajedno 50 od 97 poena Hjustona, ali košarkaš iz Kine će taj duel ipak pamtiti po nečemu drugome.
Iako na susretu nije postigao niti jedan poen, može se reći da je omaleni plejmeker domaćih Nejt Robinson najzaslužniji što se ovog meča i danas mnogi sećaju. Igrala se završnica treće četvrtine, Hjuston je imao napad i pet poena prednosti. Trejsi Mekgrejdi krenuo je u prodor, a potom zastao i odličnim dodavanjem uposlio svog centra Jao Minga. Niksu su u odbrani rotirali i preuzimali sve, pa se tako u tom trenutku ispred Minga našao plejmeker tima iz „Velike jabuke“ Nejt Robinson, koji je visok svega 175 centimetara. Zbog toga se očekivala lagana realizacija čak 54 centimetara višeg košarkaša iz Kine, ali Robinson nije imao nameru da se preda…

Trenutak kada je Nejt Robinson izblokirao mnogo višeg Jao Minga.
Trenutak kada je Nejt Robinson izblokirao mnogo višeg Jao Minga.

Iako je za košarkaške standarde bio veoma nizak, Nejt Robinson je bio poznat kao momak sa fantastičnim odrazom, zbog čega je izvodio fenomenalna zakucavanja, ali i relativno često tokom karijere blokirao svoje dosta više rivale. Odmah po prijemu lopte, Jao Ming je krenuo u realizaciju, ali je Nejt Robinson i ovog puta skočio fantastično i uspeo je da „dohvati“ Kineza, a potom mu i udari spektakularnu „bananu“. Robinson je posle blokade i malo nenamerno po licu zahvatio Minga, ali se sudije nisu oglasile, pa je publika u „Medisonu“ prosto „poludela“ zbog rampe Nejta Robinsona na mnogo višem protivniku.
I dok je košarkaška javnost bila oduševljena, ali i začuđena, rampom Robinsona, Jao Ming je posle susreta dao vrlo zanimljiv odgovor na pitanje kako je moguće da ga je izblokirao preko 50 centimetara niži košarkaš: „To nikoga ne bi trebalo da začudi, jer mi je ranije tokom karijere izblokirao momak visok 160 centimetara, tako da ovo nije ni blizu rekorda.“ – rekao je posle meča sa osmehom na licu Jao Ming.
Kako je izgledala „banana“ Nejta Robinsona na mnogo višem Jao Mingu koja je oduševila ljubitelje NBA lige, a posebno navijače Niksa, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstValentino Rosi – Proslava trijumfa u kojoj je najviše uživao
Sledeći tekstKada je golman iskopao rupu, pa odbranio penal