Devin Buker – Rekordna partija koja je podelila javnost

Devin Buker - Rekordna partija koja je podelila javnost
Devin Buker - Rekordna partija koja je podelila javnost
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dražen Petrović je postigao 112 poena Olimpiji. Radivoj Korać je brojao do 99, Kobi Brajant do 81, a Vilt Čemberlen do 100 poena na meču. I tada mlađani Devin Buker je odigrao rekordnu partiju, postigavši nešto manje poena od pomenutih. Ali i potpuno uzburkavši javnost, jer se mnogima njegova rekordna partija nije uopšte dopala…

Devin Buker – 70 poena Seltiksima

U večeri 24. marta 2017. godine Sansi su lako poraženi na gostovanju u Bostonu. Bio je to ishod duela koji nikoga nije iznenadio, jer su Seltiksi te sezone bili mnogo bolji i njihova rutinska pobeda je bila ono što su svi očekivali. Ipak, da se meč ne zaboravi odmah po završetku kao jedan običan duel regularne NBA sezone, ali i da  se posle njega više priča o poraženima nego o pobednicima, pobrinuo se, tada mlada dvadesetogodišnja zvezda gostiju, Devin Buker.

Devin Buker pružio je maestralnu partiju protiv Seltiksa.
Devin Buker pružio je maestralnu partiju protiv Seltiksa.

Meč u Bostonu Buker je okončao sa 70 postignutih poena. Time je oborio rekord Sansa po poenima jednog igrača na utakmici. Postao je i najmlađi košarkaš koji je postigao 70 ili više poena na jednom NBA meču. Ušao je i društvo legendi Vilta Čemberlena, Kobija Brajanta, Dejvida Tomspona, Dejvida Robinsona i Eldžina Bejlora, koji su jedini pre njega uspeli da postignu 70 ili više poena na jednom NBA duelu. Ipak, tu Bukerovu rekrodnu partiju pratile su i kontroverze…

Podeljena mišljenja o Bukerovom rekordu

Naime, Devin Buker je na meču sa Seltiksima šutnuo čak 40 puta iz igre. Uz to je izveo i 26 slobodnih bacanja, a veliki deo poena postigao je u finišu meča. I to kada je pitanje pobednika već odavno bilo rešeno i na parketu se uglavnom nalazili igrači sa manjom minutažom. Tada su Bukerovi saigrači samo njemu dodavali loptu kako bi povećavao poenterski saldo, a uz to su napade Bostona zaustavljali faulovima, kako bi stopirali vreme i obezbedili Devinu više napada do kraja meča.

Saigrači su zajedno sa Bukerom proslavili postizanje 70 poena kao da su trijumfovali u meču.
Saigrači su zajedno sa Bukerom proslavili postizanje 70 poena kao da su trijumfovali u meču.

Igranje u „garbidž tajmu“ i protiv rezervista mnogima se nije dopalo. Oni su komentarisali kako je glupo to što je Devin Buker na taj način i „na silu“ ušao u društvo velikana. Uz to, mnoge je šokiralo što su igrači Sansa proslavljali svaki poen Bukera. Iako su ubedljivo gubili, oni su se u finišu duela radovali svakom pogotku Bukera, kao da će im on doneti neki trofej, a ne da je postignut u meču koji je njihov tim već odavno izgubio.

Kobi Brajant kao inspiracija

I pored nekih za mnoge kontroverzi, Bukerova partija „odjeknula“ je širom planete. I zato je medije posle meča najviše interesovalo kako je on uspeo da postigne čak 70 poena protiv Seltiksa. „Video sam intervju sa Kobijem. Pričao je o tome šta ga odvaja od drugih ljudi koji misle da je 30 poena mnogo. On je rekao da nikada nije postavljao limite. Te reči uvek držim u glavi. Ne postavljam limit u bilo čemu. Želim da budem najbolji u životu. U svemu, ne samo u košarci.“ – bio je Bukerov odgovor njima.
Mnogi smatraju da ovakve partije štete košarci i da ne treba na silu juriti rekorde. Neki drugi da je Devin Buker odigrao fantastičan meč, a da je sve ostalo manje bitno. Čijem mišljenju ste vi bliži podelite sa nama, nakon što se na snimku pred vama podsetite svakako istorijske partije Bukera protiv Seltiksa.

Prethodni tekstAna Čakvetadze – Ruska teniserka koju su razbojnici zaustavili na putu ka svetskom vrhu
Sledeći tekstFrank Rajkard – Pljuvanje Felera