Dražen Petrović – 112 poena na susretu sa Olimpijom

5. oktobra 1985. godine u prvom kolu šampionata Jugoslavije u košarci za sezonu 85/86, košarkaši Olimpije gostovali su tada aktuelnom šampionu Jugoslavije i Evrope Ciboni, koju je predvodio Dražen Petrović. Još kada su određeni parovi prvog kola prvenstva za tu sezonu, znalo se da “Zmajčeci” nemaju šta da traže protiv Cibone, ali se nekoliko dana pred susret posle propusta generalnog sekretara Olimpije Radovana Lorbeka, koji je zakasnio sa podnošenjem zahteva za dobijanje licenci igrača prvog tima, saznalo da će Slovenci na meču nastupiti sa kadetima i juniorima, pa im je “potop” bio neizbežan. Cibona je slavila sa neverovatnih 158:77, ali da meč ne bude nezanimljiv pobrinuo se Dražen Petrović
Dražen je kada je saznao snagu protivnika došao na ideju da predloži tadašnjem treneru Cibone Željku Pavličeviću da pokuša da obori rekord po broju postignutih poena jednog igrača u prvenstvu Jugoslavije, koji je od 1962. godine sa 74 poena držao Radivoj “Žućko” Korać. Pošto trener nije imao ništa protiv da Petrović napadne rekord Koraća, osmišljena je taktika po kojoj će Dražen završavati skoro sve napade Cibone i tako pokušati da obori rekord, ali i pruži zabavu publici u rezultatski neinteresantnom susretu.

Dražen Petrović postigao je 112 poena na meču Cibone protiv Olimpije.
Dražen Petrović postigao je 112 poena na meču Cibone protiv Olimpije.

Plan je odlično sprovođen, Dražen je već do poluvremena dogurao do 67 poena, da bi u 24. minutu uspeo da prestigne Koraćev rekord. Tada je video priliku da dođe i do 100 poena, pa je nadahnuti Petrović, koji je igrao kao u transu gotovo sam protiv klinaca iz Olimpije, nastavio da “puni” koš “Zmajčeka” i zaustavio se na postignutih nestvarnih 112 poena, uz šut iz igre 40/60 (za tri 10/20) i 22 postignuta poena iz slobodnih bacanja. Zanimljivo je da se prisutna publika, koja je svedočila pisanju košarkaške istorije, bunila kada napad nije završavao Dražen, pa su zviždali i svojim ljubimcima. Iako su se Draženu gotovo svi saigrači podredili u tom susretu, bilo je i onih koji su pokušali da se u meču poenterski “istaknu”, pa je tada mlađani Anzulović postigao 16 poena, a o tome kako je igrao tog oktobra 1985. godine podsetio se mnogo godina kasnije: “Kad si mlad i nadobudan, misliš da možeš sve, pa sam tako i ja na toj utakmici tražio priliku da se iskažem. Ispalo je da samo ja nisam skužio na kog se Dražena igra.” – rekao je kroz osmeh Dražen Anzulović.
“Sve je bilo podređeno da Dražen obori rekord. Igrali smo tako da on završi sve napade. Jedan od igrača Olimpije mi je rekao da su oni bili impresionirani time što igraju prvenstveni seniorski meč i što se sreću sa idolom – Draženom Petrovićem. Jednostavno nisu mogli da ga zadrže. Zapamtio sam i da su gledaoci zviždali kada bi neko drugi postigao poene za Cibonu.” – podsetio se istorijskog meča mnogo godina kasnije i tadašnji igrač Cibone Zoran Čutura.

Dražen Petrović - 112 poena na susretu sa Olimpijom
Dražen Petrović je postigao 112 poena na susretu sa Olimpijom.

Zanimljivo da je samo nekoliko dana posle tog susreta, igrač Zadra Zdenko Babić protiv tima sa Kipra u Kupu “Radivoja Koraća” postigao 144 poena, a Aleksandar “Aca Trica” Petrović, košarkaška legenda i Draženov brat za medije je dao zanimljivu izjavu povodom toga: “Pa valjda su kadeti Olimpije bolji od tih Kiprana?!”
Iako je Draženu u tom susretu posao bio olakšan, to nikako ne umanjuje njegovu neverovatnu partiju i istorijski podvig, koji verovatno nikada neće biti dostignut. Postići 112 poena na seniorskom meču tada verovatno najjačeg prvenstva u Evropi je zaista nešto što je teško zamisliti da je mogao još neko da izvede, čime Petrovićev podvig tog 5. oktobra 1985. godine deluje još nestvarnije. Jedini žal ostaje što sem jedne slike (koju možete videti u tekstu) i svedočenja 2.500 prisutnih ljudi, ne postoje drugi tragovi sa ovog susreta, u kome je Dražen Petrović ispisao istoriju košarke na ovim prostorima.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This