Dikembe Mutombo – Četiri „banane“ u jednom napadu

Dikembe Mutombo - Četiri
Dikembe Mutombo - Četiri "banane" u jednom napadu

U večeri 6. marta 1997. godine, te sezone odlični Atlanta Houksi su kao gosti ubedljivo savladali ekipu Filadelfija Seventesiksersa. Iako je Stiv Smit sa 25 poena i 10 asistencija predvodio goste do trijumfa, Dikembe Mutombo je svojom defanzivnom rolom u jednom napadu, učinio da učinak Stiva Smita na tom duelu gotovo potpuno padne u zaborav.
Domaćini su bili u napadu u kojem je Džeri Stekhaus lako prošao pored Mukija Blejloka i zatim krenuo na polaganje. Ispred njega se tada našao legendarni Dikembe Mutombo, koji je tokom cele karijere važio za jednog od najboljih zaštitnika obruča, a da su te tvrdnje opravdane pokazao je i u toj situaciji. Mutombo udara rampu Stekhausu i sprečava ga da poentira, ali njegovi saigrači mu „ne čuvaju dobro leđa“, pa se lopta odbija u ruke krilnog centra Filadelfije Klarensa Viterspuna. Nalazio se Viterspun tada u odličnoj poziciji, bio je blizu obruča, a Mutombo se nalazio ispod table, ali igrač Siksersa i pored toga promašuje zicer. Ipak, dolazi Viterspun ponovo do ofanzivnog skoka, ali se Mutombo u međuvremenu vratio na svoju poziciju ispred obruča…

Dikembe Mutombo je na meču protiv Filadelfije udario četiri blokade u istom napadu.
Dikembe Mutombo je na meču protiv Filadelfije udario četiri blokade u istom napadu.

Pokušao je Viterspun da zakuca preko Mutomba, ali ga ovaj blokira. Ipak, lopta ponovo dolazi u ruke do krilnog centra Filadelfije, koji pokušava ponovo da poentira, ali sledi nova „banana“ Mutomba. Ni tu nije bio kraj, Viterspun ponovo dolazi do lopte i ne odustaje, kreće ponovo da pokuša da poentira preko Dikembea, ali Mutombo je opet spreman i novom rampom, čini se i najlepšom u toj seriji, definitivno onemogućava Viterspuna da poentira u tom napadu. Bile su to četiri „banane“ Mutomba u samo nekoliko sekundi, kojima je samo još jednom pokazao zašto je 4 puta biran za najboljeg defanzivca NBA lige, ali i zašto ga mnogi smatraju za najboljeg blokera u istoriji lige.
Na pomen imena Dikembea Mutomba većini je prva asocijacija fantastična defanziva i mnogobrojne rampe kojima je sprečavao protivnike da poentiraju. „Banane“, kao i mahanje prstom uz legendarno „Not in my house“, ostali su do danas zaštitni znak Dikembea Mutomba, a kako je izgledalo kada je ovaj fantastični centar uspeo „nemoguće“ i udario četiri blokade u istom napadu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstŠta je skrivila lepa Eva Karneiro?
Sledeći tekstKada je Manu Đinobili „odneo“ Alena i spektakularno zakucao preko Boša