Đuzepe Maskara – Iznenađenje za Žulio Cezara i odbranu Intera

Đuzepe Maskara nije bio jedan od onih igrača koji su igrali za velike klubove i osvajali trofeje. Bio je, reklo bi se sasvim prosečan igrač, sasvim prosečnih klubova, uglavnom u Italiji, ali činjenica da je jednu utakmicu odigrao za reprezentaciju svoje zemlje, doduše prijateljsku, protiv Severne Irske, 2009. godine, i tako postao prvi igrača Katanije koji je obukao dres nacionalnog tima, sama po sebi govori da je Maskara bio nešto posebno.
Svoju „živopisnu“ karijeru Maskara je počeo u Sicilijanskom amaterskom klubu Komizo, pre nego što je prešao u Raguzu i tako otpočeo profesionalnu karijeru. Fudbalski put ga je dalje vodio u Batipaljeze, Avelino, zatim Salernitanu, pa Palermo, kratko u Đenovu pre nego što je prešao u klub u kome će ostaviti najdublji trag u celoj svojoj karijeri. Bila je to Katanija, klub u kojem je proveo gotovo punih 8 godina, za koji je odigrao više od 200 utakmica i postigao 58 golova i gde je postao miljenik navijača. Možda nije igrao najlepši fudbal za oko, ali Maskara je umeo da zablista i da svojim potezima podigne publiku na noge. U karijeri je postiago nekoliko golova kojih se ne bi postideli ni najveći majstori fudbala, a mi vas danas podsećamo na jedan takav, na koji, sigurni smo, ni vi nećete
ostati ravnodušni.

Đuzepe Maskara igrao je odlično na meču protiv te sezone veoma jakog Intera.
Đuzepe Maskara igrao je odlično na meču protiv te sezone veoma jakog Intera.

Teško da iko može da se seti utakmice iz oktobra 2006. godine, kada su u 6. kolu Serjie A „koplja ukrstili“ Inter i Katanija. Oni sa boljim pamćenjem možda i hoće, uz mali podsetnik da je pobedu od 2:1 ekipi iz Milana, pored Figa, Adrijana i Ibrahimovića koji su tog dana bili na terenu, doneo Dejan Stanković sa dva sjajna gola. Ipak, potez utakmice došao je iz protivničkog tima. Igrao se šesnaesti minut kada je dosuđen aut za gostujući tim, na polovini terena koji pripada domaćinu. Aut je izveo Vargas, dodao loptu Maskari koji je bio leđima okrenut golu. Pozicija je bila takva da Zaneti nije ni krenuo na njega, već se trudio da pokrije Vargasa u slučaju dodavanja.
Đuzepe Maskara je znao da sam protiv odbrane koja je na kraju sezone primila manje od gola po utakmici nema velike šanse, zato se odlučio na nešto neočekivano. On je primio loptu od Vargasa koja je odskočila od njegove noge taman toliko da se okrene ka golu. Pustio ju je da jednom udari o žemlju, zatim je podigao i raspalio po njoj. Cela odbrana Intera okrenula se ka svom čuvaru mreže, a Žulio Cezar samo je napravio nekoliko sitnih koraka unazad, bacio se, podigao ruku, ali loptu nije uspeo da dohvati. Ona se zakotrljala u mreži na opštu radost igrača Katanije.

Đuzepe Maskara je sa saigračima znao da proslavi fantastičan pogodak protiv Intera.
Đuzepe Maskara je sa saigračima znao da proslavi fantastičan pogodak protiv Intera.

Đuzepe Maskara je proslavljao gol sa saigračima, dok se sa tribina čuo žamor oko 50.000 pretežno Interovih navijača. Maskarin gol je bilo nešto što je uspelo da ih podigne sa stolica iako su pred sobom gotovo svakog drugog vikenda gledali najveće zvezde i najbolje poteze svetskog fudbala. Sjajan gol iz veoma teške pozicije. Još ako se uzme u obzir da je Inter završio sezonu na prvom mestu, sa više od 50 bodova iznad Katanije, gol još više dobija na
značaju.
Maskara je kasnije igrao još za Napoli, Novaru, Al Nasr, Peskaru, Sirakuzu i Skodiju pre nego što je završio svoju karijeru 2016. godine i postao trener. Možda nije ostavio previše dubok trag u fudbalu na Apeninima, ali je svakako ostavio nekoliko fenomenalnih golova sa distance, kao što je ovaj protiv Intera. Podsetite se:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This