Doček „Grobara“ za „gospodara crnog plemena“

Doček „Grobara“ za „gospodara crnog plemena“

U četvrtom kolu grupe A Evrolige, 8. novembra 2013. godine košarkaši Fenerbahčea su kao gosti savladali Partizan sa 88:78. Bio je to dosta zanimljiv susret u kome su „Crno-beli“ vodili tokom prvog poluvremena, a onda je tim koji je sa klupe predvodio Željko Obradović i koji je pred početak sezone bio jedan od glavnih favorita za osvajanje titule šampiona Evrope odličnom igrom u nastavku uspeo da preokrene rezultat i trijumfuje na kraju u tom susretu. Ipak, u mnogim medijima širom evropskog kontineta mnoga dešavanja sa susreta ostala su u senci onoga što se desilo pre početka meča.
Na oko 30 minuta pre početka duela, navijači Partizana su pevali jednu od svojih navijačkih pesama, kada je na parket dvorane „Pionir“ kročio trener gostiju Željko Obradović. Još od kada je 1992. godine sa svojim timom doneo Partizanu titulu šampiona Evrope, odnos Željka Obradovića i „Grobara“ je prepun ljubavi i poštovanja. Tako da je ulazak Obradovića na parket bio „signal“ za preko 7.000 „Grobara“ da prekinu sa pevanjem pesme i da prvo aplauzima, a potom i ovacijama na spektakularan način dočekaju jednog od svojih najvećih sportskih heroja.

Željko Obradović se zahvaljuje navijačima Partizana na dočeku.
Željko Obradović se zahvaljuje navijačima Partizana na dočeku.

Željko Obradović je bio izuzetno dirnut dočekom domaćih navijača, pa je i on uzvratio aplauzima navijačima, da bi se potom poklonio publici, a onda im na kraju u znak zahvalnosti poslao i poljubac. Bio je to trenutak u kome su svi videli veliku međusobnu ljubav i veliko međusobno poštovanje Željka i „Grobara“, a koje je viđeno i nekoliko desetina minuta kasnije kada su zajedno pevali jednu od himni navijača Partizana „Da volim crno-bele“.
Ipak, koliko se god mnogima činila normalnim dešavanja iz „Pionira“ pre početka duela Partizana i Fenerbahčea, bilo je i onih koji su se našli u „čudu“ zbog vrlo toplog dočeka za Željka Obradovića od strane „Grobara“. Pojedini turski mediji o tome su pisali kao o neverovatnom trenutku velikog poštovanja navijača Partizana prema Obradoviću, koji je iznenadio gostujuće igrače i članove rukovodstva tima, ali je u izveštavanju o toj situaciji najdalje otišla čuvena španska „Marka“.

Željko Obradović je bio veoma dirnut dočekom koji su mu priredili "Grobari".
Željko Obradović je bio veoma dirnut dočekom koji su mu priredili „Grobari“.

U tekstu pod naslovom „Obradović, gospodar crnog plamena”, Španci su uz fotografije trenutaka dočeka za Obradovića preneli da je zaista bilo dirljivo i neverovatno, ali ponajviše spektakularno, na koji način su “Grobari” dočekali trenersku legendu Željka Obradovića. Bili su Španci iznenađeni činjenicom da i preko 20 godina kasnije niko od navijača Partizana nije zaboravio zasluge koje je Željko Obradović imao u osvajanju titule šampiona Evrope “Crno-belih”, ali i time što su Željku podjednako poštovanje iskazali i “Grobari” koji nisu ni bili rođeni u vreme kada je Partizan postao šampion Evrope u Istanbulu.
Kako je izgledali vrlo emotivni trenuci kada su navijači Partizana u novembru 2013. godine na spektakularan način koji je oduševio medije širom Evrope dočekali tadašnjeg trenera Fenerbahčea i jednog od svojih sportskih ljubimaca, Željka Obradovića, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMontaža ili nadljudski refleksi?
Sledeći tekstGol od koga zastaje knedla u grlu