Dominacija u Zagrebu evropskog Dream team-a

Evropski šampioni u Zagreba 1989. godine su bili: Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Stojan Vranković, Jure Zdovc, Zoran Čutura, Zdravko Radulović, Zoran Radović, Mario Primorac i selektor Dušan Ivković.
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Pobednik Evropskog prvenstva u košarci u Zagrebu 1989. godine znao se mesecima pre početka prvenstva. Od prve utakmice sa aktuelnim prvacima, Galisovim Grcima, koju je Jugoslavija dobila tačno sa 35 razlike, do finala sa istim protivnicima, bila je to potpuna dominacija reprezentacije Jugoslavije koju je sa klupe predvodio Dušan Ivković.
Jugoslavija je Eurobasket u Zagrebu otvorila utakmicom sa aktuelnim evropskim šampionom, selekcijom Grčke. Predvođeni Galisom i Janakisom, Grci su poveli sa 12 : 4, ali to je bilo sve od njih na toj utakmici. Nakon toga, blago rečeno, dominacija i pobeda “plavih” rezultatom 103 : 68. Dražen Petrović je predvodio ekipu sa 35 poena. U drugom kolu i utakmici protiv Bugarske, Petrović je u prvom poluvremenu šutirao iz igre neverovatnih 13/13. Još jedna laka pobeda. Evropski šampioni u Zagreba 1989. godine su bili: Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Stojan Vranković, Jure Zdovc, Zoran Čutura, Zdravko Radulović, Zoran Radović, Mario Primorac i selektor Dušan Ivković.Poslednji meč u grupnoj fazi, Jugoslavija otvara možda i previše opušteno, pa Francuska na poluvreme odlazi sa prednošću 48 : 41. Na kraju +17 za “plave”. Draženu se opet nije išlo ispod 30, pratio ga je Paspalj kao drugi strelac. U drugoj grupi Sovjeti takođe po planu lagano osvajaju prvo mesto, a rival Jugoslavije u polufinalu bila je Italija.
Savršeno uigrana, a opet egzibiciona predstava jugoslovenskih košarkaša bližila se svom vrhuncu. Italijani su utakmicu izgubili i pre izlaska na teren, znali su da nemaju šanse. Razultat 97 : 80 za domaćina, mada moglo je biti i ubedljivije, „Azuri“ su bili presrećni što su ispraćeni sa manje od 20 poena zaostatka. Pet dvocifenih u ekipi Dušana Ivkovića – Petrović, Paspalj, Kukoč, Divac i Rađa. Kakva petorka! U drugom polufinalu Grci su predvođeni Galisom iznenadili Sovjete i plasirali se u finale.
U finalu po očekivanju rapsodija “plavih”, dominantna igra kakva nije viđena u finalima Evropskih prvenstava. Vrhunac saradnje Divca i Rađe, Dražen u najboljem izdanju, Paspalj po običaju. Došlo se do situacije da selektor Ivković u finalu EP dobar deo drugog poluvremena ima prostora da pruži šansu igračima koji nisu imali značajniju minutažu na prvenstvu. U strelce su se upisali svi osim Radovića i Čuture. Konačan rezultat 98 : 77 je više nego dobar za Grke, tokom meča razlika je bila i mnogo veća. Dražen je predvodio “plave” sa 28 poena, Rađa dodao 25, Divac 16.

Nakon 12 godina i Liježa 1977. godine, trofej prvaka Evrope je ponovo u rukama Jugoslavije i to sa kakvom dominacijom. Preko 100 poena po meču i sa prosečnom razlikom preko 20 poena. Na tadašnjem Trgu Republike u Zagrebu titula prvaka Evrope proslavljena je pred 50000 ljudi, koji su sa oduševljenjem pozdravili verovatno najbolju reprezentaciju u istoriji evropske košarke. Orilo se tih dana Zagrebom, ali i celom Jugoslavijom “plavi, plavi – Jugoslavija, Jugoslavija…” Svi su tih dana bili uz evropski “Dream team”, zadivili su momci Dušana Ivkovića svojim igrama celu planetu, a neki od njih su partijama u Zagrebu obezbedili sebi mesto u NBA ligi.
Evropski šampioni u Zagreba 1989. godine su bili: Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Stojan Vranković, Jure Zdovc, Zoran Čutura, Zdravko Radulović, Zoran Radović, Mario Primorac i selektor Dušan Ivković.

Prethodni tekstFarsa u Sijetlu
Sledeći tekstTeri Bučer – Ranjeni lav