Teri Bučer – Ranjeni lav

Teri Bučer - Ranjeni lav
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bio je 6. septembar 1989. godine. U Švedskoj, tačnije Stokholmu, igrao se derbi grupe 2 kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. godine između Švedske i Engleske. Englezima je trebao svaki bod, jer su im Šveđani i Poljaci „disali za vratom“, a tih 0:0 koje su jedva izvukli na Rosundi i kojim su napravili veliki korak ka „Čizmi“ najviše duguju dirigentu svoje odbrane, igraču sa brojem 6 na leđima i kapitenskom trakom oko ruke – Teriju Bučeru.
Posle dvadesetak minuta meča, na centru terena, dok je pokušavao da se dokopa lopte, došlo je do sudara i Bučer je dobio veoma jak udarac u glavu. Povreda nije bila ni malo laka i krv je iz glave reprezentativca „Gordog Albiona“ liptala na sve strane. Odmah mu je ukazana pomoć pored aut linije, na brzinu je ušiven, Meč se napokon završava, a fotoreporteri beleže istorijske fotografije Terija Bučera sa ludačkim izrazom lica, kako izlazi sa terena dok mu se krv sliva niz glavu pravo na dres već natopljen istom… kakva bizarna situacija… kakva legendarna slika!dobio je nekoliko šavova, stavljena mu je gaza, par slojeva zavoja i verovali ili ne, kapiten se vratio u igru. Većina igrača bi u takvom trenutku napustila teren. Neki ne bi mogli ni da ustanu sa trave. Mnogi bi se previjali po terenu sami tražeći izmenu, misleći na sebe i svoju karijeru. Ne i Teri Bučer. Ostao je u igri do zadnjeg sudijskog zvižduka kao poslednji bedem ispred Pitera Šiltona, izgarajući za svoju zemlju, ekipu i navijače, odbijajući mnogobrojne napade švedskih fudbalera. Nije se štedeo Bučer, naprotiv, svestan da ima ozbiljnu povredu, udarao je svaku loptu koja mu je išla na glavu, i posle nekoliko takvih intervencija kopče popuštaju, rana se ponovo otvara i njegov beli dres uskoro postaje gotovo potpuno crven od krvi. Ali Bučer se i dalje bori kao ranjeni lav u šesnaestercu ostavljajući utisak da bi glavom išao i na ciglu ako bi slučajno pripretila Šiltonovom golu. Meč se napokon završava, a fotoreporteri beleže istorijske fotografije Terija Bučera sa ludačkim izrazom lica, kako izlazi sa terena dok mu se krv sliva niz glavu pravo na dres već natopljen istom… kakva bizarna situacija… kakva legendarna slika!
Englezi su na kraju završili kao drugi, odmah iza Šveđana, i otišli na prvenstvo gde su dogurali do polufinala, ali teško da će ikom posle ove priče biti čudan podatak da kroz cele kvalifikacije nisu primili niti jedan gol! Bilo je to neko drugo vreme, neki drugi fudbal i odnos prema dresu nacionalnog tima. Bila su i druga pravila. Danas bi posle samo kapi krvi sudija pokazao igraču da napusti teren. Podrazumevalo bi se i da promeni dres. Legendarna slika krvavog Terija Bučera ostaje da se, kada je pogledaju, mnogi današnji igrači postide svog odnosa prema nacionalnom timu, valjanja po terenu i previjanja posle malo jačeg duela, i zapitaju da li zaslužuju traku koju nose oko leve ruke, sa natpisom “kapiten”.
Podsetite se kako je te večeri na Rosundi u krvavom dresu briljirao legendarni Teri Bučer.

Prethodni tekstDominacija u Zagrebu evropskog Dream team-a
Sledeći tekstPredrag Mijatović – Gol za Realovu dugo čekanu evropsku titulu