Dražen Petrović – „Volim Vladea! On je stvarno dobar momak!“

Dražen Petrović i Vlade Divac bili su saigrači i prijatelji koji su zajedno krčili put u košarkaški svet. Zajedno su odrastali, zajedno su sa još nekoliko košarkaških velikana predvodili Jugoslaviju do velikih uspeha krajem devete decenije 20. veka, ali su se zajedno i otisnuli u NBA ligu, gde su se prvih godina redovno čuli, družili i pomagali. A onda se „preko noći“ sve promenilo…
U Jugoslaviji je zavladalo „ludilo“, krenuo je krvavi rat koji će ostaviti velike posledice na ljude sa ovih prostora i zbog koga će mnoge porodice biti zavijene u crno, zbog koga će mnoga prijateljstva pucati, ali i posledice koga će se na ovim prostorima osećati decenijama, pa možda i vekovima. To sveopšte „ludilo“ imalo je posledice i na Dražena Petrovića i Vlade Divca, dva momka koja su se nalazila hiljadama kilometara daleko od ratnih dešavanja, ali koja su očigledno morala i na svojoj koži bar na neki način da osete posledice rata. I ako o tome šta je konkretno razlog njihove svađe postoje mnoga nagađanja i teorije, i ako to nikada nije do kraja razjašnjeno, jedno je sigurno, Dražen i Vlade su se ne svojom voljom našli na suprotnim stranama, što je dovelo do toga da se jedno veliko prijateljstvo prekine.

Vlade Divac i Dražen Petrović – Prijatelji i saigrači koji su se našli na suprotnim stranama.

Verovatno će mnogi reći sa ove distance da to tako nije trebalo da bude i da velika prijateljstva ne bi smela da pucaju zbog političkih dešavanja, ali u ono vreme sveopšteg „ludila“, bilo je teško za mnoge ljude da budu izvan tih dešavanja. Dovoljno je bilo da Dražen podrži nezavisnost Hrvatske, a da Vlade bude na strani očuvanja Jugoslavije i da se među njima stvore tenzije. Kada se tome pridodaju „dobronamerni“ komentari i sugestije iz domovine, da nikome ne treba za prijatelja taj „Četnik“ ili „Ustaša“, da ako vas neko vidi sa njim možete u svojoj zemlji da imate problema i budete proglašeni izdajnikom, ne treba da čudi što su se i dva tako velika prijatelja našla u problemima. I verovatno bi kada bise smirila tenzija u tim državima i prijateljstvo između Petrovića i Divca bilo obnovljeno i bar pomalo vraćeno na odnos pre rata, ali jedna tragedija je učinila to neizvodljivim…
7. juna 1993. godine u saobraćajnoj nesreći Dražen Petrović je smrtno nastradao. Tog dana košarka je izgubila jednog od najboljih igrača u istoriji, Hrvatska je izgubila legendarnog kapitena, navijači su izgubili svog idola, a Vlade Divac je izgubio velikog prijatelja ili „bivšeg“ prijatelja. Od tog dana, pa decenijama kasnije mnogi su se bavili odnosom Divca i Petrovića, koji je intrigirao javnost toliko da je i američki ESPN odlučio da napravi dokumentarni film o njihovom odnosu koji su nazvali „Jednom braća“. I za sve to vreme mnogi su govorili o odnosu Petrovića i Divca, pa se tako moglo čuti od Divca da su njih dvojica i pored  svađe do preranog kraja Draženovog života ostali prijatelji, ali su mnogi koji su govorili u Draženovo ime to demantovali, govorivši da je za Petrovića ta priča bila završena, da je on bio veoma ljut i razočaran u legendarnog centra i da o njemu nije imao lepo mišljenje. Šta je od toga istina, teško je reći, šta bi bilo da se nije dogodila tragična nesreća u junu 1993. godine može se samo nagađati, ali šta je Dražen Petrović bar u javnosti govorio o Divcu pre nego što je nastradao, to najbolje govori jedno njegovo gostovanje na TNT televiziji.

Dražen Petrović je u jednom od poslednjih intervjua vrlo lepo govorio o Divcu.

2. marta 1993. godine, neposredno pred meč njegovog tadašnjeg kluba Nju Džersi Netsa protiv Čikago Bulsa, Dražen Petrović je za TNT televiziju govorio o svojoj dotadašnjoj NBA karijeri, ali i o planovima za budućnost. Pričao je Dražen o lošem iskustvu sa (ne)igranjem u Portlandu, o tome kako radi na svojoj igri i čini da ona bude bolja iz godine u godinu, ali i o situaciji i svojoj budućnosti u Nju Džersiju. Bio bi to verovatno jedan od uobičajenih intervjua, da pred kraj Draženovog gostovanja voditelj nije pitao Petrovića za njegov odnos sa Divcem. Tada je Dražen objasnio da nije razgovarao sa Divcem tokom mečeva njihovih klubova u tekućoj sezoni, da je bio vrlo blizak sa Vladeom kada je došao u NBA ligu, ali da već neko vreme nisu u dobrim odnosima, da i pored toga smatra da je Vlade dobar momak i košarkaš, ali i da to što nisu u dobrim odnosima je „zasluga“ politike.
Da li su Dražen i Vlade bili „braća“ i prijatelji ili ipak neprijatelji te 1993. godine, verovatno je pitanje na koje nikada nećemo sa sigurnošću znati odgovor, ali šta je Dražen Petrović zapravo mislio o Divcu samo nekoliko meseci pre nego što je nastradao, možda najbolje govore njegove reči iz intervjua za TNT televiziju koga možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This