Oskar Ruđeri – Navijači Boke su mi zapalili kuću dok su mi roditelji bili u njoj…

Ako ste mislili da u fanatičnom derbiju kakav je Boka – River nije bilo prelazaka iz jednog u drugi klub, grdno se varate. Među poznatijim fudbalerima koji su veliki derbi igrali nastupajući za oba tima nalaze se Klaudio Kaniđa, Abel Balbo, Gabrijel Batistuta, Alberto Tarantini, Karlos Danijel Tapija, Rikardo Gareka, Oskar Ruđeri i mnogi drugi. Ovaj poslednji možda je i najgore prošao u gnevu i osveti navijača svog bivšeg kluba…
Defanzivac Oskar Ruđeri sigurno je jedan od najboljih Argentinaca u svojoj eri, osvojio je Svetsko prvenstvo 1986. godine u Meksiku zajedno sa Dijegom Maradonom, osvajao Ligu Argentine 3 puta, špansku La Ligu, Kopa Amerika 2 puta… Ovo je igrač koji je branio dresove prvo Boke Juniors, a potom i River Plate, tako da je i jedan od najomraženijih igrača „žuto plavog“ dela Buenos Airesa, najviše zbog načina na koji je napustio klub 1985. godine. Ruđeri je bio jedan od najomiljenijih igrača u klubu, ali je ekonomska situacija u kojoj se klub nalazio u to vreme bila ono što ga je prisiljavalo da ode, problem je bio što je njegova odluka pala na River Platu i on se preselio iz Boke u najvećeg rivala i to „bez pozdrava”.

Oskar Ruđeri je jedan od fudbalera koji su nastupali i za Boku i za River.

Navijači su već bili besni, ali ono zbog čega su prosto podivljali bilo je to što je Ruđeri postigao gol protiv Boke u dresu Rivera odmah nakon transfera. Oskar Ruđeri je kasnije objasnio kako su navijači Boke bili izuzetno ljuti na njega, toliko da su otišli u njegovu kuću i zapalili je zajedno sa oba roditelja. Srećom, samo je Ruđerijeva majka pretrpela nekoliko opekotina i izgubio je auto u incidentu. Ovaj događaj je bila više nego dovoljna da igrač direktno ode kod vođe navijača i zapreti mu.
„Fanovi Boke Juniorsa su mi stalno priređivali sranja. Bio je neki debeli momak koji se bacio sa balkona na stadionu kada sam postigao taj gol.“ – prisećao se kasnije Ruđeri. „Sećam se da sam vikao ka njemu:“Gol! Ti debeli drkadžijo!“ Taj debeli momak je to stvarno učinio, bacio se, ali njegovi prijatelji su uspeli da ga zgrabe dok je on ronio suze. Ja sam nastavio da vičem da ga puste da se ubije.“ Zatim se Ruđeri osvrnuo na ceo taj period: „Igrao sam za River i Boku, proveo sam sjajne periode u oba kluba. Kada sam prešao iz Boke u River, spalili su mi kuću sa mojim roditeljima unutra. Moja majka je dobila opekotine, takođe su spalili moj auto. Posle toga, otišao sam da vidim vođu navijača Boke Juniors da se suprotstavim njemu i kažem mu da je ovo poslednji incident kojim ću ih pustiti da se izvuku. Ultrasi zahtevaju svašta kada ste igrač i vi se bojite, jer prete da će povrediti vašu porodicu. Taj vođa ultrasa bio je poznat kao „Deda“, živeo je u San Justu. Imao sam samo 24 godine. Otišao sam u njegovu kuću i razgovarao sam sa njim. Rekao mi je da njegovi ljudi nisu zapalili moju kuću, to je bila grupa klinaca koju nisu mogli zaustaviti. Jedino što sam mu rekao bilo je: ‘Ako se meni još nešto desi, dolazim i napraviću haos ovde kod tebe. Ne interesuje me ništa više, jebe mi se!'“.

Oskar Ruđeri je na svojoj koži oseti gnev navijača Boke.

Navodno Oskar Ruđeri posle ovoga nije imao većih problema sa navijačima Boke, a karijeru je kasnije nastavio i u Realu iz Madrida. Ipak, njegov slučaj podseća koliko strastveno navijači u Argentini doživljavaju fudbal i rivalstvo dva njihova najveća kluba, i zašto postoji izreka “oseti atmosferu Super klasika, pa možeš da umreš”.
Kako izgleda atmosfera na čuvenoj “Bombonjeri” i sa kolikim fanatiznom navijaju navijači Boke pogledajte na samo jednom od snimaka sa ovog prelepog stadiona:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This