Dražen „Praja“ Dalipagić – 70 poena na susretu

Dražen
Dražen "Praja" Dalipagić - 70 poena na susretu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dražen „Praja“ Dalipagić je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Mnogi će reći da Evropa takvog poentera više nikada nije videla, a njegove brojke i danas deluju neverovatno. U Partizanu je prosečno beležio preko 27 poena po susretu. Odlaskom u Italiju njegovi košgeterski učinci postaju još impozantniji. Iz Partizana je 1981. godine otišao u Rejer iz Venecije, a nekoliko godina kasnije je igrajući za tim iz Venecije beležio 42,9 poena po utakmici, da bi 25. januara 1987. godine ispisao istoriju košarke na „Čizmi“. Tada je uspeo na jednom meču da postigne 70 poena. To je i do danas ostao jedan od najboljh poenterskih učinaka u jednom meču „Palakanestra“…

Dražen Dalipagić je imao nestvaran poenterski učinak u Italiji

Italija je očigledno savršeno prijala „Praji“. U tri sezone je bio najbolji strelac prve lige sa prosečno 30,8, zatim 36,5 i konačno 36,3 poena po susretu. Ipak, iako je nastupao za nekoliko ekipa u Italiji i u svima pružao odlične partije, posebno se pamti sve što je uradio u dresu Rejera iz Venecije. Tamo je Dražen Dalipagić stekao kultni status.

Dražen Dalipagić igrao je fantastično u dresu Rejera iz Venecije.
Dražen Dalipagić igrao je fantastično u dresu Rejera iz Venecije.

Timu iz Venecije ostao je veran i kada su bili drugoligaši, a svoje spektakularne predstave u gradu poznatom po Gondolama „krunisao“ je 25. januara 1987. godine, sa punih 35 godina. I to u duelu protiv Virtusa (tadašnje sponzorsko ime Dijetor) iz Bolonje.

Fantastična „Prajina“ partija protiv Virtusa

Te januarske večeri 1987. godine Venecijanci su na svom terenu savladali goste iz Bolonje sa 107:102. Teško da bi bili i blizu trijumfa da u timu nisu imali veličanstvenog Dalipagića. Igrao je „Praja“ u tom susretu zaista neverovatno, pogađao je iz svih pozicija, prikazao veliki arsenal košarkaških poteza i na kraju se zaustavio na 70 postignutih poena. Za taj učinak bilo mu je potrebno „samo“ 32 šuta iz igre, a Dalipagićeva statistika sa tog susreta zaista deluje neverovatno. Šutirao je 18/23 za 2 poena, 5/9 za 3 poena i 19/19 sa linije za slobodna bacanja.

Dražen Dalipagić sa pločom u Veneciji u čast njegove fantastične partije.
Dražen Dalipagić sa pločom u Veneciji u čast njegove fantastične partije.

Njegovu partiju Venecijanci nisu zaboravili. Tačno 30 godina kasnije u hali u Veneciji otvorena je ploča u znak sećanja na nestvarnu „Prajinu“ partiju u duelu Rejera i Virtusa. Na ploči se nalaze svi statistički detalji Dalipagićeve fenomenalne košarke predstave iz januara 1987. godine.
Kako je izgledala partija Dražena Dalipagića, koja se i danas pamti i prepričava i koja je jedna od najčuvenijih u istoriji „Palakanestra“, ali i uz poenterske partije Radivoja Koraća protiv Alvika, Dražena Petrovića protiv Olimpije, Zdenka Babića protiv Kiprana… i jedna od impozantnijih koju su prikazali košarkaši sa ovih prostora na evropskim parketima, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad huligan upadne na teren i „nokautira“ odbojkašicu
Sledeći tekstKako je golman Burse premlatio navijača Kasimpaše