Džefri Džulmis – Olimpijski duh pre svega

Džefri Džulmis - Olimpijski duh pre svega
Džefri Džulmis - Olimpijski duh pre svega
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Haićanin Džefri Džulmis imao je solidnu atletsku karijeru. Takmičivši se u disciplini 110 metara sa preponama uspeo je u dva navrata da izbori olimpijsku vizu, da isto toliko puta nastupi i na planetarnom šampionatu, ali i da na nekim nastupima na takmičenjima u okviru svog kontinenta umalo dođe do medalje. Ipak, danas bi ga se retko ko i sećao izvan njegove zemlje da nije bilo nastupa na Igrama u Rio de Žaneiru…
To takmičenje Džefri Džulmis završiće u polufinalu, čak 13 sekundi iza najboljeg u svim polufinalnim grupama, ali i praćen ovacijama sa tribina. Džulmis se posle odličnog nastupa u kvalifikacijama našao u stazi 9 prve polufinalne grupe. Nije bio među favoritima i može se reći da bi se njegov plasman u finale smatrao iznenađenjem. Ipak, malo ko bi poverovao da će svoje takmičenje završiti već na prvoj preponi.

Džefri Džulmis doživeo je veliki peh već na prvoj preponi.
Džefri Džulmis doživeo je veliki peh već na prvoj preponi.

Posle solidnog starta, Džefri Džulmis pravi grešku prilikom preskoka prve prepone i posle „salta“ pada na zemlju. Iako razočaran zbog peha koji mu se dogodio i bez ikakve šanse za finale, jer su ostali takmičari već na ciljnoj liniji, Džefri odlučuje da ne odustaje, već da završi trku. Prolazi kroz jednu preponu (zbog čega će na posletku biti i zvanično diskvalifikovan), a potom ustaje i u svom ritmu prelazi sve prepone i završava trku. Pošto je prešao ciljnu liniju, Džulmis se hvata za glavu, tugujući zbog greške koju je napravio, ali u isto vreme ga publika sa tribina nagrađuje ovacijama zbog toga što nije odustao i pored pada i što je pokazao pravi sportski duh i trčao trku do kraja. „Nije imalo smisla da trku završim kao gubitnik odustajanjem. Osećao sam se lepo zbog ovacija publike, ali bih više voleo da sam se plasirao u finale.“ – izjavio je posle trke Džefri Džulmis.
Odluka Haićanina Džefrija Džulmisa da i pored pada i bolnog prizemljenja posle kojeg je ostao bez šansi za plasman u finale, ipak ne odustane i istrči trku do kraja, mnogima je pokazatelj šta zapravo znači pravi olimpijski duh. Kako je izgledalo kada je Džulmis zaslužio ovacije sa tribina na „Olimpijskom stadionu“ u Riju, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstLebron Džejms – Finta dodavanja kojom je prevario pola tima Lejkersa
Sledeći tekstVladimir Radmanović – „Horor“ salto