Džejms Hant – „Pesničenje“ redara

Džejms Hant -
Džejms Hant - "Pesničenje" redara
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nakon što je 1976. godine postao šampion Formule 1, legendarni Džejms Hant naredne godine nije bio na nivou na kojem se očekivalo. Slabiji rezultati izazvali su nervozu kod njega, jer je smatrao da ga njegov tadašnji tim (Meklaren Ford) namerno bojkotuje, da bolid koji vozi nije na potrebnom nivou za dobre rezultate, pa je negde već na polovini te sezone bilo jasno da titulu neće odbraniti i da će do nje doći njegov „ljuti rival“ Niki Lauda. Dominantna pobeda na domaćem terenu u Velikoj Britaniji, kao i pobeda na trci u SAD-u, malo su popravile utisak u lošoj sezoni, a Hant se nadao da će i na pretposledndjoj trci u Kanadi doći do trijumfa i tako najaviti da će naredna sezona biti bolja, ali…
Iako su Mario Andreti i Džejms Hant od starta mnogo umakli rivalima i vodili veliku borbu za prvo mesto, u njihovu borbu se umešao trećeplasirani u trci Johen Mas, koji je bio Hantov klupski kolega te sezone. Mas je zaostajao za skoro ceo krug u poslednjoj četvrtini trke, a kada su Andreti i Hant krenuli da ga pretiču i ostave ga za ceo krug iza njih, on se „nenamerno“ umešao u tu borbu. Dok su ga preticali Hant se odlučio da pretekne i Andretija i izbije na prvo mesto, a taman kada su mnogi pomislili da će profitirati iz ove situacije, isprečio se Mas. Navodno potpuno slučajno, u trenutku kada je Hant bio baš iza njega, Johen Mas je naglo zakočio umesto da se samo skloni, pa ga je Džejms Hant udario otpozadi. Udes je izazvao veliku štetu na oba bolida, ali dok je bolid Johena Masa nekako ospsoobljen za nastavak trke, za Hanta je trka bila završena. I dok su posle trke Masa optuživali da je namerno blokirao Hanta, jer se već tada znalo da naredne godine neće voziti za Meklaren i da je na taj način hteo da se „osveti“ svom timu, a on se branio da su optužbe besmislene i da je on rukom dao znak Hantu da prođe na drugu stranu, ono što je Džejms Hant uradio posle udesa neće se zaboraviti ni narednih decenija…

Redar je završio na podu nakon što ga je udario Džejms Hant.
Redar je završio na podu nakon što ga je udario Džejms Hant.

Kada je izašao iz bolida, ljut zbog načina na koji je ostao bez šanse da se bori za trijumf, Džejms Hant je, očigledno potpuno dezorjentisan, umesto ka ogradi, krenuo pravo na stazu. U tom trenutku postojala je opasnost da neko od vozača naiđe i udari Hanta, koji bi bio bez šansi da izbegne fatalni ishod, pa je redar znao da mora što pre da reaguje. Erni Strong, koji je bio redar na trci, potrčao je ka Hantu, uhvatio ga za ruku i krenuo da ga odvlači van staze, a Hant je tada odlučio da „iskali bes“ na njemu, pa ga je odjednom i reklo bi se bez ikakvog razloga, udario iz sve snage pesnicom u glavu. Redar je od udarca pao, a kada je shvatio šta je uradio, Džejms Hant je odmah počeo da mu se izvinjava. „Kako sam se osećao? Ništa mi nije bilo jasno, pitao sam se da li je moguće da se to zaista dogodilo?! Ne sećam se da sam mu bilo šta rekao, a on mi je posle udarca samo rekao izvini ‘stari’.“ – ispričao je kasnije Erni Strong kako se osećao u tim trenucima. Njegov kolega, takođe redar na trci, primetio je da Erniju ide krv iz brade, pa je pozvao hitnu pomoć, koja je ubrzo došla i prevezla Ernija u bolnicu, gde je utvrđeno da nije ozbiljnije povređen.
Naravno, mediji su bili šokirani potezom aktuelnog šampiona Formule 1, pa su krenuli da ga „razapinju“, a on je uz konstataciju da je to nešto najgore što je uradio u karijeri, govorio i da se sve dogodilo u afektu i da nije imao nameru da povredi redara, već da je bio „besan“ zbog incidenta sa Masom. Ipak, pisanja medija nisu jenjavala, pogotovo u Britaniji, pa se javno obratila i majka Džejmsa Hanta, koja je pokušala bar malo da opravda svog sina: „On je veoma impulsivan, posebno kad vozi, ali do sada nije udarao ljude tokom trka.“ – izjavila je ona za medije u Britaniji.

Džejms Hant je novčano kažnjen zbog incidenta sa redarom na trci za Veliku nagradu Kanade.
Džejms Hant je novčano kažnjen zbog incidenta sa redarom na trci za Veliku nagradu Kanade.

Čelnici takmičenja odlučili su posle trke da kazne Džejmsa Hanta zbog incidenta sa redarom tokom Velike nagrade Kanade novčanim iznosom od 2.000 dolara i da ga kazne sa dodatnih 750 dolara zbog nebezbednog povratka u svoj boks. Džejms Hant je tako prošao bez suspenzije i sa „samo“ novčanom kaznom, što je on iskoristio da trijumfuje na poslednjoj trci u šampionatu te sezone, koja se održavala za Veliku nagradu Japana.
Zbog svoje neobičnosti i posebne harizme koju je posedovao, navijači su obožavali Džejmsa Hanta, a pored svih dobrih stvari koje je uradio tokom karijere, on je i zaslužan za jedan od većih incidenta ikada u Formuli 1, kada je pesnicom udario potpuno nedužnog redarara. Kako je izgledao taj incident pogledajte na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Goran Ivanišević podučavao sudiju kako se izgovara njegovo prezime
Sledeći tekstAjzea Rajder – „Bezobrazno“ ponižavanje protivnika