Ajzea Rajder – „Bezobrazno“ ponižavanje protivnika

Ajzea Rajder -
Ajzea Rajder - "Bezobrazno" ponižavanje protivnika

O neverovatnom pogotku koji je postigao Ajzea Rajder, kao i o njegovom legendarnom zakucavanju, već smo pisali ranije na našem sajtu, a danas je došlo vreme da se vratimo u 1995. godinu i da se podsetimo još jednog njegovog poteza koji je ostao u sećanju mnogim ljubiteljima NBA lige.
Te 1995. godine, San Antonio Sparsi završili su regularni deo sezone kao najbolji tim lige, pa nikoga nije iznenadila njihova sigurna pobeda na gostovanju kod te sezone slabašne ekipe Minesota Timbervulvsa. Ipak, i pored toga što su gosti slavili na susretu, duel je obeležio jedan igrač domaćih i to potezom koji i danas deli mnoge fanove NBA lige…

Ajzea Rajder je svojim driblingom "bacio na zadnjicu" Andersona.
Ajzea Rajder je svojim driblingom „bacio na zadnjicu“ Andersona.

Minesota je bila u napadu u kojem le lopta došla sa leve strane do Ajzee Rajdera, kojeg je u tim trenucima čuvao igrač gostiju Vili Anderson. Rajder se odlučuje da napadne Andersona u igri 1 na 1 i posle brzih promena pravaca, ali i očiglednih koraka koje sudije nisu dosudile, Vili Anderson gubi ravnotežu i „pada na zadnjicu“, a Ajzea Rajder ne kreće odmah u realizaciju, već se odlučuje da dodatno „ponizi“ protivnika. Pogledao je Rajder tada pravo u Andersona i „nasmejao mu se u lice“ zbog toga što je ovaj pao posle njegovog driblinga, a tek onda uputio šut ka košu i „pocepao mrežicu“.
Ni nakon što je postigao poene Rajder nije imao nameru da prestane, pa se vraćajući u odbranu „cerekao“ gledajući u pravcu Andersona, želevši na taj način da dodatno „likuje“ zbog poteza kojim je „osramotio“ protivnika. I pored toga što je, uz prethodno nedosuđene korake, izveo odličan potez pre poentiranja, mnogi ljubitelji NBA lige su u prvi plan, ipak, istacili po njima veoma nekorektno ponašanje Rajdera, kojim je „upropastio“ svoju lepu akciju.

Ajzea Rajder je svojom reakcijom podelio javnost.
Ajzea Rajder je svojom reakcijom podelio javnost.

„Nisam očekivao da će pasti. A onda je napravio izraz lica zbog kog sam „puk’o od smeha“. Sećam se i da sam se vraćajući u odbranu smejao, jer su me izrazi lica drugih igrača ‘naterali’ na to.“ – izjavio je kroz osmeh mnogo godina kasnije o svom potezu Ajzea Rajder.
„Cerekanje“ Rajdera podelilo je NBA fanove, pa su tako mnogi smatrali da je takva reakcija bila nepotrebna i veoma ponižavajuća za Andersona, dok su neki drugi smatrali da je to normalan deo „trash talk“-a koji se događa dosta često tokom NBA mečeva. Na snimku pred vama podsetite se poteza Ajzee Rajdera na meču protiv Sparsa, pa sami procenite da li je to bilo ponižavanje protivnika ili su takve ocene, ipak, malo preterane.

Prethodni tekstDžejms Hant – „Pesničenje“ redara
Sledeći tekstPol Gaskojn – Ismevanje Davida Žinole