Džejson Vilijams – Asistencija laktom

Na NBA All-Star-u 2000. godine, tokom “Rookie Challenge” utakmice Džejson Vilijams je izveo jedan od najinteresantnijih poteza u istoriji košarke. “Džej Vil” je u kontri svog tima odlučio da saigrača u toj utakmici Refa Lafrenca uposli tako što će mu dodati loptu laktom, što je nešto što nije viđeno pre toga ni na jednoj košarkaškoj utakmici.
Kada je stigao u Oukland 2000. godine na “Rookie Challenge” utakmicu, Džejson Vilijams je već bio poznat po spektakularnim asistencijama koje često nisu bile u skladu sa zakonima geometrije. Iako je to bilo nekoliko godina pre “rođenja” JuTjuba, iako je Džejson Vilijams igrao u NBA ligi samo oko 18 meseci i to u klubu koji nije toliko snažan (Sakramento Kings), košarkaško stvaralaštvo “Džej Vila” je već i tada bilo poznato ljubiteljima košarke širom planete. Ipak, i pored toga što se od njega svašta moglo očekivati na terenu, potez Vilijamsa u Ouklendu je iznenadio i najokorelije ljubitelje najjače košarkaške lige na svetu.

Džejson Vilijams - Fantastična asistencija laktom.
Džejson Vilijams – Fantastična asistencija laktom.

Utakmicu koja je obilovala poenima i lepim potezima, Vilijams je završio sa devet poena i pet asistencija, ali i potezom koji je opčinio sve, a koji se nije našao u statistici. U kontranapadu svoje ekipe, Džejson je pokazao svoju neverovatnu kreativnost, kada je krenuo da loptu do jednog svog saigrača doda levom rukom iza leđa, a potom joj je desnim laktom promenio pravac i poslao je na suprotnu stranu, pravo u ruke Refa Lafrenca. U prvim trenucima čak i nakon više repriza iz nekoliko uglova mnogima je bilo teško da odgonetnu šta se zapravo dogodilo i kako je lopta upućena u jednom, a završila u drugom pravcu. Onog trenutka kada su svi shvatili šta je u stvari Džejson Vilijams uradio, među ljubiteljima košarke nastalo je oduševljenje što su upravo videli jedan od “najluđih” poteza ikada. Ostaje samo žal što akcija nije doživela spektakularan kraj atraktivnim poentiranjem Lafrenca, jer je Džejms Pouzi odlučio da čvrsto faulira Refa Lafrenca i onemogući ga da atraktivno završi fenomenalnu akciju Vilijamsa.
Iako je potez izveden u revijalnoj utakmici, to ne umanjuje genijalnost poteza “Bele čokolade” Džejsona Vilijamsa. Uživajte podsećajući se dodavanja “Džej Vila”, koje je svakako jedno od najatraktivnijih ikada viđenih na NBA parketima.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This