Džon Akvari – Odustajanje nije opcija

Iako je Džon Akvari bio odličan maratonac, iako je bio i šampion Afrike u ovoj disciplini i postigao još neke zapažene rezultate, zbog čega je smatran vrhunskim maratoncem tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, čini se da je njegova karijera stala u jednu trku. I to trku u kojoj nije stigao među prvima na cilj, ali je trčanjem u toj trci u Meksiko Sitijiu oduševio planetu…
Na Olimpijske igre u Meksiko Sitiju 1968. godine Džon Akvari je stigao kao atletičar koji bi mogao da donese Tanzaniji medalju u maratonu. Ipak, ispostaviće se da iako je Akvari u to vreme bio vrhunski maratonac i veoma fizički spreman, on nije bio najspremniji za uslove koji ga čekaju u prestonici Meksika, koja se nalazi na velikoj nadmorskoj visini, zbog čega je vazduh u Meksiko Sitiju razređeniji. Akvari, koji do tada nije nikada trenirao u takvim uslovima, jednostavno nije mogao u tim okolnostima da pokaže koliko je zapravo spreman. Već u prvoj polovini trke dobio je grčeve u nogama kao posledicu uslova u kojima se trči, pa je svima postalo jasno da do medalje sigurno neće doći. Ipak, „da nevolja nikada ne ide sama“ pokazaće se i u toj trci…

Džon Akvari je jedan od junaka Olimpijskih igara u Meksiko Sitiju.
Džon Akvari je jedan od junaka Olimpijskih igara u Meksiko Sitiju.

Negde na polovini trke, u borbi za što bolju poziciju dogodilo se gurkanje u grupi atletičara u kojoj je bio i Akvari, a Tanzanijanac će izvući „najdeblji kraj“. Iako on nije izazvao incident, Džon Akvari pada i tom prilikom doživljava povredu glave, tešku povredu ramena, ali i još težu povredu kolena, koje mu se dislociralo. Čeka se dolazak zdravstvenih radnika koji će mu ukazati pomoć, ali i mislili su svi odmah ga prebaciti u bolnicu. Ipak, iako su i medicinari želeli to da urade pošto su mu ukazali prvu pomoć, Akvari to odbija, jer „mora da se vrati na stazu“. Nemajući drugog izbora, lekari posle ukazane pomoći dozvoljavaju Tanzanijancu da nastavi da trči, a on kreće polako ka cilju, koji nije bio blizu.
Iako je do cilja ostalo još više od 10000 metara, iako je bio ubedljivo poslednji i faktički trčao sam daleko od očiju javnosti, Džon Akvari nikako nije želeo da odustane. Pod velikim bolovima, Akvari je trčao najbrže što može ka cilju, često stajući da malo prošeta, kako bi odmorio nogu i bar na trenutak umanjio bol, ali niti jednog trenutka sa idejom da ne završi trku, iako su mnogi maratonci već ranije odustali zbog preteških vremenskih uslova na stazi i bez problema sa povredama koje je imao Tanzanijanac. Ipak, Džon Akvari nije želeo da bude jedan od njih.

Džon Akvari je i pored svih nedaća uspeo da završi maratonsku trku na Igrama u Meksiko Sitiju.
Džon Akvari je i pored svih nedaća uspeo da završi maratonsku trku na Igrama u Meksiko Sitiju.

Više od sat vremena pošto je pobednik Mamo Volde prešao ciljnu liniju, Džon Akvari stigao je na „Olimpijski stadion“ u Meksiko Sitiju. Ceremonija dodela medalja u maratonu već je bila održana, a na tribinama nije ostalo puno gledalaca, ali oni koji su bili tu zdušno su bodrili Akvarija u nastojanjima da završi trku. Tanzanijanac se žestoko mučio, bio je na ivici snage, ali je ipak uspeo! 65 minuta posle pobednika, Džon Akvari prešao je ciljnu liniju i tako postao 57. atletičar koji je završio maratonsku trku na Igrama u Meksiku, od ukupno 75 atletičara koji su startovali trku. Jedan od onih koji su odustali bio je i legendarni Abebe Bikila, za mnoge jedan od najboljih maratonaca svih vremena. „Moja zemlja me nije poslala 5000 milja (8000 kilometara) da započnem trku, već su me poslali 5000 milja da bih završio trku. Roditelji su mi uvek govorili ako kreneš nešto da radiš, završi to, inače nemoj ni da počinješ.“ – ovako je Džon Akvari posle trke objasnio zašto ni po koju cenu nije želeo da odustane, već je „morao“ da završi trku.
Iako nije osvojio medalju na Igrama u Meksiko Sitiju, Džon Akvari je jedan od najvećih junaka tog takmičenja, a njegov nastup inspirisao je mnoge ljude širom planete. Kako je izgledao herojski nastup Akvarija na Igrama u Meksiku 1968. godine, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This