Džordž Formen – „Prljav“ ili dozvoljen udarac?!

Džordž Formen je po povratku u ring beležio trijumf za trijumfom.
Džordž Formen je po povratku u ring beležio trijumf za trijumfom.
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je 1987. godine, posle 10 godina „penzije“, Džordž Formen odlučio da se u 39. godini vrati u ring, to je mnoge iznenadilo. Govorili su oni da je nekadašnji veliki šampion prestar, da neće biti na pređašnjem nivou i da ga očekuju mnogi porazi, ali nisu bili u pravu. Ređali su se mečevi u kojima je Formen pobeđivao protivnike nokautom, a iako su kritičari govorili kako Džordžov tim bira lakše protivnike kako bi njihov pulen delovao moćnije u ringu, to nije umanjilo činjenicu da je Džordž Formen u naredna 24 meča zabeležio isto toliko pobeda. Jedan od protivnika koje je u toj seriji savladao Formen bio je i Ladislao Mihangos, a ta borba će se pamtiti i po jednoj kontroverzi…
25. avgusta 1988. godine u Fort Majersu na Floridi sastali su se Džordž Formen i Ladislao Mihangos. Iako je Mihangos do tog trenutka u karijeri imao 21 pobedu i 6 poraza i uspeo da savlada i legendarnog Leona Spinksa, mnogi su smatrali da će to biti još jedan lak meč za Formena protiv ne toliko kvalitetnog protivnika. I može se reći da su bili u pravu, već u drugoj rundi Džordž Formen je nokautirao Ladislaoa Mihangosa, ali se ono što je obeležilo ovu borbu dogodilo u prvoj rundi…

Džordž Formen je po povratku u ring beležio trijumf za trijumfom.
Džordž Formen je po povratku u ring beležio trijumf za trijumfom.

U finišu te runde, Džordž Formen napadao je Mihangosa, a onda ga je najednom udario malo iza ramena. Na to niko nije odreagovao i borba se normalno nastavila, ali samo nekoliko sekundi kasnije, na suprotnoj strani ringa, dok se Ladislao Mihangos malo savio, Džordž Formen ga strahovita udara desnom rukom pozadi, reklo bi se direktno po bubregu. Mihangos od udarca odmah pada i dok se teško pridiže i drži za deo tela gde je dobio udarac, pokazivajući da je dobio nedozvoljen udarac, sudija Brajan Geri mu broji, čime je i zvanično udarac Formena postao „legalan“.
Ladislao Mihangos je uspeo da ustane i da nastavi borbu, u čemu mu je pomogao i gong, a sudija Geri je tek tada prišao Formenu da ga upozori da povede računa na svoje udarce. Iako su mnogi odmah prokomentarisali da je ovakav udarac nedozvoljen po bokserskim pravilima i da je Formen morao da bude kažnjen, umesto što je sudija Geri brojao Mihangosu, bilo je i onih koji su branili boksersku legendu.

Džordž Formen je u bubreg udario Mihangosa.
Džordž Formen je u bubreg udario Mihangosa.

Smatrajući da je Ladislao Mihangos svojim savijanjem i bočnim postavljanjem doveo sebe u situaciju da ga Formen udari pozadi umesto napred, želeli su da istaknu da Džordž Formen zapravo nije kriv što je njegov udarac završio gde ne treba i da on nije imao nameru da zada „prljav“ udarac. Zanimljivo je da to nije bio jedini put da je Formen udario svog protivnika u ringu u bubreg, što je mnogima pokazatelj da ovakav udarac nije bio slučajnost. Čija je krivica za „prljav“ udarac Formena, da li je on bio namera velikog šampiona ili samo plod lošeg postavljanja Mihangosa i da li je sudija trebalo da kazni Formena ili je ispravno postupio što je brojao Mihangosu, procenite i sami nakon što se na snimku podsetite ovog detalja koji je obeležio borbu između Džordža Formena i Ladislaoa Mihangosa.

Prethodni tekstKada se deo tribine sa navijačima srušio na Martina „El Loko“ Palerma
Sledeći tekstDani Alves – Ulazak na teren naglavačke