Kada se deo tribine sa navijačima srušio na Martina „El Loko“ Palerma

Kada se deo tribine sa navijačima srušio na Martina
Kada se deo tribine sa navijačima srušio na Martina "El Loko" Palerma
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Teško da bi se iko i setio da su davne 2001. godine u drugoj rundi Kupa Kralja meč odigrali Levante i Viljareal. Verovatno se gotovo niko ne seća da je „Žuta podmornica“ prošla dalje na penale. Ali nakon što se podsete jednog događaja o kome danas pišemo, mnogi će se sa tugom setiti ove utakmice i tragičnih dešavanja u produžecima.
Sve se dogodilo 29. novembra 2001. godine u Valensiji. Na gradskom stadionu gostovao je Viljareal, koji kao ni domaćin Levante, nije želeo da propusti priliku i prođe u treće kolo Kupa Kralja. S obzirom na to da su gosti bili favoriti, jer je Levante tada bio u „Segundi“, utakmica je bila veoma tvrda, ali i pored inicijative Viljareala golova do kraja regularnog dela meča nije bilo. Usledili su produžeci i u 98. minutu, posle pritiska „Žute podmornice“ i posle nekoliko šuteva kod kojih je gol „visio u vazduhu“, Martin Palermo „ugurava“ loptu u mrežu za olakšanje momaka u žutim dresovima, jer se činilo da je posao završen za prolaz dalje. Međutim, upravo tada je počela tragedija…

Martin Palermo je doživeo ozbiljnu povredu kada se zidić sa navijačima srušio na njegovu nogu.
Martin Palermo je doživeo ozbiljnu povredu kada se zidić sa navijačima srušio na njegovu nogu.

Odmah iza gola Levantea nalazila se grupica od pedesetak navijača Viljareala koji su doputovali u Valensiju da bodre svoj tim. Martin je bio miljenik navijača i želeo je da posle ovog gola radost podeli sa njima, pa je odmah otčao do ograde iza gola, što su oni shvatili kao poziv da se sjure do zida koji razdvaja teren od tribina. Dotrčali su i ostali Palermovi saigrači i svi su počeli da se grle u euforiji. Kada se slavlje posle nekoliko minuta završilo i samo što su se igrači okrenuli i počeli da koračaju ka igralištu, zid je pod težinom navijača popustio i sručio se na zemlju. Većina igrača je „za milimetar“ uspela da izbegne tragediju, ali Martin Palermo je bio poslednji u grupi, jer je prvi dotrčao do navijača, pa je on najgore prošao. Dok su se pristalice Viljareala valjale po zemlji, Palermo se jednom rukom držao za nogu i sa bolnom grimasom na licu mahao drugom rukom. Kada su saigrači videli šta se dešava počeli su i oni da mašu kako bi pozvali medicinsko osoblje da što pre dođe i reaguje. Usledile su mučne scene stavljanja Palerma na nosila i iznošenja sa terena.
Svima se ledila krv u žilama. Povreda je bila strašna. Očigledno da je to bio prelom. Igra je posle dužeg vremena nastavljena, ali psihički poljuljani Viljareal nije uspeo da se odbrani, već je primio gol pred kraj drugog produžetka. Usledili su penali i „Podmornica“ je uspela da prođe dalje. Ali niko se nije previše radovao pobedi. Svima su misli bile sa „El Lokom“, kako su ga navijači zvali zbog svog pozitivnog ludila koje je emitovao na terenu. Bio je najbolji igrač, predvodnik ekipe i najskuplji igrač u istoriji kluba u to vreme. Ne samo da se on povredio, već je pored njega bilo još nekoliko naboljih igrača tima, koji su lako mogli da stradaju.

Martin Palermo je na nosilima iznešen sa terena.
Martin Palermo je na nosilima iznešen sa terena.

„Bilo je oko pedeset naših navijača. Jadni ljudi… Prvi koga sam uspeo da zagrlim bio je bucmasti dečak koji je dolazio gotovo na svaki trening. Osećao se krivim. Uvek se kasnije izvinjavao.“ – prisećao se kasnije sa osmehom Martin Palermo. A taj bucmasti dečko, Roberto Čorda, kada su mu novinari preneli sećanja njegovog idola, takođe se za medije prisetio svega kao jedan od glavnih aktera ovog tragičnog događaja: „Prosto mi je neverovatno da se posle toliko vremena setio mene. Zaista sam išao na treninge, bilo je to neko drugo vreme, mnogo prisniji odnosi sa igračima. Utakmica je bila skroz luda. Posle gola videli smo da nam igrači prilaze i sjurili smo se razmišljajući samo o slavlju. Bili smo presrećni, jer je naša ekipa povela a bilo je malo do kraja. Za sekundu smo pali i našli se na zemlji. U početku nismo bili svesni šta se dogodilo, sve dok nismo videli Martina koji se drži za nogu. Odmah je pozvana pomoć i znali smo da se nešto strašno dogodilo. Ja inače radim kao medicinski brat i znao sam koliko mu podrška sada znači. Otišao sam sutra u bolnicu da ga posetim. Iznenadio se kada me je video, setio me se sa treninga. Pričali smo skoro pola sata, znao je da ceni moj gest. Nažalost bio sam u grupi tih navijača kada je zid pao. Da se razumemo, on bi pao kad-tad, ali nažalost pao je kada smo se mi naslonili na njega, pa smo svi osećali neku vrstu odgovornosti…“
Marin Palermo kao posledicu imao je dvostruki prelom noge, tibije i fibule, što ga je na nekoliko meseci odvojilo od terena. „El Loko“ posle ove nesreće nikada više nije bio onaj stari. Davao je golove i pružao dobre partije, ali nikada više na onom nivou kada su za njega bili zainteresovani najveći klubovi Evrope. Podsetite se kako je izgledala povreda Martina Palerma prilikom proslave gola koja je mogla da okonča karijeru popularnog „Ludaka“:

Prethodni tekstLeri Bird – Levoruka utakmica
Sledeći tekstDžordž Formen – „Prljav“ ili dozvoljen udarac?!