Džulijan Džekson – Patosiranje Herola Grejama

Džulijan Džekson - Patosiranje Herola Grejama
Džulijan Džekson - Patosiranje Herola Grejama
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dana 24. novembra 1990. godine u Benalmadeni u Španiji održavala se borba za upražnjenu titulu šampiona sveta u srednjoj kategorji u WBC verziji. Sa jedne strane bio je Herol Grejam, odličan bokser iz Velike Britanije teške životne sudbine, a sa druge Džulijan Džekson, momak sa Devičanskih Ostrva, kojeg mnogi smatraju za jednog od boljih udarača u istoriji boksa i koji je pre te borbe operisao oba oka i imao velikih problema sa vidom, pa je zbog toga borba održana u Španiji, jer je u toj zemlji Džekson dobio dozvolu da se bori, za razliku od SAD-a i Velike Britanije. Stručnjaci su smatrali da je došlo vreme da Herol Grejam „konačno“ postane šampion planete, jer je dugo bio broj 1 na listi izazivača, ali mu je titula stalno izmicila, što zbog „nesrećnih“ poraza, a malo i zbog toga što je često izbegavan od šampiona koji su birali protivnike za odbranu titule.
I činilo se da će se prognoze stručnjaka ostvariti, Herol Grejam mnogo je bolje započeo meč, u prve tri runde potpuno je dominirao ringom, ali i ne samo to. Sa nekoliko primljenih udaraca u predelu oka, Džulijan Džekson imao je mnogo problema. Povrede su se vratile, oko levog oka je krenuo da se pojavljuje veliki otok, a Džekson skoro da ništa nije video. U pauzi između treće i četvrte runde, lekari i sudija su većali da li zbog povreda da dozvole Džeksonu da nastavi borbu, a posle malo duže pauze, ipak, dozvolili su momku sa Devičanskih Ostrva da nastavi borbu. Bio je tada Herol Grejam na pragu titule, imao je bodovnu prednost, protivnika koji slabo šta vidi i koji ima ozbiljne povrede koje su „garantovale“ da neće izdržati do kraja borbe. Trebalo je „samo“ da izdrži na nogama do kraja meča i konačno će postati šampion, ali…

Džulian Džekson je fantastičnim udarcem nokautirao Herola Grejama.
Džulijan Džekson je fantastičnim udarcem nokautirao Herola Grejama.

Herol Grejam nije želeo da kalkuliše i da se „povlači“, da samo „odrađuje posao“, već je krenuo „po nokaut“, što će se ispostaviti kao kobna greška. Na nešto više od minut do kraja četvrte runde, Grejam je saterao Džeksona u ugao i krenuo da ga udara, a onda „pravo niotkuda“ Džulijan Džekson pogađa fantastičnom krošeom iz kontre pravo u glavu Grejama. Britanac od udarca odmah pada na pod, a kasnije se saznalo i da je na trenutak izgubio svest, što nije sprečilo sudiju Džoa Korteza da mu broji?! Iako je svima bilo jasno da ne postoji šansa da Grejam nastavi meč, Kortez mu je prvo izbrojao do 10, a tek onda proglasio kraj borbe u kojoj je Džulijan Džekson posle fantastičnog udarca postao novi šampion sveta u srednjoj kategoriji u WBC verziji. Lekarska ekipa je odmah po proglašenju kraja borbe utrčala u ring, kako bi ukazala prvu pomoć Grejamu, koji je bio u lošem stanju posle prtrpljenog udarca, dok je za to vreme Džulijan Džekson sa svojim timom slavio osvajanje šampionske titule. Herol Grejam se nije brzo oporavio od posledica nokauta na meču protiv Džeksona, pa je u ring ponovo ušao tek 11 meseci kasnije, dok je Džulijan Džekson u narednih pet navrata uspešno branio šampionski pojas, sve dok ga nije izgubio u meču sa MekKlilanom.
Bio je to udarac koji je doneo neverovatan preokret, bio je to srceparujuć udarac za Grejama, kojim je izgubio meč u kojem je bio mnogo bolji, ali bio je to i udarac koji su pojedinci proglasili za bokserski udarac veka. Kako je izgledao fantastičan udarac Džulijana Džeksona kojim je trijumfovao u meču za titulu protiv Herola Grejama, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKarl Meloun – „Poštar ne isporučuje nedeljom“
Sledeći tekstKada je Martina Hingis „pucala sebi u noge“