Karl Meloun – „Poštar ne isporučuje nedeljom“

Karl Meloun -
Karl Meloun - "Poštar ne isporučuje nedeljom"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Nedalja, 1. jun 1997. godine, dan kada je počinjalo veliko NBA finale za tu sezonu. U tom duelu sastale su se dve ubedljivo najbolje ekipe te sezone, Čikago Bulsi i Juta Džez. Sa jedne strane Majkl Džordan, Skoti Pipen, Denis Rodman, Toni Kukoč… a sa druge novopečeni MVP regularnog dela šampionata Karl Meloun, pa legendarni Džon Stokton, Džef Hornasek, Bajron Rasel… Dve „strašne“ ekipe od kojih se očekivao vrhunski duel, a očekivanja ljubitelja košarke su potpuno opravdana već na prvom susretu. Bio je to od početka vrlo neizvestan meč u kojem su dominirali sa jedne strane Majkl Džordan, a sa druge Karl Meloun i u kojem ni jedan tim nije stekao osetniju prednost tokom celog duela, pa je on rešen u samoj završnici.
Skoro 25.000 navijača u „Junajted Centru“ u Čikagu prisustvovalo je pravoj „drami“, u kojoj je na 35 sekundi do kraja, pogođenim „samo“ jednim od dva slobodna bacanja, Majkl Džordan doneo Bulsima izjednačenje. Usledio je dugačak napad Džezera, Džon Stokton je držao loptu, a potom na isteku napada uputio šut za tri poena iz dosta teške pozicije, ali je lopta završila na obruču. Posle kontakta sa obručem, lopta se odbija veoma daleko, a u borbi za njom, Denis Rodman drži Karla Melouna, pa sudije dosuđuju faul nad najboljim igračem gostiju. Vreme je stalo na nešto više od 9 sekundi pre kraja duela, a pošto su Bulsi već izašli iz bonusa, Karl Meloun imao je dva slobodna bacanja koja su mogla da odluče pobednika tog duela.

Skoti Pipen je pokušao da poremeti Melouna pred veoma važna slobodna bacanja.
Skoti Pipen je pokušao da poremeti Melouna pred veoma važna slobodna bacanja.

Karl Meloun, kojeg većina ljubitelja košarke zna i pod nadimkom „Poštar“, te sezone šutirao je slobodna bacanja sa preko 75% uspešnosti, a tokom cele karijere važio je za veoma dobrog penaldžiju. Mnogi su verovali da će Meloun sigurno doneti prednost Juti u toj situaciji, a pre nego što je „Poštar“ stao na liniju za slobodna bacanja prišao mu je Skoti Pipen i šapnuo mu na uvo sledeće reči: „Zapamti, poštar ne isporučuje nedeljom!“ Bila je to aluzija Pipena na nadimak Melouna i poruka koja je imala nameru da ga poremeti pred izvođenja veoma važnih slobodnih bacanja.
Da li zbog provokacije Pipena ili zbog povrede šuterske ruke koju je imao na tom susretu, kao što su kasnije tvrdili ljudi bliski Melounu, „Poštar“, praćen zvižducima skoro 25.000 navijača na tribinama, ne „isporučuje“ ni jedno slobodno bacanja, jer oba puta šalje loptu prejako. Majkl Džordan dolazi do defanzivnog skoka, a Karl Meloun je bio veoma razočaran zbog svojih promašaja, pa je u jednom trenutku samo prokomentarisao „fuck“. U narednom napadu, koji će biti i poslednji na tom meču, Majkl Džordan je pogotkom sa zvukom sirene preko Bajrona Rasela doneo pobedu Bulsima, ali o tome više na našem sajtu u narednom periodu.

Karl Meloun je promašio oba slobodna bacanja posle provokacije Skotija Pipena.
Karl Meloun je promašio oba slobodna bacanja posle provokacije Skotija Pipena.

Skoti Pipen je posle susreta otkrio javnosti detalje iz finiša duela i tom prilikom je ispričao koje je reči šapnuo Melonu, ali i objasnio da je svojim rečima pokušao da poremeti Karla Melouna pre izvođenja slobodnih bacanja. Zanimljivo je i da su američki mediji isticali kako je i u svojoj „sitničavosti“ i provokaciji Skoti Pipen rekao istinu i kako pošta u Americi, osim u par vanrednih situacija, zaista nikada nije isporučivala pošiljke nedeljom. Naravno, iz tabora gostiju tvrdili su da Pipenove reči nisu poremetile Melouna, već da su njegovi promašaji došli kao posledica blage povrede šuterske ruke, koju je imao na tom meču.
Kada su Bulsi pobedom u šestom duelu došli do šampionske titule, mnogi su isticali da je finale zapravo rešeno već posle prvog meča i to promašajima sa slobodnih bacanja Karla Melouna. Kako su izgledali promašaji Karla Melouna, koji su po mnogima odlučili NBA finale 1997. godine, a koji su se dogodili posle sada već čuvene provokacije Skotija Pipena, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstReporterka koja je dobila mnogo više od izjave
Sledeći tekstDžulijan Džekson – Patosiranje Herola Grejama