Fenomenalno zakucavanje Kevina Džonsona preko Hakima Olajdžuvona

Kada se prave liste najboljih zakucavanja u NBA ligi svih vremena, nikada se ne izostavlja fenomenalno zakucavanje tada plejmekera Finiks Sansa Kevina Džonsona preko jednog od najboljih centara u istoriji lige Hakima Olajdžuvona.
Hjuston Roketsi su 1994. godine u polufinalu plej-ofa zapadne konferencije posle 7 mečeva savladali Finiks Sanse. Međutim i više od dve decenije od sjajnih mečeva, najviše iz te serije se pamti jedno zakucavanje. Igrala se četvrta utakmica koju je kasnije šampionska ekipa iz Hjustona pobedila u Arizoni sa 107:96. Brutalan “poster” Kevina Džonsona preko jednog od najboljih centara svih vremena Hakima Olajdžuvona prepričava se i dan danas.Na nešto više od dva minuta do kraja, pri sigurnom vođstvu gostiju, legendarni plejmeker Sansa Kevin Džonson je posle svog promašaja u šutu za tri poena i ofanzivnog skoka Dena Majerlea, primio loptu u uglu terena, a ono što je potom usledilo ne prestaje da oduševljava ljubitelje košarke ni danas. Džonson se stuštio u prodor po čeonoj liniji i onda na jedan od najspektakularnijih načina ikada viđenih zakucao preko u tom trenutku sigurno najboljeg centra lige Hakima Olajdžuvona, koji se tako našao u nesrećnoj, sporednoj ulozi. Brutalan “poster” Kevina Džonsona preko jednog od najboljih centara svih vremena prepričava se i dan danas, a to zakucavanje oduševilo je tad i igrače Roketsa: „To je sigurno najbolje zakucavanje koje sam ikad vidio svojim očima. Uvek će biti činjenica da je neverovatno. Na takav način prekucati Hakima u naponu snage, najboljeg centra na svetu, sa svojih samo 185 centimetara visine i to u takvoj situaciji… I danas se rado prisećam kako nas je Kevin sve ostavio u neverici.“ – rekao je Met Bulard, član te šampionske generacije Hjuston Roketsa iz 1994. godine.
Kevin Džonson se mnogo godina kasnije prisetio svog sigurno najboljeg poteza u karijeri i otkrio neke vrlo zanimljive detalje: „Kada sam zakucao preko Hakima pao sam u trans. U tom trenutku sam bio neverovatno uzbuđen i namerno sam skakao od sreće i pričao prljavštine pokušavajući da ga isprovociram. Fenomenalno zakucavanje Kevina Džonsona preko Hakima OlajdžuvonaIpak, Hakim mi je još tad dokazao o kolikom se autoritetu i veličini radi. Vidite, rekao mi je: ”Malac, sada ti je ovo uspelo i čestitam ti na tome, ali ako još jednom pokušaš ovako nešto, veruj da se nećeš dobro provesti.” I sad mi je teško da poverujem da sam se u tom trenutku osećao poput malog deteta, ali zaista jesam. Uostalom, Hakim je tog leta otišao do kraja i bio sam među prvima koji su mu čestitali na NBA šampionatu.“
NBA liga je zakucavanje Kevina Džonsona preko Hakima Olajdžuvona svrstala na listu najboljih svih vremena, a navijači Sansa su ga izabrali za najbolje koje je ikad izveo neki igrač u dresu njihovog tima. Podsetite se kako je izgledalo to zakucavanje o kome se i danas priča i kako je legendarni plejmeker Sansa Kevin Džonson “posterizovao” Hakima “The Dream Shake” Olajdžuvona.

Prethodni tekstHerojski trijumf jugoslovenskih vaterpolista na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu
Sledeći tekstUbod koji je uništio karijeru Monike Seleš