Ubod koji je uništio karijeru Monike Seleš

Ubod koji je uništio karijeru Monike Seleš

Imala je tek 19 godina i već devet Grend Slem titula. Bila je na dobrom putu da postane najbolja svih vremena. Međutim, sve se promenilo 30. aprila 1993. godine. Na turniru u Hamburgu, pomahnitali navijač Štefi Graf nožem je napao Moniku Seleš, zadavši joj ubod u leđa.
Stadion „Rotebaum“ u Hamburgu kao da je tog prohladnog dana zlokobno nagoveštavao krvavu dramu tokom četvrtfinalnog meča između Selešove i Bugarke Malejeve. Novosađanka je dobila prvi set sa 6:4, u drugom je gubila sa 3 : 0, ali je kao i mnogo puta ranij, vanserijskom igrom uspela da dođe do preokreta u drugom setu i prednosti od 4:3. U pauzi između gemova, pri vođstvu Selešove rezultatom 6:4, 4:3, na teren je uleteo Ginter Parhe, opsednuti navijač Štefi Graf i napao je Moniku nožem dužine 23 centimetara. Parhe je Moniku ubo u predelu lopatica, a rana dubine 1,5 cm zauvek je promenila istoriju “belog sporta”. U pauzi između gemova, pri vođstvu Selešove rezultatom 6 : 4, 4 : 3, na teren je uleteo Ginter Parhe, opsednuti navijač Štefi Graf i napao je Moniku nožem dužine 23 centimetara. Parhe je Moniku ubo u predelu lopatica a rana dubine 1,5 cm zauvek je promenila istoriju “belog sporta”.Ovaj incident šokirao je ceo svet. Umno poremećeni Ginter Parhe, koji je tada imao 38 godina i bio opsesivni navijač Nemice Štefi Graf, nije mogao da podnese činjenicu da njegova miljenica više nije prva teniserka sveta, jer ju je sa tog mesta pomerila upravo Selešova.
Posle ovog incidenta bilo je i insinuacija da je motiv politički zbog srpskih korena teniserke, ali su nemačke vlasti to demantovale i potvrdile da je napadač bio mentalno ometen. Fanatični navijač Grafove, po savetu advokata, izjavio je da nije želeo da ubije Selešovu, već samo da je onesposobi kako bi omogućio svojoj ljubimici da se vrati na prvu poziciju WTA liste koju joj je preotela Monika?! Osuđen je na dve godine sa obrazloženjem da je psihički labilna ličnost. Parhe ipak nije zatvoren, jer mu je konstatovana neuračunljivost, pa je dve godine proveo na psihijatrijskom posmatranju?!
Verovali su svi posle incidenta sa Monikom da će turnir biti prekinut, ali su organizatori odlučili da se turnir nastavio normalno, kao da se ništa nije dogodilo.
Taj napad hladnog prolećnog dana u Hamburgu, totalno je uništio karijeru jedne od najboljih teniserki svih vremena, a pakao kroz koji je prolazila tih dana je opisala mnogo godina kasnije. “Sedela sam na klupi i osetila oštar bol u leđima. Pogledala sam iza sebe i videla osobu sa nožem u ruci i pomislila: ”O moj bože, ovaj čovek je zario nož u moja leđa.” Bio je haos, videla sam samo da je obezbeđenje vuklo nekog čoveka. Nije to bio samo ubod nožem i pad moje karijere. Ja sam tog dana izgubila nevinost. Do tada sam verovala u pravdu, verovala sam u to da, ako činiš dobro, Traumatično iskustvo u Hamburgu ostavilo je trajne posledice, pa je do kraja karijere Monika Seleš uspela da osvoji još samo jedan Grend Slem trofej.dobrim ti se i vraća. A tog dana sam izgubila veru. Iako sama povreda nije bila toliko ozbiljna, pravi pakao počeo je kad sam napustila bolnicu. Dugo sam patila od nesanice, depresije i paranoje zbog imaginarnog napadača koji me je opsedao u snu. Nedeljama sam bila u sobi, jedino su moji roditelji uspeli da me iščupaju iz pakla. Otkad se to dogodilo, otkad sam ubodena nožem, stalno sam bila u strahu i bila sam uverena da sam u opasnosti, da mi je sigurnost ugrožena. Neverovatno je da me je taj čovek povredio sa namerom a za to nije dobio nikakvu kaznu.“
Od tužbe Selešovih nemačkim vlastima za nemarnu organizaciju nije bilo ništa, nisu dobili ni marku novčane nadoknade od traženih 30 miliona. Po nagovoru legendarne Martine Navratilove i prijatelja, kao i zbog želje njenog oca Karolja, Monika je nastavila da se takmiči. Na povratak “Male Mo” se čekalo više od dve godine, ali je on bio spektakularan, tada već državljanka Sjedinjenih Američkih Država trijumfovala je na „Rodžers kupu“ u Kanadi i plasirala se u finale US opena. Ipak, traumatično iskustvo u Hamburgu ostavilo je trajne posledice, pa je do kraja karijere Monika uspela da osvoji još samo jedan Grend Slem trofej.
Monika Seleš je bila predodređena za velika dela. Iako je u tenisu i ovako ostavila neizbrisiv trag i imala blistavu karijeru, da nije bilo umno poremećenog Nemca, mogla je da bude i najveća u istoriji. Često se postavlja pitanje šta bi bilo da se nije desilo ranjavanje u Hamburgu. Mišljenja su podeljena, ali većina teniskih stručnjaka tvrde da bi Monika Seleš bila prva teniserka sveta dugi niz godina, a njeni dotadašnji rezultati su to i te kako nagoveštavali. Posle napada na Moniku, na teniskim turnirima je pojačano obezbeđenje i kontrola gledalaca.

Prethodni tekstFenomenalno zakucavanje Kevina Džonsona preko Hakima Olajdžuvona
Sledeći tekstKineski div – Jao Ming