Finska gol mašina – Jari Litmanen

Finska gol mašina - Jari Litmanen

Jedini je fudbaler u istoriji koji je kroz četiri decenije bio reprezentativac. Najpoznatiji igrač “zemlje hiljadu jezera”. Legenda Ajaksa – Jari Litmanen!
Rođen je u Lahtiju, 20. februara 1971. godine, a svoju bogatu karijeru počeo je u Reipasu gde je 1987. godine debitovao sa 16 godina u prvom timu. Posle 4 sezone prelazi u Helsinki, gde se zadržava godinu dana, pa prelazi u Mjupau. Sa Mjupom osvaja Kup Finske 1992. godine.
Legenda Ajaksa - Jari Litmanen!Iste godine Litmanen prelazi u Ajaks, gde je u prvoj sezoni uglavnom sedeo na klupi, da bi iduće sezone nakon odlaska Denis Bergkampa u milanski Inter postao redovan član prvog tima. Sa 26 golova te sezone postao je najbolji strelac lige, predvodeći Ajaks do titule. 1993. godine je takođe proglašen za najboljeg igrača u Holandiji. Litmanen je bio jedan od glavnih igrača kod Luj van Gala, tadašnjeg trenera Ajaksa, prilikom dostizanja dva uzastopna finala Lige šampiona 1995. i 1996. godine. Prvi je finski fudbaler koji je osvojio Ligu šampiona 1994/95, dok je iduće sezone bio najbolji strelac takmičenja, ali je ekipa poražena od Juventusa u finalu. Takođe je osvojio i Interkontinentalni kup 1995. godine pobedom nad Gremiom, a iste godine je bio treći najbolji igrač Evrope. Litmanen je proveo 7 godina u Ajaksu osvojivši 4 titule šampiona Holandije i 3 holandska kupa.
1999. godine prelazi u Barselonu kod starog trenera Van Gala, međutim tu ne igra mnogo zbog čestih povreda, pa 2001. godine prelazi u Liverpul bez obeštećenja. U Liverpulu su ga takođe mučile povrede, pa je tako 2001. godine zbog povrede propustio sva tri finala kupova koje je Liverpul osvajao (Liga kup, FA kup i UEFA kup). Posle kraćih epizoda u Ajaksu, Lahtiju, Hanzi, Malmeu i Fulamu, 2008. godine se vraća u Lahti, sa kojim osvaja treće mesto u ligi i mesto u Ligi Evrope iduće sezone. Aprila 2011. godine sa svojih 40 godina dolazi u Helsinki sa kojim osvaja duplu krunu.
Litmanen je rekorder po broju odigranih utakmica i po broju postignutih golova za reprezentaciju Finske. Za reprezentaciju je debitovao 22. oktobra 1989. godine protiv Trinidada i Tobaga. Kapiten reprezentacije je bio od 1996. do 2008. godine, a svoju stotu utakmicu u najdražem dresu odigrao je protiv Južne Koreje 25. januara 2006. godine. Na meču protiv San Marina 17. novembra 2010. godine Litmanen je postao najstariji strelac za Finsku, kada je postigao gol iz penala u pobedi od 8 : 0, to je ujedno bila i poslednja utakmica Litmanena za reprezentaciju. Igrao je za reprezentaciju Finske 137 puta i postigao 32 gola u periodu od 1989. do 2010. godine, a Jarijev patriotizam još više dobija na snazi ako se uzme u obzir da njegova zemlja nikada nije nastupila na Mundijalu ili Evropskom prvenstvu.
Po završetku karijere, Litmanen se preorjentisao na filmsku umetnost, njegova popularnost ne jenjava u „zemlji hiljadu jezera“, pa je „igrao sebe samog“ u tri TV serije, jednom dokumentarnom i jednom igranom filmu.
Jedan od najboljih fudbalera u Evropi 90-ih godina prošlog veka, Finska gol mašina – Legendarni Jari Litmanen.

 

Prethodni tekst„El Tigre“ – Spektakularan gol makazicama
Sledeći tekstZoran Planinić – Trojka za pobedu „iz svlačionice“