Genijalna minijatura Jirgena Klinsmana

Genijalna minijatura Jirgena Klinsmana

Za Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačka nije igrala kvalifikacije. Plasirala se direktno kao aktuelni prvak sveta. I imala je zaista moćnu ekipu. Ilgner, Breme, Koler, Mateus, Zamer, Hesler, Efemberg, Klinsman i ostali „Panceri“ bili su jedni od favorita za osvajanje „Boginje“. Žreb ih je smestio u grupu C, zajedno sa Bolivijom, Južnom Korejom i Španijom.
Prvi meč, Nemačka je dobila teže nego što se očekivalo, savladana je Bolivija sa 1:0, golom Klinsmana. U drugoj, najtežoj utakmici u grupi opet je Klinsman morao da „vadi stvari“. Španija je povela, a on je poravnao rezultat, pa se utakmica ovim rezultatom i završila. Iznenađujući remi u prvom kolu Španije i Koreje je zakomplikovao stvari, pa se u treće kolo ušlo neizvesno. Akcija u 11. minutu krenula je kao polu-kontra „Pancera“, Klinsman je loptu primio na nekih tridesetak metara od gola protivnika, zadržao je veoma kratko, samo primio i prosledio Hesleru na desnu stranu. Odmah je nastavio da trči u šesnaesterac u kome se uvek osećao lagodno. Brzonogi Hesler je za to vreme špartao po praznoj desnoj strani dok su ga Koreanci posmatrali bez namere da neko izađe na njega, što je čini se malo zbunilo Nemca. Bilo je veoma čudno da niko ne napada Heslera čak i kada se ušetao u šesnaesterac. To je bilo kobno po odbranu Južne Koreje, Hesler je uputio jak pas po zemlji koji je očekivao Klinsman negde oko penala. Takođe neverovatno sam, kao duh. I ako cela akcija može da se pripiše lošoj organizaciji slabašne ekipe iz Azije, lepotu Klinsmanove minijature ništa ne može umanjiti, jer je svojstvena samo velikim fudbalerima i napadačima koji imaju nepogrešiv njuh za gol.Nemačkoj je bilo dovoljno da ne izgubi od Koreje i da ide dalje, ali Nemci kao Nemci, koristili su onu poznatu devizu „napad je najbolja odbrana“ i odmah silovito krenuli ka golu In-Jonga ne bi li obezbedili prvo mesto u grupi C.
Akcija u 11. minutu krenula je kao polu-kontra „Pancera“, Klinsman je loptu primio na nekih tridesetak metara od gola protivnika, zadržao je veoma kratko, samo primio i prosledio Hesleru na desnu stranu. Odmah je nastavio da trči u šesnaesterac u kome se uvek osećao lagodno. Brzonogi Hesler je za to vreme špartao po praznoj desnoj strani dok su ga Koreanci posmatrali bez namere da neko izađe na njega, što je čini se malo zbunilo Nemca. Bilo je veoma čudno da niko ne napada Heslera čak i kada se ušetao u šesnaesterac. To je bilo kobno po odbranu Južne Koreje, Hesler je uputio jak pas po zemlji koji je očekivao Klinsman negde oko penala. Takođe neverovatno sam, kao duh. I ako cela akcija može da se pripiše lošoj organizaciji slabašne ekipe iz Azije, lepotu Klinsmanove minijature ništa ne može umanjiti, jer je svojstvena samo velikim fudbalerima i napadačima koji imaju nepogrešiv njuh za gol. Umeo je Klinsman da proslavi njegov treći gol na prvenstvu.Mnogi znaju za čuveni Bergkampov gol protiv Njukasla, koji takođe možete videti na našem sajtu, i ne bi bilo iznenađenje da je Bergkamp baš gledajući ovaj Klinsmanov potez dobio inspiraciju da izvede jedan od najlepših golova koje je ikad postigao neko u dresu Arsenala. Klinsman je dobro video da je Heslerova lopta brza i jaka i procenio da ukoliko bi je primio polako postojala bi opasnost da ga Koreanci okruže i tako pokvare šansu za gol. Zato se osamnaestica nemačke snalazi na genijalan način. Desnom nogom podiže loptu taman toliko da se okrene oko svoje ose i levom nogom uputi neodbranjiv šut u desni ugao golmana In-Jonga koji se bacio, ali s obzirom na to da je bio iznenađen majstorijom koji je protivnik izveo nije imao nikakve šanse da loptu zaustavi. Umeo je Klinsman da proslavi njegov treći gol na prvenstvu, a nakon gola Ridlea u 20. minutu, Klinsman je slavio i svoj četvrti, ponovo na asistenciju Heslera. Nemci su na odmor otišli sa tri gola prednosti koje su u nastavku mogli da prokockaju, jer su Koreanci već u 63. minutu smanjili na 3:2, rezultat kojim se utakmica i završila.
Nemci su tako otišli dalje kao prvi u grupi, savladali Belgiju sa 3:2 u nastavku prvenstva, ali onda naleteli na iznenađenje prvenstva, Bugarsku, i tu završili takmičenje. Klinsman je na kraju turnira podelio drugo mesto za najboljeg strelca sa Romarijom, Kenetom Andersonom i Robertom Bađom koji su takođe imali po 5 pogodaka.
Na Svetskom Prvenstvu u Americi te 1994. godine viđeno je mnogo lepih golova, kao što je Brankova „bomba“ protiv Holandije ili gol Tomasa Brolina protiv Rumuna u sjajno uigranoj akciji, pa je Klinsmanova neverovatna minijatura napravljena u Dalasu 27. juna, pomalo zaboravljena. Sportska sećanja ne dozvoljavaju da ovakvi golovi izblede iz sećanja ljubitelja fudbala, zato uživajte:

Prethodni tekstMonika Seleš – Ubod, depresija, patnja, pa spektakularan povratak
Sledeći tekstHavijer Sotomajor – Skok kome dugo godina niko nije ni prišao