Gol Jelene Erić koji je odveo Srbiju u završnicu SP-a

Gol Jelene Erić koji je odveo Srbiju u završnicu SP-a

Ženski rukomet u Srbiji bio je u velikoj krizi posle raspada Jugoslavije, klupsko takmičenje je usled nedostatka finansija od samostalnosti Srbije na dosta niskom nivou, a i reprezentacija je dugo kuburila sa rezultatima. Zbog svega toga domaćinstvo evropskog i svetskog prvenstva za rukometašice u razmaku od samo 12 meseci, smatrano je kao „poslednji voz“ za ženski rukomet u Srbiji. I dok je četvrto mesto na kontinentalnom šampionatu 2012. godine smatrano kao polovičan uspeh, već naredne godine u „Areni“ osvojena je srebrna medalja, koja je najveći uspeh ženskog, a i rukometa uopšte od raspada Jugoslavije. Put do te medalje je bio dosta težak, a verovatno odlučujući trenutak dogodio se u osmini finala, kada su rukometašice Srbije golom u poslednjim sekundama meča potpuno neočekivanog heroja Jelene Erić, savladale favorizovanu Južnu Koreju i stigle do najboljih osam selekcija na planeti, a kasnije i do meča za titulu.

U dobro popunjenoj “Beogradskoj Areni”, srpske rukometašice su bile bolje tokom skoro svih 60 minuta meča osmine finala Svetskog prvenstva protiv Južne Koreje, ali padovi u igri mogli su da ih koštaju poraza i eliminacije. Južna Koreja nije niti jednom povela u tom susretu, a prvi put je stigla do izjednačenja u 57. minutu, 25:25.
Rukometašice Srbije i Južne Koreje vodile su veliku borbu u osmini finala Svetskog prvenstva 2013. godine.

U dobro popunjenoj “Beogradskoj Areni”, srpske rukometašice su bile bolje tokom skoro svih 60 minuta meča osmine finala Svetskog prvenstva protiv Južne Koreje, ali padovi u igri mogli su da ih koštaju poraza i eliminacije. Južna Koreja nije niti jednom povela u tom susretu, a prvi put je stigla do izjednačenja u 57. minutu, 25:25. U poslednji minut meča ušlo se sa golom prednosti, igračicom više i napadom za srpske rukometašice, činilo se tada da će Srbija bez previše drame proći dalje, ali Svetlana Ognjenović pogađa stativu. Korejanke 13 sekundi do kraja sa i dalje igračicom manje stižu do izjednačenja, a Srpkinje pokušavaju brzim centrom da dođu u priliku za šut. Pošto su se rukometašice u crvenim dresovima spetljale, ispustile loptu i dozvolile Korejankama da ih fauliraju, pomislili su skoro svi da će meč otići u produžetke, ali ne i Jelena Erić…
Rukometašica koja je još pre prvenstva najavila da će joj taj šampionat biti oproštaj od “najdražeg dresa” i koja je u toj fazi karijere igrala isključivo u fazi odbrane i retko prelazila centar, zbog nedovoljno vremena za vršenje izmene, našla se “blizu” gola Korejanki. Primila je Erićeva loptu od Svetlane Ognjenović i sa istekom vremena, šutirala sa nekih desetak metara ka golu Korejanki. Uputila je udarac ispod ruke o podlogu, a lopta je vrlo precizno, uz samu statiivu, završila u golu najbolje azijske rukometne selekcije. Bio je to prvi gol Jelene Erić na meču, koji je označio početak velikog slavlja srpskih rukometašica zbog plasmana u četvrtinu finala svetskog prvenstva.

Primila je Erićeva loptu od Svetlane Ognjenović i sa istekom vremena, šutirala sa nekih desetak metara ka golu Korejanki. Uputila je udarac ispod ruke o podlogu, a lopta je vrlo precizno, uz samu statiivu, završila u golu najbolje azijske rukometne selekcije. Bio je to prvi gol Jelene Erić na meču, koji je označio početak velikog slavlja srpskih rukometašica zbog plasmana u četvrtinu finala svetskog prvenstva.
Jelena Erić proslavlja gol za pobedu protiv Južne Koreje. – Photo: Fonet

“Znala sam da je nerešeno i da nema više vremena, Svetlana Ognjenović je vikala da uputim udarac ka golu. Nisam imala vremena za skok šut, morala sam iz trka, ispod ruke da pokušam, poslušala sam je i na sreću pogodila.” – rekla je Jelena Erić o svom pogotku posle utakmice.
Reprezentativke Srbije su posle Južne Koreje, savladale i Norvešku i Poljsku i došle do istorijske srebrne medalje, a gol Jelene Erić protiv azijske reprezentacije su posle osvajanja medalje istakle kao prelomni trenutak na putu ka tom velikom uspehu. Podsetite se uz „ludi komentar“ Nedeljka Kovinjala, gola Jelene Erić koji je „trasirao put“ srpskim rukometašicama ka istorijskom uspehu.

Prethodni tekstIstorijski govor uz suze – Ostavka Ivice Osima na mesto selektora 1992.
Sledeći tekstBen Arfina majstorija koja podseća na Maradonin gol veka