Huan Roman Rikelme – Skidanje paučine sa Riverovog gola

Huan Roman Rikelme – Skidanje paučine sa Riverovog gola
Huan Roman Rikelme – Skidanje paučine sa Riverovog gola
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Fudbalska karijera Huana Romana Rikelmea sličnim je putem krenula kao i karijera velikog Maradone. Iz Argentinosa u Boku, iz Boke u Barselonu… a nakon evropske epizode opet se vratio na “Bombonjeru”, tamo gde ima status božanstva. Navijači su mu dali mnogo nadimaka ali jedan od najupečatljivijih je “Lenji mađioničar”, što puno govori o Rikelmeovoj filozofiji i načinu igranja. “Poslednji mohikanac” ili “Poslednja autentična desetka” kako su ga još nazivali, igrao je fudbal kao da je to najprostija stvar na svetu. Tako je bar delovalo kada on ima loptu u nogama, jer je delio paseve kao da ima navigaciju, dizao publiku na noge svojim driblinzima i iz slobodnih udaraca “ubijao pauka” na golovima mnogim golmanima. Upravo takve jedne “lepotice” podsećamo se danas, iz perioda kada je Rikelme ponovo došao u Buenos Aires da bar malo ulepša težak zivot fudbalskim fanaticima u „žuto-plavom“ delu grada.
Čuveni Superklasiko, 202. okršaj argentinskih ljutih rivala Boke Juniors i River Plate, pripao je u martu 2014. godine gostujućem timu, koji je na popularnoj “Bombonjeri” slavio sa 2:1. Posle “krompira” na poluvremenu gosti su došli u vođstvo golom Lanzinija u 58. minutu. Za vatrene navijače Boke bio je to „hladan tuš“. Zahtevali su pobedu, zahtevali su da njihovi puleni “izginu” na terenu ne bi li sačuvali čast dresa koji nose. Nošeni podrškom sa tribina domaćini su napadali ,a prilika se ukazala samo desetak minuta nakon gola Rivera. Prekršaj na dvadesetak metara od gola bio je idealna pozicija za nekog ko ume dobro da izvede slobodan udarac. A loptu je namestio Huan Ramon Rikelme, jedan od najboljih izvođača koje je “Bombonjera” ikada gledala…

Huan Roman Rikelme – Fantastično izveden slobodan udarac protiv Rivera.

Rikelme je čekao da sudija da znak, nameštao je nišanske sprave. Huk sa tribina se polako pojačavao… par koraka, lopta je poletela kroz vazduh i završila u gornjem desnom uglu golmana Marsela Barovera. A onda je usledilo ono što podiže dlake na vratu svakom ljubitelju fudbala, trans na tribinama Bokinih navijača, komentator koji u ekstazi prvo pušta krik kao da je upravo uboden nožem, a zatim oteže ono “goooool” kako to samo Južnoamerikanci umeju dok “Lenji mađioničar” deli radost sa svojim saigračima. Onda njegovo šmekersko “koketiranje” sa publikom, ta neposrednost koja je između ostalog doprinela da bude toliko obožavan od strane navijača Boke. I zaista, što više puta gledamo ovaj gol iz “slobodnjaka” sve više izgleda jednostavno, bez imalo napora, rutinski… onako kako to rade najveći umetnici sa travnatih terena.
Boka je do kraja primila još jedan gol i izgubila ovaj meč, ali tih golova se gotovo niko i ne seća. Sa ovog Superklasika samo je jedna scena ostala u glavi navijačima oba tima. Scena kako Huan Roman Rikelme drži čas o izvođenju slobodnih udaraca. Nepunih godinu dana kasnije, u dresu tima u kome je počeo svoj fudbalski put, Argentinos Juniorsima, veliki Rikelme je završio karijeru, a fudbal ostao uskraćen za „magične“ poteze kakav je ovaj legendarni slobodan udarac protiv najvećeg rivala River Plate, koga se možete podsetiti na snimku ispred koji je pred vama:

Prethodni tekstKada je Rodman „tukao“ Pipena
Sledeći tekstSafinov „harem“