Kada je Rodman „tukao“ Pipena

Kada je Rodman
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kraj pretposlednje decenije 20. veka bilo je vreme kada su u NBA ligi dominirali „Loši momci“ iz Detroita. Pistonsi su tih godina osvojili dve šampionske titule, ali su mnogo više od osvajanja titula u košarkašku istoriju ušli po „granitnoj“ i često vrlo „pljavoj“ odbrani sa puno provokacija (posebno na Majklu Džordanu) koju su igrali tih sezona i zbog koje su ih ljubitelji košarke i prozvali „Bad boys“. Jedan od stubova te odbrane bio je i Denis Rodman, koji je svakako jedan od najboljih defanzivaca u istoriji NBA lige, ali i koji je tokom karijere često znao da pređe granice „čiste“ igre. Do sada ste na našem sajtu mogli da se podsetite kako je Rodman obeležio treći meč NBA finala 1989. godine, kako je uspeo da udari dve „banane“ u istom napadu legendarnom Džabaru, ali i kako je zbog šutiranja jednog kamermana ostao bez oko milion dolara. Danas je došlo vreme da se podsetimo još jedne situacije u kojoj je glavni junak legendarni „Crv“, a u kojoj mu je žrtva bila njegov budući saigrač Skoti Pipen.
U finalu Istočne konferencije NBA plej-ofa 1989. godine, Detroit Pistonsi su posle 6 mečeva savladali Čikago Bulse i prošli u finale NBA lige. Bila je to serija u kojoj su Pistonsi igrali gotovo savršenu, ali i često „prljavu“ odbranu, a sve se to najbolje videlo u jednoj situaciji tokom duela u Detroitu. Čikago Bulsi jednostavno nisu imali rešenje za odbranu Pistonsa u tom napadu, pa je u trenutku kada je na semaforu ostala još samo jedna sekunda do isteka napada lopta došla do Skotija Pipena. On se tada ne odlučuje da odmah šutira sa poludistance, jer je ka njemu „poleteo“ Denis Rodman, već kreće u dribling. U trenutku kada je spustio loptu na zemlju začula se sirena za istek napada, a baš u tim momentima Rodman „proleće“ pored Pipena i „slučajno“ ga petom šutira u glavu. Skoti Pipen u tom trenutku pada na parket, ali Pistonse to nije mnogo zanimalo. Denis Rodman je samo na trenutak pogledao ka protivniku, a potom krenuo ka košu Bulsa, dok je za to vreme plejmeker Detroita Ajzea Tomas oteo iz ruku loptu Pipenu i pohitao da je što pre vratio u igru i krene u novi napad svog tima. Zanimljivo je da su mu sudije to dopustile i da su Pistonsi izveli sledeći napad dok je Pipen ležao pod njihovim košem, da bi tek posle tog napada Skotiju bila ukazana lekarska pomoć. I dok se u toj situaciji može diskutovati o tome da li je Denis Rodman zaista slučajno udario Pipena u glavu, ono što se dogodilo dve godine kasnije nikako nije bila slučajnost…

Skoti Pipen i Denis Rodman u jednom duelu tokom mečeva Bulsa i Pistonsa.

U finalu Istočne konferencije 1991. godine uloge su se promenile, pa su Čikago Bulsi posle četiri duela savladali Pistonse i prošli u veliko finale, a tu seriju je pored sjajne igre Bulsa predvođenih Majklom Džordanom obeležio i jedan detalj iz druge četvrtine četvrtog meča. Skoti Pipen primio je jedan odličan pas od saigrača i potom krenuo na ulaz pod koš Detroita, gde su ga sačekali Denis Rodman i Bil Lembir i vrlo grubim faulom ga sprečili da poentira. Tako grub prekršaj kao da nije bio dovoljan Rodmanu, pa je kada je Pipen doskočio, odlučio da ga snažno gurne sa leđa i pošalje ga preko fotoreportera u prve redove tribina iza koša dvorane u Detroitu. Sudije nisu imale dilemu, odmah su dosudile nesportski faul Rodmana, a dok je Pipen pokušavao da „dođe sebi“ posle grubog i bezobraznog faula Rodmana, publika u Detroitu mu je zviždala, očigledno smatrajući da simulira. Ubrzo posle duela, čelnici lige odlučili su da sa 5.000 dolara kazne Rodmana zbog nesportsko prekršaja u četvrtom meču duela Pistonsa i Bulsa, a da „Crv“ ne bude kažnjen nije pomoglo ni to što je poslao lično pismo izvinjenja Pipenu.

Iako ga je dok je igrao za Pistonse u par navrata vrlo grubo faulirao, to nije sprečilo Denisa Rodmana i Skotija Pipena da nekoliko godina kasnije u dresu Bulsa budu deo udarne trojke koja je u Čikago donela tri šampionska prstena.

„Dragi Skoti,
Pišem ti ovo pismo, jer želim da ti se izvinim zbog incidenta na prethodnoj utakmici. Ti si fenomenalan igrač i drago mi je što te nisam povredio. Uradio sam ono samo zbog frustracije. Ja nisam tip igrača za kog me mnogi sada optužuju. Bila je to stvar koju nisam smeo da uradim i spreman sam da prihvatim sve kazne koje liga odredi za taj moj postupak. Iskreno ti se izvinjavam, kao i tvojim saigračima i celokupnoj organizaciji Čikago Bulsa. Takođe se nadam da tvoji saigrači i ti nemate loših osećanja prema meni. Želim vam mnogo sreće u finalu, jer je težak put do titule pred vama.
S Poštovanjem, Denis Rodman“ – pisalo je u pismu koje je Rodman poslao Pipenu.
Ipak, i pored Rodmanovog pokajničkog pisma, Skoti Pipen nije bio ubeđen u iskrenost „Crva“: „Nisam ubeđen da je on to pisao, a ako ipak jeste, to je priznanje, ali koje neće pomoći da moja rana na bradi brže zaraste.“ Sa druge strane Fil Džekson, tadašnji trener Bulsa, pokušao je malo da primiri situaciju: „Prihvatamo izvinjenje, ali ne zabaravljamo ono što je uradio!“ – rekao je Džekson američkim medijima. Zanimljivo je da je nekoliko godina posle incidenta sa Pipenom, Denis Rodman zaigrao za Bulse i da je zajedno sa Pipenom, činio udarnu snagu „Bikova“ koji su u to vreme predvođeni Majklom Džordanom na terenu, a Filom Džeksonom na klupi, osvojili tri uzastopne titule.
Kako su izgledali incidenti iz finala Istočne konferencije 1989. i 1991. godine u kojima je po procenama mnogih Denis Rodman na vrlo „prljav“ način „tukao“ Skotija Pipena, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Azar „umirao“ od smeha zbog Baneta Ivanovića
Sledeći tekstHuan Roman Rikelme – Skidanje paučine sa Riverovog gola