Igor Milanović – Gol koji je „bacio Jugoslaviju u trans“

Igor Milanović - Gol koji je bacio Jugoslaviju u trans
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Vaterpolo finale Svetskog prvenstva 1986. godine u Madridu između Jugoslavije i Italije smatra se jednom od najboljih vaterpolo utakmica svih vremena, a posle čak četiri produžetka rešio ga je Igor Milanović, golom u poslednjim sekundama četvrtog produžetka.
Meč je bio veoma dramatičan, Italijani su na poluvremenu vodili sa 4:1 i činilo se tada da im titula neće izmaći, ali Jugosloveni igraju mnogo bolje u drugom poluvremenu i uspevaju da anuliraju prednost „Azura“. Usledio je veoma neizvestan finiš duela, posle kojeg na kraju nije bilo pobednika, pa se posle 7:7 u regularnom duelu ušlo u produžetke. Jugosloveni su igrali bolje u prvom nastavku, drugi je bio u egalu, a u trećem su Italijani diktirali tempo, ali ni posle tri puna nastavka pobednika nije bilo, pa je pitanje šampiona rešavano u četvrtom produžetku. Italijani su vodili na polovini tog dela igre, ali Jugosloveni potom izjednačuju, a onda na 20 sekundi do kraja tog dela igre „Plavi“ dolazi do igrača više. Usledilo je dodavanje Dubravka Šimenca za Igora Milanovića, a potom sada več čuveno Igorovo „mahanje“ kojim je „lomio“ Italijane i onda uz nezaboravno komentarisanje Milorada Đurkovića, konačno pogodak u zadnjim sekundama meča koji je doneo prvu svetsku titulu Jugoslovenima, ali i kako su kasnije mediji pisali „bacio Jugoslaviju u trans“.

Posle velike drame i mnogo preokreta, u četvrtom produžetku meča "plavi" su došli do igrača više pri nerešenom rezultatu na 20 sekundi do kraja. Usledilo je dodavanje Šimenca za Milanovića i čuveno Igorovo “mahanje” i konačno pogodak u zadnjoj sekundi meča koji je bacio Jugoslaviju u trans.
Igor Milanović je strelac jednog od najčuvenijih golova u istoriji vaterpola.

Mnogo godina posle legendarnog gola kojim je Jugoslaviji doneo titulu šampiona planete, u intervjuu za jedan vaterpolo portal Igor Milanović se podsetio čuvenog gola iz Madrida. „Taj gol je meni promenio život. Odjeknuo je starom Jugoslavijom. Sa ove distance, kada radim i kao trener, vidim da je tu bilo mnogo čudnih stvari. Prvo, meni loptu dodaje Šimenc koji u tom trenutku ima najjači šut na svetu i koji stoji na pet, šest metara sam. Šta on radi? Dodaje loptu, meni, koji sam pokriven. Ispred mene je Alesandro Kampanja, jedan od najvećih italijanskih igrača. On pravi veliku grešku. Napao me pogrešnom rukom. To vam je u vaterpolu kao u fudbalu da neko raširi noge – prosto moraš da mu proturiš i obiđeš ga. Tom greškom je praktično iznudio da ga prođem. Nikad to sebi nije oprostio, posle smo igrali zajedno u Romi, pa smo pričali o tome.“
Na snimku koji je pred vama podsetite se legendarnog gola Igora Milanovića koji je Jugoslaviji doneo prvu titulu vaterpolo šampiona sveta, naravno uz legendaran i nezaboravan komentar neponovljivog Milorada Đurkovica.

Prethodni tekstKošarkaški Mocart – Dražen Petrović
Sledeći tekstTrka iz snova Snežane Pajkić