Ivan Čupić – Fer-plej potez za aplauze sa tribina

Ivan Čupić - Fer-plej potez za aplauze sa tribina
Ivan Čupić - Fer-plej potez za aplauze sa tribina
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U meču drugog kola grupe D rukomentog šampionata Evrope 2014. godine, Hrvatska je prema očekivanjima i bez većih problema savladala Crnu Goru sa 27:22. Posle dosta izjednačenog prvog poluvremena, u kojem su „Kockasti“ imali blago vođstvo većim delom, početkom drugog poluvremena Hrvati prave seriju i stiču osetniju prednost, koju su rutinski sačuvali do kraja susreta. Ivan Čupić je sa 6 pogodaka bio najefikasniji igrač u pobedničkom timu, ali je meč mnogo više od tih golova obeležio jednim fer-plej potezom.
Igrao se 40. minut meča, Hrvati su izveli jedan brz napad, posle kojeg je Ivan Čupić šutirao iz ne baš zgodne pozicije za levoruke igrače i pogodio stativu. Lopta se od stative odbila daleko u aut, a sudijski par iz Češke Horaček-Novotni očigledno nije dobro video situaciju, pa je dosudio loptu za Hrvatsku. Takva odluka iznervirala je Crnogorce, a golman Rade Mijatović pokušavao je na sve načine da objasni sudiji Novotnom da ga lopta nije zakačila i da bi trebala da pripadne njegovom timu, ali Česi nisu menjali odluku. Ipak, tada se „umešao“ Ivan Čupić…

Ivan Čupić ubedio je sudije da promene svoju odluku i dodele loptu Crnogorcima.
Ivan Čupić ubedio je sudije da promene svoju odluku i dodele loptu Crnogorcima.

Hrvatski rukometaš prišao je sudiji Novotnom i objasnio mu da je loptu poslao samo do stative i da bi ona trebala da pripadne Crnogorcima. Sudija je prihvatio njegovu sugestiju i odlučio je da promeni svoju odluku, a Rade Mijatović se odmah zahvalio Čupiću na fer-plej potezu. I publika u dvorani prepoznala je sportski potez Čupića kakav se nažalost ne viđa toliko često, pa je Hrvata za fer-plej potez nagradila gromoglasnim aplauzima.
Iako je fer-plej jedan od osnovnih postulata sporta, treba reći da je fer-plej poteza sve manje i da sportisti često u želji da dođu do neke benefiti za sebe i svoj tim ne žele da priznaju sudijama da su pogrešili i da ih „nateraju“ da promene svoju odluku. Ivan Čupić je na meču Hrvatska – Crna Gora definitivno dokazao da nije jedan od takvih sportista i da veoma poštuje fer-plej, a kako je izgledao njegov potez koji je oduševio mnoge, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDuel Maldinija sa 40 i Adrijana sa 27 godina
Sledeći tekstAleksandar Kareljin – Fascinantni treninzi „Ruskog eksperimenta“