Ivan Uhov – „Skok sa votkom“

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ruski atletičar Ivan Uhov imao je treći najbolji rezultat svih vremena u skoku u visu, na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio je zlatnu medalju, ali ipak u sećanju svih ljubitelja sporta je ostao po skandalu na mitingu u Lozani 2008. godine, kada je očigledno pijan pokušao da učestvuje u takmičenju.
Publika u Lozani bila je u neverici, posmatrala je kako se na zaletište skoka u vis tetura ruska atletska zvezda Ivan Uhov, očigledno pijan. Dugo je Uhov gledao u letvicu, usput se ljuljavši. Jedva je stajao na nogama. Skinuti donji deo trenirke uoči skoka bio je poseban izazov. Uspeo je uz pomoć kolege i konačno krenuo u skok… Zalet, skok, i smeh iz publike! U beznadežnom pokušaju skoka, ruski skakač je posrnuo ispod letvice i prosto pao na strunjaču. Ivan Uhov se propisno osramotio tog dana, i to na mitingu u Lozani, jednom od najvećih na svetu. U potpunom haosu koji je posle skoka usledio, kao da nikog nije zanimala pozadina nesvakidašnjeg prizora.

Dugo je Ivan Uhov gledao u letvicu, usput se ljuljavši. Jedva je stajao na nogama. Skinuti donji deo trenirke uoči skoka bio je poseban izazov. Uspeo je uz pomoć kolege i konačno krenuo u skok... Zalet, skok, i smeh iz publike! U beznadežnom pokušaju skoka, ruski skakač je posrnuo ispod letvice i prosto pao na strunjaču.
Ivan Uhov je očigledno pijan pokušao da učestvuje na mintingu u Lozani.

Ivan Uhov se duže vreme mučio sa teškom povredom, prolazeći ujedno kroz velike krize, a sve je kulminiralo kada ga je ostavila dugogodišnja devojka. Odlučio je tada da utopi tugu u čašici i tako je nastao za većinu čuveni “skok sa votkom”. Švedski sudija, koji je bio jedan od zvaničnih lica na mitingu u Lozani, nije mogao da veruje onom što je video: “Skakači u vis najčešće tokom takmičenja piju „Red Bul“. U Lozani sam se šokirao kada sam video da jedan od njih sa „Red Bulom“ pije i votku.” – rekao je švedski sudija, koji je stajao odmah uz tartan stazu na ovom mitingu. “Jedan je od najboljih skakača na svetu, ali ceo taj dan bio je potpuno pijan.” – izjavio je posle mitinga jedan od atletičara koji je taj dan proveo u blizini Uhova. Sa druge strane, trener ruskog skakača pokušao je da bar malo opravda potez svog pulena: “Bilo mu je teško, raskinuo je sa devojkom, to mu je dobra lekcija.” – pravdao ga je tada trener.
Možda nije potrebno napominjati, ali recimo da je Ivan Uhov na tom mitingu u Lozani završio kao poslednji. Posle mitinga je izbio skandal, Uhovu je zabranjeno učešće na najvećim mitinzima, a IAAF je čak razmatrao i veće kazne za Uhova, zbog uzimanja nedozvoljenih sredstava i sramoćenja atletike. Ipak, Uhov je prošao bez veće kazne, ubrzo se vratio na najveću scenu, da bi četiri godine kasnije došao i do zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Osramoćeni talenat je samo nekoliko godina posle nastupa u Lozani postao najbolji visaš, počeo da leti preko 240 centimetara, potpuno se smirio van atletske staze, oženio se, dobio dete i postao idol mnogim mladim atletičarima u Rusiji. I pored svih uspeha, i danas potpune posvećenosti porodici i atletici, kada se spomene ime Ivana Uhova, većini ljubitelja sporta je prva asocijacija njegov “skok sa votkom”. I zato evo još jedne prilike da se svi zajedno podsetimo legendarnog snimka i jednog od najbizarnijih nastupa u istoriji atletike.

Prethodni tekstMaks Šmeling i Džo Luis – Rivalstvo veće od boksa
Sledeći tekstLepotica sa reketom – Ana Kurnjikova