Ivano Balić – „Gadi mi se ovaj rukomet!“

Ivano Balić -
Ivano Balić - "Gadi mi se ovaj rukomet!"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Hrvatski rukometaši su posle pobede protiv Španije, Evropsko prvenstvo u Srbiji 2012. godine završili osvojenom bronzanom medaljom. I dok je i većina javnosti smatrala taj rezultat uspehom, hrvatski rukometaši su ipak bili nezadovoljni. Smatrali su da su vredeli i zaslužili više, ali da im nije dozvoljeno da to urade od strane „spoljnih faktora“. U nezadovoljstvu je prednjačio Ivano Balić…

Hrvati su poraženi od Španije

Tokom celog prvenstva Hrvati su bili nezadovoljni dešavanjima van terena. Najviše primedbi imali su na arbitre. Sudije su po njima vrlo često mnogo više delili nepravdu nego pravdu. Koliko su hrvatski rukometaši bili besni na sudije tokom šampionata, možda najbolje oslikavaju dešavanja pošto su doživeli prvi poraz na prvenstvu od Španije, u meču 1. kola grupe 2 drugog kruga Evropskog prvenstva, kada su ih posle velike borbe rukometaši „Crvene furije“ savladali sa 24:22 pred 7.500 navijača u novosadskom „SPENS„-u.

Ivano Balić je prednjačio u nezadovoljstvu.
Ivano Balić je prednjačio u nezadovoljstvu.

I dok su rukometaši Španije slavili trijumf kojim su gotovo sigurno obezbedili plasman u polufinale, Hrvati su bili vrlo razočarani zbog poraza kojim su sebi otežali put do medalje. Njihovo razočaranje je nadjačala ogorčenost zbog po njima vrlo lošeg suđenja od strane českog sudijskog para Horaček-Novotni. O tome što se iz godine u godinu dešava da po njima zbog sudijskih grešaka gube važne mečeve (najnezadovoljniji su bili posle finala EP-a 2008. godine) i kako je to daleko od slučajnosti, govorio je za hrvatske medije izrevoltiran novim „lošim“ suđenjem na njihovu štetu tadašnji kapiten hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih rukometaša svih vremena Ivano Balić.

Ivano Balić je „opleo“ po sudijama

„Ovaj, ništa… Nova godina, a uvek isto. Uvek nam suci uzmu pobedu i više mi se gade! I gadi mi se ovaj rukomet! Ovo je meni tragedija i smešno i ako nešto ne promene onda unapred kladionice se mogu dogovoriti sa sucima i odrediti ko će biti prvak, a ostali ne trebaju igrati. Nek dođu u državu u koju se igra, nek uzmu pehar i nek to bude to!“ – rekao je vidno razočarani Ivano Balić hrvatskim novinarima odmah posle susreta. Nakon toga ih je „vojnički“ pozdravio i krenuo put svlačionice. Kada se malo odaljio od novinara, Ivano Balić je udarivši pesnicom u reklame još jednom pokazao koliko je „besan“ zbog suđenja na meču protiv Španije.

Ivano Balić bio je nezadovoljan suđenjem na meču sa Španijom.
Ivano Balić bio je nezadovoljan suđenjem na meču sa Španijom.

Naravno, kako to obično biva, javnost se podelila. Mnogi su podržali Balićeve reči. Ipak, nije bilo ni mali broj onih koji su smatrali da za poraz ne treba tražiti opravdanje u sudijama. Iako su se u meču za bronzanu medalju revanširali Špancima i tako osvojili odličje, Hrvati su i dalje bili nezadovoljni suđenjem. Smatrali su da su oštećeni i u polufinalnom duelu sa domaćinom Srbijom. Po njima nekom očigledno nije odgovaralo da oni igraju finale, koje su partijama na terenu zaslužili.

Podeljena mišljenja o izjavi Balića

Šta su većina hrvatskih rukometaša, ali i dobar deo hrvatske javnosti, mislili o tretmanu koji su „Kauboji“ imali kod sudija tokom Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine možda se najbolje oslikava u izjavi Ivano Balića posle meča sa Španijom. Voleli bismo da čujemo i vaše mišljenje o izjavi legendarnog hrvatkog rukometaša, ali i o suđenju u rukometu. Mnogi će reći da je suđenje često predmet mnogih polemika.
Očekujemo da mišljenje podelite sa nama pošto se na snimku koji je pred vama podsetite sada već legendarne Balićeve izjava posle poraza Hrvata od Španije.

Prethodni tekstSaša Ćurčić – Golčina kojom je ušao u srca navijača Boltona
Sledeći tekstArtjom Džjuba – „Savršen zločin“