Janko Tipsarević – Izgubljeni poen zbog „nepostojećeg“ uzvika

Janko Tipsarević - Izgubljeni poen zbog
Janko Tipsarević - Izgubljeni poen zbog "nepostojećeg" uzvika
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Igrao je Janko Tipsarević odlično u drugom kolu US Opena 2016. godine i bio na korak da savlada Pabla Karenja Bustu i plasira se u narednu rundu. Vodio je Janko sa 2-0 u setovima, a onda je posle gubitka trećeg seta i prekida zbog kiše, došao na red 4. set, koji će po mnogima imati odlučujući značaj za ishod celokupnog meča.
Janko je odlično krenuo u tom delu igre, na startu je dva puta imao brejk prednosti, ali je oba puta potom gubio svoj servis i ispuštao prednost. Potom je malo lošijom igrom ponovo izgubio svoj servis, pa je Pablo Karenjo Busta pri rezultatu 5:4 servirao za osvajanje 4. seta. U tom gemu Tipsarević je krenuo odlično, osvojio prva dva poena, pre nego što je na red došao treći poen u gemu, koji će za mnoge biti ključan za ishod celokupnog duela.

Janko Tipsarević je igrao dosta dobro na početku US Opena 2016. godine.
Janko Tipsarević je igrao dosta dobro na početku US Opena 2016. godine.

U tom poenu viđena je dugačka razmena udaraca sa osnovne linije, pre nego što je Janko Tipsarević posle nešto lošijeg drop šota Karenja Buste odlučio da ostane na mreži. Španac je tu situaciju video kao odličnu priliku da lobuje Tipsarevića i tako osvoji poen, ali je poslao samo solidan lob udarac, pa je Janko odlično smečovao i pošto Karenjo Busta nije uspeo da vrati loptu u polje, uspeo da osvoji veoma važan poen. Bar su tako mnogi pomislili…
Ipak, sudija Muhamed Fituhi odlučuje tada da poen dodeli Špancu, jer je po njemu Janko uzviknuo „C’mon“ posle smeča u znak proslave osvajanja poena i to pre nego što je poen bio gotov i tako poremetio Karenja Bustu, što po pravilima nije dozvoljeno. Kada je čuo šta je sudija odlučio, Janko Tipsarević je kleknuo na zemlju u znak protesta, a potom je počeo i glasno da negoduje, objašnjavajući sudiji da nije uopšte uzviknuo „C’mon“ pre nego što je poen završen. Publika na tribinama je podržavala Tipsarevića i zviždala je sudiji Fituhiju, koji je ostao pri svojoj odluci, dok se za to vreme Pablo Karenjo Busta poneo po mnogima vrlo nesportski, gestikulirajući da je odluka sudije ispravna, a prethodno je gestikulirao da ga je Janko omeo u pokušaju da vrati loptu. Ovo se nije svidelo mnogim teniskim fanovima, koji su tvrdili da Karenjo Busta nije imao nikakvu šansu da vrati tu loptu i da ga Tipsarević uopšte nije poremetio.

Janko Tipsarević nije mogao da veruje da je sudija dodelio poen Karenja Busti.
Janko Tipsarević nije mogao da veruje da je sudija dodelio poen Karenja Busti.

Taj trenutak potpuno je okrenuo momentum meča, Pablo Karenjo Busta uspeo je da osvoji prvo taj gem, a kasnije i bez većih problema i odlučujući set i plasira se u 3. kolo US Opena 2016. godine. „Ne kažem da sam izgubio zbog toga, ali mislim da bih napravio brejk na 0:40. Dodatno me je pomutila činjenica da je poen trajao jako dugo i da sam ’poginuo’ kako bih iza glave iščupao taj smeč. On je dodelio poen protivniku, rekao je da sam ja kazao ’idemo’ pre nego što je on udario loptu, što ja nikada u svojoj karijeri uradio nisam, nikada! Meni nije bilo dobro, da mi se to desi u važnom trenutku posle svega što sam prošao… Pošto sam jako emotivan, zaista sam se trudio da budem miran sve vreme, da ćutim i da ne bacam reket uprkos brojnim propuštenim šansama. Sramota je što na sporednim terenima stavljaju sudije koji su prvi put u stolici, ATP igrač sam od 19. godine (u tom trenutku je imao 32 godine), a ovog čoveka prvi put vidim.“ – izjavio je posle meča Janko Tipsarević.
Iako se na snimku čuje da Janko Tipsarević ispušta krik posle smeča, većina ljubitelja tenisa mu veruje da nije uzviknuo „C’mon“ i time poremetio protivnika, već da je sudija pogrešno čuo i doneo lošu odluku. Kako je izgledala drama na meču US Opena između Tipsarevića i Karenja Buste, posle jedne za mnoge pogrešne odluke sudije, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKarles Pujol – Neočekivani odgovor na šamar
Sledeći tekstGeri Rasel Junior – „Nestvaran“ nokaut