Karles Pujol – Neočekivani odgovor na šamar

Karles Pujol – Neočekivani odgovor na šamar
Karles Pujol – Neočekivani odgovor na šamar

Svaka uspešna ekipa u fudbalu ili bilo kom drugom timskom sportu ima neku vrstu vođe, lidera u timu. Igrača koji je veoma poštovan i ima snažan uticaj na sve igrače. Neko na koga igrači često gledaju kao na uzora i idola. Danas kod mnogih navijača vlada mišljenje da je vođa (kapiten) ekipe igrač koji može da podigne ton na saigrače, da ih motiviše ili da se „raspravlja“ sa sudijom. Međutim, ovo je samo mali deo vođstva. Vođstvo je prilično sveobuhvatna osobina koja pokriva mnoga područja sporta, kako na terenu, tako i van njega. Najbolji način da se pojam liderstva objasni je pogled na sjajnu karijeru Karlesa Pujola, verovatno jednog od najboljih lidera koji je fudbal ikada video.
Karles Pujol, uprkos tome što je bio jedan od najboljih odbrambenih igrača na svetu, bio je možda i poznatiji po svojoj uzornoj ulozi kapitena i vođe Barseloninog tima skoro deceniju. Pujol je bio jedan od proizvoda „La Masije“ i preuzeo je kapitensku traku od Luisa Enrikea u avgustu 2004. godine. Vodeći Barsu oko 10 godina, imali smo priliku da vidimo brojne primere u kojima je pokazao šta je pravi lider. Na našem sajtu ste tako imali prilike da čitate o njegovovim igračim sposobnostima i požrtvovanju, kao što je legendarni potez protiv Lokomotive iz Moskve, ali i o liderskim kvalitetima kao što je poziv Abidalu da podigne pehar ili lekcija iz fer-pleja Đeraru Pikeu. Danas se prisećamo još jednog, naizgled poptuno nebitnog detalja, ali sa druge strane poteza koji je još jedna od delova slagalice velikog vođe Karlesa Pujola, vredan poštovanja.

Karles Pujol nije uzvratio udarac Balesterosu.
Karles Pujol nije uzvratio udarac Balesterosu.

Može se reći da je Majorka Barseloni redovna mušterija i da su retko dolazili do bodova u duelima ova dva tima. 2005. godine, u 2. kolu Primere, tradicija je nastavljena, pa je premoćna Barsa, pod Rajkardovim vođtvom, a golovima Samjuela Etoa lagano pobedila sa 2:0. Međutim, iako je „Blaugrana“ bila znatno nadmoćnija i „na papiru“, u redovima Majorke javljala se nervoza baš zbog nemoći da se ravnopravno suprotstavi vidno boljem protivniku. Oni su na kraju meč završili sa devetoricom igrača, ali je kod prvog crvenog kartona za goste viđena zanimljiva situacija. Defanzivac Majorke, Balesteros, bio je nervozan nakon što mu je sudija pokazao put u svlačionicu, a Karles Pujol pokušao je da ga smiri, pa mu je prišao i zagrlio ga. Međutim, Balesteros to nije shvatio na taj način, već je od nervoze „eksplodirao“ i Pujola udario šakom po licu. Iako su mnogi očekivali burnu reakciju kapitena Barselone, koga verovatno niko nije ovako pokušao da ponizi, izuzimajući onaj Denilsonov prodor, dogodilo se nešto sasvim suprotno. Karles Pujol je samo zastao, nije mu bilo jasno čemu takva reakcija. A onda je video Ronaldinja koji je već žurio da odbrani kapitena i uđe u konflikt sa Balesterosom. Ipak, Pujol je znao da situaciju drži pod kontrolom. Zato je i bio toliko „veliki“. On se isprečio ispred Brazilca i rukama ga zaustavio da ne napravi „glupost“ i kod već dobijene utakmice rizikuje da bude isključen i svoj tim dovede u potencijalni problem. Nije bilo lako smiriti situaciju, ali je nekako uspeo u tome.
Mnogi su se kasnije gledajući ovaj snimak, divili samokontroli legendarnog kapitena Barselone, dok drugi nikako nisu mogli da shvate kako je izdržao da udarcem ne uzvrati na udarac. Podsetite se kako je izgledao odgovor velikog Karlesa Pujola na šamar protivnika:

Prethodni tekstMajkl Džordan – „Da li je on dovoljno veliki?“
Sledeći tekstJanko Tipsarević – Izgubljeni poen zbog „nepostojećeg“ uzvika