Jasna Šekarić – Opravdana „naplata duga“ ili nepoštovanje legende?!

Jasna Šekarić - Opravdana "naplata duga" ili nepoštovanje legende?!

Reklo bi se da kod većine ljubitelja sporta u Srbiji ne postoji dilema ko je najbolja sportistkinja Srbije svih vremena. Oni bi na ovo pitanje „kao iz topa“ odgovorila Jasna Šekarić, a to ni ne čudi kada se zna da je Jasna u karijeri višestruka osvajačica svetskog i evropskog zlata, olimpijskih medalja, kao i da je od strane streljačke federacije izabrana za najbolju streljačicu drugog milenijuma. Karijera Jasne Šekarić bila je prepuna uspeha, ali je kraj njene karijere obeležio jedan skandal koji je podelio sportsku javnost u Srbiji.
Iako je kao prva sportistkinja iz Srbije, sa skoro punih 50 godina, Jasna Šekarić obezbedila normu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ona u Brazilu na kraju nije nastupila. Samo nekoliko nedelja pred start Igara u Riju, Streljački Savez Srbije odlučio je da i pored toga što je prva ispucala normu, Jasna Šekarić ne bude u sastavu za Igre u Brazilu, a da njena norma pripadne Zorani Arunović. „Uvažavajući sve zasluge Jasne Šekarić za olimpijski pokret i streljački sport u Srbiji, Upravni odbor se rukovodio kriterijumima da najspremniji sportisti idu na Olimpijske igre i rezultatima sa kriterijumskih takmičenja, kada je doneo odluku da Srbiju u Riju predstavlja Zorana Arunović. Devet olimpijskih kvota, koje su srpski strelci ispunili u kvalifikacionom periodu su vlasništvo nacionalnih saveza i olimpijskih komiteta, a ne takmičara.“ – bilo je obrazloženje Streljačkog Saveza Srbije.

Jasna Šekarić je prva od srpskih sportista izborila normu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Jasna Šekarić je prva od srpskih sportista izborila normu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Da stvar bude dodatno neverovatna, ovakva odluka usledila je već pošto je Jasna Šekarić počela pripreme za svoj 8. nastup na Olimpijskim igrama i saopštila da će nastup u Riju biti njen poslednji u karijeri. „Olimpijske igre u Riju su moje osme po redu, a biće i poslednje pošto sam nedavno odlučila da se povučem iz takmičenja. Iako su mnogi pokušavali da me odgovore, rešena sam u tome da se na ovom takmičenju oprostim od ovog dela moje sportske karijere, ali i dalje ću biti u streljaštvu i posvetiću se trenerskom pozivu.“ – govorila je Jasna za medije u Srbiji samo nekoliko meseci pre odluke Streljačkog Saveza Srbije, da bi potom pošto je došlo do promene i odlučeno da ona ne nastupi u Riju Jasna Šekarić izjavila sledeće: „Sada ne želim ništa da pričam, a imala bih mnogo toga da kažem. Najbitnije je da se ekipa na miru sprema za Rio, i da tamo na najbolji načiin predstavlja našu zemlju. Tek kada završe takmičenje, sve ću reći.“
Većina srpske sportske javnosti odmah je stala na Jasninu stranu, smatrajući da se Streljački Savez Srbije poneo vrlo nekorektno prema jednoj od najvećih sportskih legendi Srbije i da nije u redu da se Šekarićevoj oduzme norma koju je izborila na borilištu, ali bilo je i drugačijih razmišljanja… Podsećajući javnost na situaciju koja se dogodila četiri godine ranije, kada je Streljački Savez Srbije neposredno pred start Olimpijskih igara u Londonu odlučio da na Igre ne povede mladog Dimitrija Grgića koji je upucao normu, a da njegovo mesto zauzme Jasna Šekarić, nije bilo malo onih koji su smatrali da je pred start Igara u Riju samo ispravljena nepravda i Šekarićevoj „naplaćen dug“.

Iako je na borilištu izborio normu za nastup na Igrama u Londonu, norma Dimitrija Grgića je na kraju dodeljena Jasni Šekarić.
Iako je na borilištu izborio normu za nastup na Igrama u Londonu, norma Dimitrija Grgića je na kraju dodeljena Jasni Šekarić. Foto: Marko Metlas

„Ja sam normu ispunio prošle godine u junu, osmim mestom na Svetskom kupu u Južnoj Koreji. Moram da priznam da se od tog trenutka spremam za nastup na svojim prvim Olimpijskim igrama i svu energiju sam usmerio ka Londonu. Odluku selektora i Upravnog odbora zaista ne bih detaljnije komentarisao. Moje je da nastavim pripreme da bih što bolje dočekao sledeću sezonu. Pucam od svoje desete godine, a sa 13. sam počeo da se takmičim. Zaista sam ponosan na svoje rezultate, a ostaje mi samo da posle svega pronađem motiv i nastavim da se takmičim.“ – govorio je tada vrlo razočarano Dimitrije Grgić. Sa druge strane, za razliku od situacije koja se dogodila četiri godine kasnije, Jasna Šekarić je u toj situaciji imala potpuno razumevanje za odluku saveza. „Dimitrije ima tu nesreću da ima jaku konkurenciju u reprezentaciji, a da savez ne bi izgubio tu kvotu dodeljena je meni. Stav je da najspremniji idu na Olimpijske igre, a ja sam na turnirima Svetskog kupa u Londonu, Milanu i Minhenu zaista dobro gađala i dosta pokazala.Svako ima neki pad u karijeri, kada mu ne ide, a meni se prvi put u karijeri desilo da u tu fazu uđem u periodu za ispunjavanje olimpijskih kvoti. Sigurno je to posledica i opterećenja normom… Na takmičenjima mi je viza za London bila glavni cilj i očito me je sputavala. Kada je počela letnja sezona, kada sam bila rasterećenija, počela sam mnogo bolje da pucam. Rezultati na Svetskim kupovima to govore, pa smatram da sam mesto u olimpijskom timu Srbije zaslužila, nije mi poklonjeno.“ – govorila je u toj situaciji Jasna Šekarić.
I dok su mnogi te 2012. godine smatrali da je šteta što je jednom mladom strelcu koji je to izborio na borilištu onemogućeno da nastupi na Igrama u Londonu, ali da sportska legenda poput Jasne Šekarić zaslužuje mesto u timu Srbije za Olimpijske igre i pored toga što je imala malo slabiju sezonu, a posle odličnog izdanja strelaca u Londonu govorili kako se odluka saveza pokazala ispravnom, četiri godine kasnije situacija je bilo drastično drugačija. Srpski strelci imali su mnogo lošiji nastup od očekivanog na Igrama u Riju, pa su mnogi isticali da bi verovatno sve bilo drugačije da je u timu bila Jasna Šekarić, čije samo prisustvo na najvećem sportskom takmičenju znači puno mlađim strelcima.

Umesto Jasne Šekarić na kraju je u Riju nastupila Zorana Arunović.
Umesto Jasne Šekarić na kraju je u Riju nastupila Zorana Arunović.

Iako je govorila suprotno, Jasna Šekarić se nije oglašavala posle Igara u Riju i reklo bi se da je time stavljena tačka na priču oko njenih nastupa na Igrama u Londonu i Rio de Žaneiru. Da li je odluka Streljačkog Saveza Srbije bila ispravna i da li bi nešto bilo drugačije da je Jasna Šekariće nastupila u najvećem gradu Brazila, o tome može samo da se nagađa. Ipak, ono što su mnogi isticali posle Igara u Riju jeste činjenica da bi možda neka pravila trebalo promeniti i omogućiti strelcu koji je i izborio normu da se takmiči na Igrama, kako bi se smanjio medijski pritisak na strelce, ali i kako se ovaj trofejni srpski sport ne bi nalazio na stranicama žute štampe i bio poznat po „skandalima“, već isključivo po veličanstvenim rezultatima koje su strelci iz Srbije ostvarili u poslednjih skoro pola veka. Šta vi mislite?

loading…
Prethodni tekstNeverovatna brzina Pita Maravića
Sledeći tekstKada je komentator „stao na muku“ Menselu