Jos Ferštapen – Jeziv požar u Hokenhajmu

Jos Ferštapen - Jeziv požar u Hokenhajmu fb
Jos Ferštapen - Jeziv požar u Hokenhajmu fb
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Iako je imao sasvim solidnu automobilističku karijeru i u Formuli 1 nastupao u 8 različitih sezona i uspeo da dva puta trku završi na podijumu, mnogima je verovatno prva asocijacija na Josa Ferštapena to da je on otac kasnije velike automobilističke zvezde Maksa Ferštapena. Ipak, onima malo starijima koji pamte Josa iz automobilističke karijere, verovatno je prva asocijacija na njega jeziv incident u kojem je ovaj odlični automobilista ni kriv ni dužan morao da spašava „živu glavu“.
Trka za Veliku nagradu Nemačke 1994. godine počela je incidentima u kojima je čak 11 automobilsta moralo da odustane već u prvom krugu trke. Na kraju je samo osmoro vozača sa svojim bolidima uspelo da pređe ciljnu liniju, ali je odustajanje Josa Ferštapena definitivno obeležilo tu trku. U 15. krugu trke Jos Ferštapen uputio se ka boksu, kako bi mu mehaničari Benetona zamenili pneumatike, ali i dolili benzin. Dva kruga ranije u boksu je bio Ferštapenov tadašnji klupski kolega Mihael Šumaher i njegovo zaustavljanje je prošlo bez problema, pa nije bilo razloga da iko posumnja da će u Ferštapenovom slučaju biti drugačije, međutim…

Požar u boksu Benetona tokom zaustavljanja Josa Ferštapena.
Požar u boksu Benetona tokom zaustavljanja Josa Ferštapena.

Dok su mehaničari koji su bili zaduženi za to počeli sa promenom pneumatika, iz creva koje je trebalo da dopuni gorivo u Josovom bolidu, a koje je držao jedan od mehaničara, krenuo je benzin da prska po bolidu Ferštapena, ali i po zemlji i pojedinim mehaničarima. A onda je samo par sekundi kasnije buknuo neverovatan požar. Jos Ferštapen našao se u središtu ogromnog plamena, koji su pojedini mehaničari brzom reakcijom pokušavali da ugase, dok je za to vreme njihov kolega Pol Sibi goreo u padoku. Tada je i nastala čuvena slika Sibija u plamenu, koja se danima vrtela po medijima, a posle samo nekoliko sekundi dramatičnog požara u boksu Benetona vatra je zaustavljena.
Jos Ferštapen je u tom opštem metežu ipak uspeo brzo da izađe iz svog bolida i da se skloni na bezbedno mesto, prošavši „samo“ sa manjim opekotinama na licu, koje je zadobio zbog toga što je u trenutku požara imao podignut vizir. Uz Ferštapena lakše je povređeno i nekoliko mehaničara, ali na svu sreću u ovom jezivom incidentu niko nije teže povređen. Naravno, Jos Ferštapen je morao da se povuče sa trke u Hokenhajmu, ali to je bila mala cena incidenta u boksu Benetona, bar u odnosu na ono kolika je u najgorim scenarijima mogla da bude.

Jos Ferštapen posle incidenta u Hokenhajmu.
Jos Ferštapen posle incidenta u Hokenhajmu.

Preko 20 godina posle incidenta u Hokenhajmu, Jos Ferštapen je za jedan specijalizovani auto-moto portal ispričao šta se zapravo događalo u 15. krugu Velike nagrade Nemačke 1994. godine: „Dolazio sam u boks na mislio sam tada obično zaustavljanje. Sedeći u bolidu podigao sam vizir, jer sam se mnogo znojio dok sam čekao u boksu, pa sam želeo da malo smanjim znojenje, ali i da iskoristim priliku da malo udahnem svež vazduh. Onda sam video da dolazi neka tečnost i ubrzo je sve počelo da gori. U tim trenucima ispred mene je sve postalo crno, a ja nisam mogao da dišem. Bila je to situacija u kojoj kao da sam iznenada stavljen u mračnu sobu i samo sam razmišljao kako moram što pre da izađem. Trebalo mi je par sekundi da izvadim volan, a onda sam i skinuo pojaseve, pre nego što sam ustao iz bolida i shvatio šta se zapravo dogodilo. Kasnije sam otišao u bolnicu na pregled i sve je bilo poprilično dobro. Većina ljudi me i danas pamti po tom incidentu, a ja sam srećan što sam prošao bez trajnih posledica, ako izuzmemo da ponekad kada pijem alkohol osećam da mi taj deo lica gori i pojavi mi se crvenilo.“
Incidenta se preko dve decenije kasnije podsetio i Pol Sibi, mehaničar Benotona, čija slika kako gori u plamenu je ostala kao jedna od najupečatljivijih trenutaka ovog jezivog incidenta: „Bio sam zadužen za prednji desni točak, tako da sam leđima bio okrenut kolegi koji je bio zadužen za točenje goriva. Osetio sam prskanje po leđima, i pomislio sam da je neobično što neko prska vodu po mojim leđima, a onda sam shvatio da je to zapravo gorivo i gledao samo kako da se što pre izvučem odatle. Sve je izgledalo neverovatno, oko garaže su svi bili šokirani i pokušavali su da shvate šta se zapravo dogodilo. Otišao sam brzo u medicinski centar i shvatio sam tamo da ipak nije toliko loše kako je moglo da bude. Jedan deo obraza mi je bio malo crveniji, ali osim toga nisam imao drugih posledica. Drago mi je što je nastala fotografija kako gorim, jer da nije bilo nje, kao i snimka incidenta, možda bi mnogi zaboravili kako je incident jezivo izgledao i koliko je moglo da bude opasno.“ – izjavio je tadašnji mehaničar Benetona Pol Sibi.

Slika mehaničara Benetona Pola Sibija kako gori obišla je planetu.
Slika mehaničara Benetona Pola Sibija kako gori obišla je planetu.

FIA je ubrzo posle požara u boksu Benetona sprovela istragu kako bi utvrdili razlog zbog kojeg je do požara došlo i posle završetka istrage smatrali su da je požar izazvao nedostatak filtera na crevu za gorivo, koji je doveo do toga da dođe do prskanja benzina. Iz Benetona se nisu složili sa rezultatima istrage i smtrali su da nedostatak filtera ipak nije izazvao požar, već sticaj nesrećnih okolnosti. Bilo kako bilo, zbog ovog i nekoliko sličnih incidenata, čelnici Formule 1 odlučili su kasnije da ukinu dolivanje goriva tokom trke Formule 1. Ovakva odluka se nije svidela brojnim fanovima ovog takmičenja, koji smatraju da je dolivanje goriva tokom trka davalo dodatnu taktičku traž svakoj trci, ali su čelnici Formule 1 smatrali da je dolivanje goriva suviše rizično i u odbranu svoje odluke često podsećali na situaciju sa Velika nagrade Nemačke 1994. godine.
Kako je izgledala vrlo opasna situacija u boksu Benetona tokom trke na Hokenhajmu 1994. godinu, posle koje su na svu sreću i Jos Ferstapen i mehaničari Benetona prošli bez ozbiljnijih povreda, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstTačdaun posle tri sekunde
Sledeći tekstSuarez i Evra – Runda broj 2