Tačdaun posle tri sekunde

Tačdaun posle tri sekunde
Tačdaun posle tri sekunde
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U 6. kolu NFL sezone 2003. godine, u derbiju NFC East divizije, Dalas Kaubojsi su na svom terenu dočekali Filadelfija Iglse. Dueli ova dva tima bez obzira na njihov učinak u sezoni uvek nose dodatnu draž i sa pravom nose epitet derbija, a te sezone je to bio i rezultatski derbi, jer su Kaubojsi i Iglsi igrali odlično i bili jedni od vodećih timova lige. Duel je na kraju posle velike borbe pripao domaćinima, koji su slavili sa 23:21, ali ono što je potpuno obeležilo ovaj susret dogodilo se na samom njegovom početku.
Početni udarac na susretu imali su igrači Filadelfije Iglsa, čiji kiker Dejvid Ejkers je trebao kako se to gotovo redovno dešava na utakmicama američkog fudbala da ispuca loptu daleko u protivničko polje i tako započne susret koji se željno iščekuje. Ipak, ko je bar malo pomnije pratio karijeru tadašnjeg trenera Filadelfije Endija Rida, zna da su pored velikog znanja ovog sporta, njegovu karijeru obeležili i pozivi akcija koje niko ne očekuje. Tako je bilo i u toj situaciji, umesto klasičnog ispucavanja lopte na početku susreta, Endi Rid je odlučio da svom kikeru kaže da „onsajd-kik“ ispucavanjem započne duel (to je ispucavanje u kojem kiker šutira loptu u zemlju i ona posle toga mora da pređe 10 jardi kako bi postala slobodna i bila u posedu ekipe koja prva dođe do nje). Ovakav vid ispucavanja lopte je vrlo rizičan i gotovo da se isključivo koristi u situacijama kada tim koji gubi nema druge mogućnosti da dođe do brzog ponovnog poseda lopte. Ipak, Endi Rid se odlučio da njegov tim pokuša da iznenadi protivnika i da rizikuje na početku susreta sa Kaubojsima, ali se taj rizičan potez neće završiti kako su Iglsi želeli…

Dejvid Ejkers izveo je vrlo loše početni udarac na meču Iglsa i Kaubojsa.
Dejvid Ejkers izveo je vrlo loše početni udarac na meču Iglsa i Kaubojsa.

Dejvid Ejkers je poslao „onsajd-kik“ na svoju levu stranu, ali je to uradio vrlo loše, pa lopte nije prošla željenu razdaljinu, ali je i završila u rukama igrača Kaubojsa Rendala Vilijamsa, koji je odmah nakon što je črvrsto uhvatio loptu, pohitao ka end zoni Iglsa. Pošto niti jedan igrač Iglsa nije ostao iza lopte, Vilijamsa nije imao ko da zaustavi, pa se on posle samo 3 sekunde od početka susreta našao u end zoni Filadelfije, čime je doveo svoj tim u vođstvo od 6:0, ali i postigao zvanično najbrži tačdaun u NFL istoriji. Inače, to nije bio prvi, a ni poslednji put da su ekipe koje predvodi Endi Rid na ovaj način započinjale utakmicu, a treba istaći da su u ostalim situacijama imali više uspeha i neretko dolazile do poseda lopte.
Ipak, ovakva odluka Iglsa uopšte nije iznenadila stručni štab i igrače Kaubojsa. Mediji su saznali da su pomoćni treneri Kaubojsa upozorili Vilijamsa na to da će Iglsi možda otvoriti susret pokušajem „onsajd-kika“, pa je zbog toga on krenuo napred kada je Ejkers ispucao loptu i bio potpuno spreman da uhvati jajoliku loptu. Naravno, kada se susret završio, Rendal Vilijams je „likovao“ pred novinarima: „Svi tvrde da su njihovi treneri pametni, ali naši treneri, počev od glavnog Bila Parsela, prošli su kroz mnogo toga u svojim karijerama. To nam daje veliko samopouzdanje, jer nam oni unapred kažu šta će se dogoditi, zbog čega imamo veliko poverenje u njih, ali i mnogo veće samopouzdanje.“ – izjavio je Rendal VIlijams.

Rendal Vilijams postigao je najbrži tačdaun u NFL istoriji.
Rendal Vilijams postigao je najbrži tačdaun u NFL istoriji. Photo: Ronald Martinez/ALLSPORT

Sa druge strane potpuno očekivano u taboru Iglsa bili su razočarani što njihova trik akcija nije završena kako su očekivali: „To je bio pokušaj da mnogo dobijemo ili da ‘izgorimo’.“ – rekao je posle meča Dejvid Ejkers o iznenađujućoj akciji sa početka susreta.
Poeni koje je Rendal Vilijams postigao na početku meča između Dalasa i Filadelfije do danas su ostali najbrže postignuti poeni u NFL istoriji. Iako su neki rekli bi se sa pravom tvrdili da vreme nije pušteno na vreme i da je poentiranje izvedeno posle nešto više od tri sekunde, ostaje ipak zvanično da je Rendal VIlijams postigao tačdaun posle samo tri sekunde od početka duela između Kaubojsa i Iglsa, čime je izveo najbrže poentiranje u NFL istoriji. Kako je izgledao istorijski početak susreta između Dalasa i Filadelfije možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstRaulova bravura u dresu Šalkea
Sledeći tekstJos Ferštapen – Jeziv požar u Hokenhajmu