Kad je Rosi umalo nasledio Šumahera u Ferariju

Kad je Rosi umalo nasledio Šumahera u Ferariju

Samo je Džon Sertiz uspeo da osvoji titule u dva najprestižnija takmičenja na dva i četiri točka. Sertiz je bio četvorostruki šampion u motociklizmu, pre nego što je 1964. godine trijumfovao u šampionatu Formule 1. Njegov poduhvat zaista deluje neverovatno iz današnje perspektive, jer mnogi će reći da majstori na dva točka ne bi mogli da pariraju u Formuli 1 majstorima trkanja na četiri točka (i obrnuto), ali da ipak postoje izuzeci videlo se 2006. godine. Tada je Valentino Rosi zablistao na testiranju u Valensiji, ali nažalost na kraju se ipak odlučio da ne uđe u „avanturu“ zvanu Formula 1 i tako pokuša da dostigne legendarnog Sertiza, već se zadovoljio briljantnom karijerom u Moto GP šampionatu.
Početkom 2006. godine vozači Formule 1 su se okupili u Valensiji, gde su vršili testove za predstojeću sezonu. Među njima se našao i jedan “uljez”, pošto je tada aktuelni Moto GP šampion “Doktor” Valentino Rosi pozvan od strane Ferarija da se oproba i u bolidu Formule 1. Italijani od Alberta Askarija nisu imali svog vozača u bolidu Ferarija koji se okitio titulom, a pošto je to bila jedna od velikih želja i vlasnika i tifoza tima iz Maranela, došli su na ideju da bi tako nešto mogao da uradi samo najpopularniji italijanski sportista u tom trenutku Valentino Rosi. Ipak, prvog dana testiranja činilo se da je ideja bila pogrešna, Rosi se po mokroj stazi u Valensiji nije baš najbolje snašao, pa je posle okreta na stazi izleteo sa piste i završio u pesku. Posle lošeg iskustva prvog dana testiranja, drugog dana se od Valea nije puno očekivalo, “iluzije” da bi on mogao da bude Italijan koji će u bolidu Ferarija osvojiti titulu su iščezle, ali “Doktor” nije imao nameru da odustane…

Valentino Rosi vozio je sjajno bolid Ferarija na testiranju.
Valentino Rosi vozio je sjajno bolid Ferarija na testiranju.

Drugog dana testiranja Rosi je pokazao da mu je “brzina u krvi”, odvozio je sjajno 51 krug i na kraju testiranje završio na devetom mestu, sa malim zaostatkom za najdominantnijom figurom Formule 1 tih godina Mihaelom Šumaherom. Koliko je Vale bio dobar na tom testiranju najbolje pokazuje podatak da je iza sebe ostavio asove poput Dejvida Kultarda, Marka Vebera i Jarna Trullija. “To je bio vrlo dobar performans, to ne može niko da negira. Ljudi koji su juče rekli da Rosi nema šta da traži u Formuli 1, danas su se predomislili.” – saopštili su po završetku testiranja iz Ferarija.

Valentino Rosi i Mihael Šumaher.
Valentino Rosi i Mihael Šumaher.

Novinarima nije bilo jasno kako je Rosi uspeo da toliko napreduje za samo 24 sata, pa su pitali Šumahera da li mu je on u stvari pokazao neke “cake” zbog kojih je bio toliko dobar: “Nisam mu dao nikakav savet, njemu to nije potrebno.” – odgovorio im je Šumi. Pošto se već tada znalo da će ta sezona biti poslednja za Mihaela Šumahera u Ferariju, čelnici tima iz Maranela bili su ubeđeni da su mu našli idealnu zamenu. Pregovarali su sa Rosijem, koji je po svedočenju njegovog oca bio na korak od potpisivanja ugovora sa Ferarijem, ali se na kraju ipak odlučio da se ne pridruži “Crnom konju” i da ostane u najkvalitetnijem šampionatu dvotočkaša. Ali tu nije bio kraj priče između Rosija i Ferarija…
2008. godine Valentino je ponovo seo u bolid Ferarija, ovoga puta u Muđelu, na kome je vozio bolid sa istim specifikacijama kao i Kimi Raikonen i Felipe Masa, koji su te sezone bili zvanični vozači tima iz Maranela.

Ferari tada nije saopštio Rosijeve rezultate testiranja, ali je po nezvaničnim informacijama koje su se tada mogle čuti ponovo ponudio “Doktoru” da se oproba u Formuli 1. Ipak, on je nakon kraćeg razmišljanja odbio tu ponudu. Ni tu nije bio kraj “flertu” između Rosija i Ferarija, naredne godine Vale je bio najbliži Ferariju, jer posle Masine povrede italijanski tim nije imao drugog vozača za trku u Monci, pa su javno istakli da je njihova želja da Brazilca na toj trci zameni Valentino Rosi. Odgovor harizmatičnog Italijana je vrlo brzo usledio, ali on ma koliko bio logičan nije obradovao čelnike i navijače čuvenog tima: “Razgovarao sam sa čelnicima Ferarija oko mogućnosti da vozim za ekipu u Monci. Ipak, bez testiranja i mogućnosti da se borim za titulu mislim da to ne bi bila logična odluka. Već smo pričali o tome da je rizično ući u Formulu 1 bez prethodnih testiranja. Ne možete da izađete na stazu i upoznate bolid za samo tri dana. Takođe, ne znam da li bih zbog mojih problema sa vratom bio uopšte u stanju da izdržim celu trku. I pošto se u ovom trenutku borim za titulu u Moto GP šampionatu izlet u Formulu 1 bi bio stresan.” – rekao je tada Rosi i okončao nagađanja navijača, ali i razočarao mnoge fanove Ferarija i auto-moto sporta, koji su imali veliku želju da “Doktora” vide za volanom bolida tima iz Maranela.

Valentino Rosi u sedištu Ferarija.
Valentino Rosi u sedištu Ferarija.

Iako je kasnije i u Barseloni Rosi testirao Ferari, tada je već bilo jasno da ipak nikada neće u zvaničnoj trci nastupiti za italijanski tim. Zbog toga nikada nećemo saznati da li je Valentino Rosi mogao da postane prvi Italijan koji je osvojio titulu u bolidu Ferarija još od Alberta Askarija i da li je bilo realno da “Doktor” krene putem Džona Sertiza ili je ipak to bila samo jedna navijačka maštarija?! Šta vi mislite o tome?
Možda vam u dobijanju odgovora na to pitanje pomogne snimak koji je pred vama sa jednog Rosijevog testiranja u bolidu Ferarija, možda baš posle gledanja ovog snimka dobijete jasniju sliku o tome koliko je zaista popularni Vale mogao u Formuli 1.

Prethodni tekstGol glavom… u hokeju
Sledeći tekstGricnuo biskvit, pa „zabio“ iz penala