Kad sudija pomeša glavu igrača sa loptom

Kad sudija pomeša glavu igrača sa loptom
Kad sudija pomeša glavu igrača sa loptom

Za kvoterbeka Vinija Testaverdea NFL sezona 1998/99 bila je najbolja u profesionalnoj karijeri koja je trajala preko 20 godina. Te sezone uspeo je da dovede Džetse do prve titule u istoriji u Istočnoj diviziji AFC-a, ali i da postavi novi rekord franšize sa bačenih 29 tačdaun dodavanja. Uspeo je te sezone i da sam istrči jedan tačdaun, a ispostaviće se da će baš taj tačdaun obeležiti tu celu NFL sezonu, ali može se slobodno reći i karijeru Testaverdea.
Dana 6. decembra 1998. godine favorizovani Njujork Džetsi dočekali su na svom terenu te sezone samo solidne Sijetl Sihokse. Iako su Džetsi pre meča bili apsolutni favoriti, na samo dvadesetak sekundi pre kraja gosti su vodili sa 31:26, a domaći su imali četvrti daun za gol na 5 jardi od protivničke end zone. Usledila je akcija koja je odlučila pobednika duela, ali i postala predmet kontroverzi.

Vini Testaverde je protiv Sijetla postigao tačdaun koji mu je obeležio karijeru.
Vini Testaverde je protiv Sijetla postigao tačdaun koji mu je obeležio karijeru.

Kvoterbek domaćih odlučio se da u toj akciji ne uposli nikoga od svojih saigrača, već da proba sam da se probije do protivničke end zone. Centar mu je otvorio rupu u protivničkoj odbrani, a on to koristi da prođe skoro do end zone, gde ga zaustavljaju defanzivci Sihoksa. Svi su bili u nedoumici da li je Testaverde uspeo da postigne tačdaun ili su gosti kao što su tvrdili uspeli da ga zaustave ispred linije end zone i tako obezbede sebi iznenađujući trijumf u „Velikoj jabuci“. Dilema je trajala sve dok linijski sudija Erni Franc nije podigao visoko ruke u vazduh i na taj način signalizirao da je Testaverde uspeo da postigne tačdaun, što je označilo početak velikog slavlja navijača Džetsa.
Usledio je potom usporeni snimak sporne situacije, na kome se jasno videlo da Testaverde nije uspeo da unese loptu u protivničku end zonu, da čak nije bio ni blizu, već da je samo glavom uspeo da dođe do prostora za postizanje tačdauna. Ono što je iznenadilo mnoge je to što se tadašnji trener gostiju Denis Erikson nije mnogo bunio ni posle emitovanog snimka sporne situacije, a kada je kasnije upitan zašto nije protestovao, dao je vrlo interesantan odgovor: “Sudija mi je odmah priznao da je pomešao glavu igrača sa loptom i da je zato priznao tačdaun?!“ – rekao je Erikson.

Sudija je na kraju priznao da je dosudio tačdaun zato što je pomešao glavu Testaverdea sa loptom.
Sudija je na kraju priznao da je dosudio tačdaun zato što je pomešao glavu Testaverdea sa loptom.

Zanimljivo je da je poraz u Njujorku faktički ostavio Sijetl bez doigravanja te sezone i na posletku koštao posla Denisa Eriksona. Nešto kasnije su i same sudije priznale da je došlo do zabune i da je u brzini doneta pogrešna odluka, a ova neverovatna greška arbitara u završnici meča između Džetsa i Sihoksa bila je jedan od glavnih razloga da se već naredne sezone u NFL-u zvanično uvede gledanje snimaka spornih situacija, koje je već ranije bilo uvedeno eksperimentalno, ali samo na nekim utakmicama.
Kako je izgledala jedna od najvećih sudijskih grešaka u NFL istoriji, koja mnogima danas deluje i komično, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBredfordska tragedija: „Gospode Bože! Zaključana su! Zaključana su!“
Sledeći tekstKako je Kaljeri spektakularnim golom zasenio povratak Teveza u Boku i oduševio Maradonu