Kad vuvuzela posvađa dva navijača

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici bilo je 19. po redu, a obeležili su ga Španci, koji su u finalu pobedili Holandiju, lopta Džabulani, hobotnica Pol, Larisa Rikelme, kao i tada popularni iritantni „instrument“ vuvuzela, koji je pravio glavobolje mnogim gledaocima, ali i igračima i trenerima.
Vuvuzele su nešto nalik trubama, koje su navijači koristili tokom svih mečeva. Mnogi su se žalili na te nepodnošljive zvuke, neki igrači kao što su Patris Evra, Leo Mesi, ali i televizijske kompanije, koje su se žalili da se glasovi komentatora praktično ne čuju zbog zvukova tog „instrumenta“. Veliki problem vuvuzele su predstavljale i navijačima tj. gledaocima kod kuće, koji nisu mogli da osete ambijent sa stadiona. Sve TV kompanije su u što skorijem roku pokušale da smanje zvuk vuvuzela u svojim prenosima, a BBC je svojim gledaocima pokušao da ponudi prenos apsolutno bez tog zvuka. Govorilo se čak da mogu da izazovu trajno oštećenje sluha, ali i pored svega toga navijači su bili podeljeni na one koji neprestano duvaju u ove “instrumente” i one koji ga mrze iz dna duše. Taj kontrast se možda najbolje video u jednom komičnom događaju na tribinama stadiona u Kejptaunu, na meču Engleska – Alžir.

Sukob dvojice navijača Alžira tokom meča sa Engleskom.
Sukob dvojice navijača Alžira tokom meča sa Engleskom.

Englezi su tada na opšte iznenađenje odigrali samo 0:0 sa Alžirom, ali su zato na tribinama njihovi navijači izgubili bitku protiv vuvuzela, jer ni 30.000 njih nije moglo da nadjača zvuke ovih truba, što je posebno nerviralo i mnoge gledaoce koji su pratili prenos od kuće. Međutim, meč je obeležila i jedna komična scena koja se odigrala na delu tribina koja je pripadala navijačima Alžira. Naime, dva drugara koja su pratila meč ušla su u manji sukob zbog zvuka trube, što je čak dovelo i do kratkog fizičkog obračuna. Sve se na sreću brzo završilo uz osmehe, da bi potom njih dvojica nastavili da gledaju utakmicu u kojoj i nisu imali prilike da vide mnogo lepih fudbalskih poteza.
Podsetite se iritantnih vuvuzela, ali i ove scene iz Kejptauna 2010. godine, koja će vam sigurno izmamiti osmeh na lice:

Prethodni tekstRozi Ruiz – Atletski prevarant koji je očarao Ameriku
Sledeći tekstBili Miške – Borba za decu koja je rasplakala planetu