Rozi Ruiz – Atletski prevarant koji je očarao Ameriku

Rozi Ruiz - Atletski prevarant koji je očarao Ameriku

Do sredine aprila 1980. godine za administrativnu radnicu Rozi Ruiz niti jedan ljubitelj sporta nije ni čuo. A onda je 21. aprila 1980. godine Rozi Ruiz popravila svoj lični rekord u maratonu za oko 25 minuta i senzacionalno trijumfovala na čuvenom Bostonskom maratonu. Iznenađujući trijumf doneo je Ruizovoj veliku slavu i mesto u sportskoj istoriji, ali ne baš na način na koji je ona to očekivala…
Do te trke anonimna Rozi Ruiz, koja se atletikom bavila amaterski, ne samo da je uspela da pobedi u čuvenoj maratonskoj trci, već je sa rezultatom od 2 sata 31 minut i 56 sekundi uspela da postavi novi rekord Bostonskog maratona, ali i da ostvari do tog trenutka treći najbolji maratonski rezultat svih vremena. Devojka koja se za trku u Bostonu kvalifikovala na maratonu u Njujorku godinu dana ranije sa skoro 25 minuta slabijim vremenom, šokirala je sve, jer je uspela da pređe liniju cilja pre favorizovane Žaklin Garej, koja je vodila tokom većeg dela trke i za koju su svi očekivali i da će pobediti. Rozi Ruiz bila je vrlo umorna po prolasku linije cilja, pa je hodala uz pomoć dva policijca koji su joj pomogli da se udalji iz ciljne ravnine. Dok je Ruizova pokušavala da dođe do daha, ali i delovala i sama zbunjena trijumfom, fotografi su pohitali da uslikaju senzacionalnu pobednicu Bostonskog maratona.

Rozi Ruiz je zbog umora uz pomoć dvojice policajaca odšetala po završetku maratonske trke u Bostonu.
Rozi Ruiz je zbog umora uz pomoć dvojice policajaca odšetala po završetku maratonske trke u Bostonu.

Za to vreme navijači su pozdravljali pobednicu, ali i pitali se kako je nisu zapazili ranije tokom trke, kao i zašto joj majica nije mokra od vode i znoja kao kod ostalih učesnika. I dok su se mnogi pitali i ko je uopšte ta devojka koja je trijumfovala u trci, organizatori su pohitali da joj na glavu stave pobednički venac, čestitaju joj na trijumfu, ali i da ponosno saopšte da po peti put uzastopno SAD ima pobednicu Bostonskog maratona. Odmah posle trijumfa Rozi se pojavila i pred TV kamerama, gde je dala prilično čudan intervju u kome nije znala da objasni neke osnove atletskih treninga, da bi kasnije u razgovoru za ostale američke medije izjavila i da se ne seća nekih delova staze, svojih prolaznih vremena, kao i kada je tačno prestigla konkurenciju i izbila na čelo trke.
Posle ovakvih izjava, ali i činjenice da je niko od konkurentkinja nije uočio tokom trke, organizatori su bili veoma zbunjeni i pitali se kako je Ruizova uopšte uspela da pobedi, pa su pokrenuli istragu. Ipak, i pored njihove sumnjičavosti, američki mediji su se utrkivali u „svojatanju“ Ruizove, ali i kao da se takmičili ko će više istražiti život „misteriozne devojke“ koja je za jedan dan postala novi „američki atletski ponos“. I dok su se mediji u Americi utrkivali ko će više da nahvali domaću maratonku, pobednik u muškoj konkurenciji Amerikanac Bili Rodžers šokiran je izjavio za medije: „Ne mogu da verujem da je ova žena istrčala maraton. Uopšte nije izgledala umorno!“ Ta njegova izjava bila je samo još jedan razlog da organizatori sumnjaju u Ruizovu, ali da bi se i pored brojnih sumnji saznala istina biće potrebno da prođe više od sedam dana od održavanja trke.

Rozi Ruiz - Nesuđena pobednica Bostonskog maratona 1980. godine.
Rozi Ruiz – Nesuđena pobednica Bostonskog maratona 1980. godine.

Iako je istraga pokazala da Ruizove nije bilo ni na jednom snimku tokom trke, kao i da je niko od konkurentkinja, ali i publike, nije zapazio tokom maratona, da nije bilo dvojice studenata koji su tog dana gledali pored staze maratonsku trku ulicama Bostona, ko zna kako bi se ova priča završila. Naime, dvojica studenata primetili su na oko kilometara pred ciljem kako se jedna devojka u sportskoj opremi iz publike neopaženo ubacuje među učesnike maratona, ali su pomislili da je to neka „ludača“ iz publike koja samo želi malo pažnje. Oni na to i nisu obraćali puno pažnje sve dok na televiziji nisu videli iznenađujuću pobednicu i shvatila da je ta pobednica zapravo žena koju su videli kako se ubacuje iz publike među maratonce. Pozvali su organizatore trke i saopštili im šta su videli, a organizatorima je taj dokaz bio dovoljan za „zatvaranje slučaja“ i za obraćanje medijima.
Kako su oni tada objasnili u istrazi su saznali da se Rozi Ruiz izdvojila od učesnica na početku trke, a potom gradskim prevozom došla do poslednje deonice trke, gde se uključila ponovo u trku i kasnije prva prošla kroz ciljnu liniju. Ruizova je posle novih saznanja diskvalifikovana, pobeda je zvanično dodeljena Žaklin Garej, kojoj je organizovano javno uručivanje trofeja, a to je bio signal za medije da „osuju paljbu“ po Ruizovoj. Tako su američki mediji svoju dojučerašnju ljubimicu nazivali najobičnijim prevarantom sa Kube (Rozi Ruiz je rođena u Havani), ali su i ubrzo pronašli svedoke koji su tvrdili da ona zapravo nije istrčala ni Njujorški maraton godinu dana ranije, već da je i tada do cilja došla uz pomoć javnog prevoza. Organizatori Njujorškog maratona su tada odlučili da pokrenu istragu posle koje su saopštili da su došli do saznanja da je Rozi Ruiz zaista varala tokom te trke i sa godinu dana zakašnjenja odlučili da je diskvalifikuju i ponište joj ostvareni rezultat.

Žaklin Garej - Na kraju ipak pobednica Bostonskog maratona 1980. godine.
Žaklin Garej – Na kraju ipak pobednica Bostonskog maratona 1980. godine.

Mediji su i dalje nastavili da se bave Ruizovom, pa su tako za prevaru krivili njenog šefa, koji je po njima pritiskao Ruizovu da posle Njujorškog istrči i Bostonski maraton i ostvari još bolji rezultat. Navodno, Rozi Ruiz nikako nije želela da razočara svog pretpostavljenog, pa je odlučila da izvede prevaru, ali se i sticajem okolnosti malo ranije uključila u trku i prošla prva kroz cilj, što joj nikako nije bila namera. Ipak, i pored brojnih inkriminisajućih dokaza i neverovatne „rupe u sećanju“, Rozi Ruiz nije popuštala i uvek je tvrdila da je nevina, da nije učinila ono za šta su je mediji i organizatori maratona optužili i da nije prevarant.
Posle maratonske trke u Bostonu Rozi Ruiz nikada više nije učestvovala ni u jednoj atletskoj trci, a njen život krenuo je stranputicom. Ubrzo je dobila otkaz u firmi u kojoj je radila, menjala je poslove, ali i bila iza rešetaka zbog učestvovanja u prevari sa nekretninama, kao i zbog prodaje narkotika. I pored toga što je varala u trci, Rozi Ruiz i danas u Americi ima veliku slavu, pa su tako Dejv Taf  i Den Džons snimili kompoziciju koju su nazvali „Oda Rozi Ruiz“.

Zanimljivo je da su mnogi novinari tokom godina tvrdili da je Rozi Ruiz svojim potezom u stvari popularizovala Bostonski maraton i učinila mnogo na njegovoj promociji, a najdalje u tim tvrdnjama otišao je čuveni sportski novinar ESPN-a Adrijan Vojnarovski, koji je u svom tekstu o Rozi Ruiz između ostalog napisao: „Punih osam dana ona je bila najneverovatnija priča koju je sport ikada video. I posle 25 godina Rozi Ruiz je i dalje jedna od najboljih stvari koje su se ikada desile Bostonskom maratonu!“ – napisao je Vojnarovski sredinom prve decenije 21. veka. I koliko god to mnogima delovalo čudno, Rozi Ruiz je zaista učinila mnogo za Bostonski maraton, jer se zahvaljujući njoj i njenoj prevari maratonska trka u najvećem gradu Masačusetsa vrlo često pominje i bude u žiži sportske javnosti.
Kako je izgledala završnica trke na maratonu u Bostonu u kojoj je iznenađujuće „trijmfovala“ Rozi Ruiz, ali i njen vrlo neobičan prvi intervju po završetku trke, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstPoen koji je oduševio i one koji ne vole stoni tenis
Sledeći tekstKad vuvuzela posvađa dva navijača