Kada je Beograd poklonio Novickom najlepše trenutke u karijeri

Kada je Beograd poklonio Novickom najlepše trenutke u karijeri
Kada je Beograd poklonio Novickom najlepše trenutke u karijeri
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Evropsko prvenstvo 2005. godine, čija se završnica igrala u tek otvorenoj „Beogradskoj Areni“, pamtiće se po mnogim dešavanjima. Verovatno će prve asocijacije mnogima biti neuspeh domaćina i legednarna konferencija Željka Obradovića. Pamtiće se i poraz Hrvatske u četvrtini finala od Španije, posle spornih odluka sudija u završnici. Naravno, sećaće se mnogi i prve velike titule reprezentacije Grčke van svoje zemlje, ali i jednog događaja iz finala kojeg se danas i mi podsećamo. U njemu je u glavnoj ulozi bio legendarni Dirk Novicki…

Dirk Novicki igrao je fantastično na Eurobasketu

U meču za šampionsku titulu na Eurobasketu 2005. godine našli su se oni od kojih se nije to previše očekivalo, Grčka i Nemačka. I dok su Grci godinama imali kvalitetan tim, Nemci su bili sušta suprotnost. Veliki uspeh 1993. godine, a potom do pojave Dirka Novickog, ispod prosečna ekipa, koja je bila daleko od nekog zapaženijeg rezultata. Ipak, kada je stasao Dirk Novicki i Nemačka reprezentacija postala je konkurentna za medalju. Međutim, osim Dirka, to je objektivno bio tim od ne toliko kvalitetnih pojedinaca. Zato im ni na prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori nisu davane preterano velike šanse. Ipak, Nemci su iznenađujućim pobedama protiv Turske, Slovenije i Španije došli do finala. U borbi za zlato Grci su ipak bili bolji i rutinski trijumfovali, najavivši godine najvećih uspeha Helena. I pored poraza u finalu, Nemci su bili presrećni, a jednog detalja sa finala će se posebno sećati…

Dirk Novicki izabran je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva 2005. godine.
Dirk Novicki izabran je za najboljeg igrača Evropskog prvenstva 2005. godine.

Na nešto više od tri minuta pre kraja duela, kada je pitanje pobednika već bilo rešeno, selektor Nemačke Dirk Bauerman rešio je da izvede iz igre najboljeg strelca i igrača turnira Dirka Novickog. To kao da je bio poziv za sve navijače na tribinama, koje su činili uglavnom domaćini, Grci i Nemci, da ustanu sa svojih mesta i da ovacijama koje će potrajati preko pola minuta nagrade Dirka Novickog za sjajne igre na tom prvenstvu. Ovacije su predstavljale i priznanje za sve ono što je Novicki uradio u dotadašnjoj karijeri.

Novicki se u knjizi prisetio trenutaka iz Beograda

Bili su to emotivni trenuci. Svi su mogli da vide koliko Novickom znače ovacije koje je dobio, ali su i ti trenuci bili za ponos Beograda i Srbije. „Trener Bauerman izvukao me je iz igre pre kraja finalne utakmice protiv Grka. Odjednom je 18.000 ljudi u dvorani ustalo i počelo da aplaudira. Te ovacije su me oborile s nogu. Mislim da mi nisu aplaudirali za igru u finalu, jer nisam imao svoj dan. Verovatno su osećali poštovanje prema igri cele ekipe i mojoj borbi za nacionalni tim. Taj aplauz je najlepši trenutak u mojoj karijeri.“ – napisao je Dirk Novicki u svojoj knjizi o trenucima iz Beograda.

Dirk Novicki je tokom kompletnog šampionata imao odličan odnos sa publikom u Beogradu.
Dirk Novicki je tokom kompletnog šampionata imao odličan odnos sa publikom u Beogradu.

Zanimljivo je da Dirk Novicki nije prvi veliki sportista koji je dobio takve ovacije u Beogradu, iako nije nastupao za domaćine. Pre njega su to doživeli i Dijego Maradona i Toni Kukoč, kao i još neki vrhunski sportisti. Nije mali broj ni onih koji su posle njega doživeli slične ovacije. To je samo još jednom pokazalo da publika u Beogradu zna da poštuje i ceni sportske legende.
Kako je izgledalo kada je publika u „Beogradskoj Areni“ ovacijama pozdravila Dirka Novickog, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstJugoslavija protiv „Dream team“-a – Ko bi pobedio?!
Sledeći tekstZoran Stevanović – Ruka nije zadrhtala