Kada je „diskvalifikovana“ štafeta Amerike osvojila olimpijsko zlato

Kada je
Kada je "diskvalifikovana" štafeta Amerike osvojila olimpijsko zlato
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Pošto su na Olimpijskim igrama u Atini i Pekingu zbog grešaka ostali bez odličja u ženskoj štafeti na 4×100 metara, na Igrama u Londonu Amerikanke su konačno uspele da dođu do zlatne medalje. Tada su uspele da na stazi opravdaju individualni kvalitet, a četiri godine kasnije, na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, mnogi su očekivali da će Amerikanke uspeti da odbrane zlatnu medalju. Odličan sprinterski tim u kojem su glavne zvezde bile Tori Bouvi i Alison Feliks, po mnogima je bio glavni favorit za zlatnu medalju, ali se u jednom trenutku činilo da će se, umesto očekivanog osvajanja najsjajnijeg odličja, dogoditi fijasko…
U drugoj kvalifikacionoj grupi, u kojoj se osam selekcija borilo za prva tri mesta koja su vodila u finale, Amerikanke su bile apsolutni favorit. I činilo se da će lako opravdati ulogu favorita, Tijana Bartoleta je trčala odlično u prvoj izmeni, da bi potom istim tempom nastavila i Alison Feliks, koja je samo uvećavala prednost Amerikanki, pre nego što je trebala da preda palicu Ingliš Gardner, koja je planirana da trči u trećoj izmeni. Ipak, pri kraju svoje izmene, Alison Feliks počinje da gubi korak, posrće i neuspeva da preda palicu u ruke Gardnerove, već je ispušta iz ruku i štafeta završava na zemlji. To je automatski značilo da Amerikanke opet neće osvojiti odličje na Olimpijskim igrama u štafeti 4×100 metara, što je bilo razočaravajuće za toliko kvalitetan sastav, ali…  

Alison Feliks nije uspela da preda štafetu Ingliš Gardner.
Alison Feliks nije uspela da preda štafetu Ingliš Gardner.

Alison Feliks je posle trke objašnjavala da je korak izgubila, a potom i ispustila štafetu, zbog kontakta sa Brazilkom Kauzi Venansio, koja je po mišljenju Amerikanke laktom nenamerno nju gurnula. „Gurnuta sam kad sam došla u zonu za razmenu štafete. To me je potpuno izbacilo iz ravnoteže. Pokušala sam da nastavim i dođem do Ingliš, međutim, falio mi je korak i pala sam dok sam joj se približavala.“ – objasnila je Alison Feliks medijima šta se dogodilo u kvalifikacionoj trci.  Feliksova se i „pravdala“ da je ona sve vreme trčala svojom stazom i da ničim nije izazvala taj kontakt, a čelnici atletske reprezentacije SAD-a su odlučili da ulože žalbu smatrajući da njihova selekcija nije zaslužila da na takav način ostane bez finala. Komisija IAAF-a je po prijemu žalbe pregledala ponovo snimak trke i utvrdila da je Venansio zaista zakačila Feliksovu i poremetila je u trčanju, pa su odlučili da diskvalifikuju Brazilke, a „pomiluju“ Amerikanke i da im dozvole da po završetku atletskog programa za taj dan, ponovo trče kvalifikacionu trku i to same na staze u borbi protiv štoperice.

Amerikanke su na kraju ipak uspele da osvoje zlatnu medalju.
Amerikanke su na kraju ipak uspele da osvoje zlatnu medalju.

U toj trci Amerikanke su istrčale bolje vreme od svih ostalih u kvalifikacijama, čime su obezbedile plasman u finale, u kojem će kasnije i osvojiti zlatnu medalju. Iako su se mnogi ljubitelji atletike složili da je Brazilka Venansio zaista zakačila Feliksovu i definitvno je omela u trenucima kada je trebala da preda štafetu, nije bilo ni malo onih koji su smatrali da je odluka IAAF-a bila pokazatelj dvostrukih aršina i da verovatno nekoj drugoj štafeti ne bi bila poništena diskvalifikacija ni za neke veće nepravilnosti.
Kontroverzna ili ne, bila je ovo situacija koja je izazvala veliku pažnju tokom atletskih takmičenja na Igrama u Riju, a kako je izgledao nastup Amerikanki na ovom takmičenju i situacija koja je za mnoge kontroverzna, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGolovi kojima je Marselo Salas „kupio kartu“ za Rim
Sledeći tekstMajk Tajson – Dolazak u ring koji je mnogima uterao strah u kosti