Kada je Ivan Pedroso zbog „tajanstvenog“ čoveka ostao bez svetskog rekorda

Kada je Ivan Pedroso zbog
Kada je Ivan Pedroso zbog "tajanstvenog" čoveka ostao bez svetskog rekorda
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Oni koji su bar malo pratili atletiku devedesetih godina prošlog veka sigurno se sećaju Ivana Pedrosa, momka „od gume“ sa Kube, koji je skakao u dalj neverovatno i ređao trijumfe na velikim takmičenjima. Ovaj sjajni Kubanac bio je 4 puta uzastopno Svetski prvak na otvorenom, 5 puta uzastopno je to uspeo da uradi u dvorani, a krunu karijere ostvario je osvajanjem olimpijske zlatne medalje na Igrama u Sidneju. Bio je Ivan Pedroso i svetski rekorder u skoku u dalj, ali mu je taj rekord vrlo brzo oduzet, posle jedne od najvećih atletskih kontroverzi.
Subota, 29. jul 1995. godine, atletski miting u italijanskom Sestrijereu, takmičenje na kome je samo godinu dana ranije Sergej Bubka izveo neverovatan skok motkom, obeležava maglovito vreme sa puno vetra. Ipak, to nije sprečilo domaću publiku da dođe u velikom broju i prisustvuje pisanju atletske istorije. Na zaletištu skoka u dalj, Ivan Pedroso u poslednjoj šestoj seriji posle odličnog zaleta idealno odskače sa daske i „leti“ 8 metara i 96 centimetara, čime obara aktuelni Svetski rekord Majka Pauela, ali i osvaja 130.000 dolara i najnoviji model Ferarija, što je bila nagrada domaćina za obaranje svetskog rekorda na tom mitingu. Posle gledanja usporenog snimka, mnogi su tvrdili da je Kubanac zapravo prestupio pre skoka, ali i da je tehnički možda mogao i bolje da izvede skok i još dalje „odleti“. Razlog za te tvrdnje bio je i taj što je Ivan Pedroso tokom karijere znao da skoči i preko 9 metara, ali uz blagi prestup, pa mu ti rezultati nikada nisu računati.

Ivan Pedroso – Ferari kao jedna od nagrada za obaranje svetskog rekorda.

Ono što je odmah izazvalo pažnju, bila je i brzina vetra prilikom skoka, koja je iznosila dozvoljenih 1,2 metara u sekundi (dozvoljena granica vetra da bi se priznao rezultat je 2 metra u sekundi) i koja je često pravila probleme skakačima u dalj tokom takmičenja. Ipak, u tom trenutku „sreća“ se osmehnula Pedrosi, pa se činilo da je novi svetski rekord u skoku u dalj postavljen i da je Ivan Pedroso upisao svoje ime u atletsku istoriju i to ispred takvih velikana kao što su Majk Pauel, Karl Luis, Bob Bimon… „U martu sam skočio 9 metara i 3 centimetra na Panameričkim igrama, ali mi je dosuđen prestup, jer mi je stopala bilo iznad nedozvoljenog dela odskočišta. Presrećan sam zbog ovog rezultata, ali sam siguran i da ću preskočiti 9 metara, samo ne znam gde i kada.“ – rekao je Ivan Pedroso italijanskim medijima po obaranju rekorda u skoku u dalj. Ipak, nekoliko dana kasnije dogodila se kontroverza, koja će baciti skroz drugu senku na rezultat koji je ostvario Ivan Pedroso.
Organizatori mitinga zatražili su od IAAF-a (Svetske atletske federacije) da proglasi rezultat Pedrose nevažećim, jer sumanjaju da je vrednost vetra ispravno izmerena. Naime, tokom celog takmičenja zabeležena su samo 4 skoka koja su imala dozvoljenu granicu vetra, a tri od ta četiri skoka izveo je Ivan Pedroso. Tokom tih skokova po tvrdnji organizatora jedan čovek je uvek prilazio uređaju koji je merio brzinu vetra i po njihovom mišljenju namerno ga sprečavao da izmeri pravu brzinu vetra. „Svaki put kada bi Pedrosa krenuo da skoči jedan čovek bi stao ispred anonometra. Stajao je pola metra ispred anonometra i to kod svih šest Pedrosovih skokova i samo tada. Razgovarali smo sa njim i rekao nam je da jako voli skok u dalj i da ga je zanimao samo Pedroso, jer je najbolji. Međutim, mi imamo osećaj i verujemo da je namerno ometao uređaj da izmeri tačnu brzinu vetra.“ – saopštili su organizatori.

Ivan Pedroso je u Sestrijereu postavio najbolji rezultat svih vremena u skoku u dalj, koji je ubrzo poništen.
Ivan Pedroso je u Sestrijereu postavio najbolji rezultat svih vremena u skoku u dalj, koji je ubrzo poništen.

IAAF je odlučio da prihvati predlog organizatora i da ponište rezultat koji je Ivan Pedroso ostvario u Sestrijereu, čime je rekord Majka Pauela i dalje ostao na snazi. Ovakva odluka čelnika atletske federacije razočarala je Kubanca, koji je potom medijima rekao: „Razočaran sam, ali i siguran da ću u budućnosti skočiti još dalje i biti svetski rekorder!“ Ipak, to se nije dogodilo, Ivan Pedroso nikada nije bez prestupa skočio kao u Sestrijereu 1995. godine, a razlog tome mnogi vide u činjenici da je narednih godina imao dosta problema sa povredama.
I pored toga što je mnogo puta skakao blizu granice od 9 metara, pa čak i preko nje, što zbog malih prestupa ili jakog vetra, ti rezultati nisu važeći, pa je zvanično najbolji skok Ivana Pedrosa u karijeri „samo“ 8 metara i 71 centimetar. Preko 20 godina od skoka iz Sestrijerea, Ivan Pedroso se za zvanični sajt IAAF-a podsetio najveće kontroverze njegove karijere: „Tog dana skočio sam 8,96 metara, jedan centimetar dalje od svetskog rekorda, uz brzinu vetra od 1,2 metra u sekundi. Svi prisutni, pa i ja, bili su presrećni što sam oborio svetski rekord. Međutim, kasnije sam obavešten da moj rekord ne može biti potvrđen zato što je neko stajao suviše blizu merača brzine vetra i time učinio moj skok nevažećim. Toliko uloženog napornog rada bilo je potrebno da se ostvari takav rezultat, zbog čega sam bio vrlo frustriran što mi je oduzet rekord. Osvojio sam devet svetskih zlatnih medalja, osvojio sam i olimpijsku zlatnu medalju, ali bol zbog nepravednog gubitka svetskog rekorda nikada nije prestao.“ – rekao je Ivan Pedroso.

Iako je tokom karijere ostvario mnogo sjajnih rezultata, Ivan Pedroso će zauvek žaliti zbog "nepravedno" oduzetog svetskog rekorda.
Iako je tokom karijere ostvario mnogo sjajnih rezultata, Ivan Pedroso će zauvek žaliti zbog „nepravedno“ oduzetog svetskog rekorda.

Odluka IAAF-a tokom svih ovih godina izaziva dosta kontroverzi, jer nije mali broj onih koji tvrde da skok Ivana Pedrosa nije priznat zato što je on Kubanac, zato što je atletska federacija želela da zaštiti američke atletičare, ali i zato što nije želela da svetski rekorder bude iz komunističke zemlje. Mnogi utemeljenje u tim pričama traže i u činjenici da su navodno američkim atletičarima često iz svetske federacije „gledali kroz prste“ zbog dopinga, dok su atletičari iz drugih zemalja redovno kažnjavani, pa tako i u ovoj situaciji veruju da su „pravila“ važila za Pedrosu samo zato što je Kubanac. Sa druge strane oni koji brane odluku IAAF-a tvrde da je sve urađeno po pravilima, da je „tajanstveni“ čovek zaista ometao merač brzine vetra, ali i da je Ivan Pedroso i pre skoka načinio prestup i da su sudije pogrešile zato što su podigle belu zastavicu.
Koju god od te dve strane da podržavate, to neće umanjiti činjenicu da je skok Ivana Pedrosa iz Sestrijerea jedan od najkontroverznijih u istoriji atletike, a kako je izgledao taj skok možete da se podsetite na ekskluzivnom snimku koji je pred vama i koji nažalost nije najboljeg kvaliteta, ali i na kojem možete uočiti „tajanstvenog“ čoveka, koji je bar po atletskoj federaciji glavni krivac što je svetski rekord Ivana Pedrosa poništen.

Prethodni tekstTragikomičan „airball“ Karmela Entonija
Sledeći tekstKada se Teri okliznuo i plakao