Kada su Vlade Divac i Peđa Stojaković „prodali“ svoje akcije „Dream team“-u

Kada su Vlade Divac i Peđa Stojaković
Kada su Vlade Divac i Peđa Stojaković "prodali" svoje akcije "Dream team"-u
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

5. septembar 2002. godine, dan koji ni jedan navijač „Plavih“ neće zaboraviti. Tog dana u Indijanapolisu košarkaška reprezentacija Jugoslavije posle velike borbe savladala je domaće Amerikance i plasirala se u polufinale Mundobasketa. Sa tog meča pamte se mnogi detalji, perfektna partija Milana Gurovića, hladnokrvnost Marka Jarića, Divčevo savršeno prvo poluvreme, trenutak kada je Bodiroga jednim potezom pokazao da se „Plavi“ uopšte ne plaše „Dream team“-a, promašaji sa penala Džermejna O’Nila, ali i dve odlične akcije Jugoslovena u kojima su u glavnim ulogama bili Vlade Divac i Peđa Stojaković.
Tih godina Divac i Stojaković su na NBA terenima često izvodili dve akcije sa istim polazom, ali sa potpuno različitom realizacijom, koje su protivnici jako teško branili. Vlade bi primio loptu blizu linije za tri poena, a potom bi Peđa kretnjom zbunio protivnike, koji nisu znali da li će ići ka obruču ili se izvući na šut. Naravno, čim bi se Stojaković i na trenutak oslobodio čuvara, usledilo bi kao po pravilu savršeno dodavanje Divca i potom vrlo često rutinska realizacija Stojakovića. Gotovo da su svi znali da će Vlade i Peđa tokom svakog meča probati da „prodaju“ te akcije, ali retko ko je mogao da ih zaustavi, u šta su se uverili i igrači „Dream team“-a na tom legendarnom duelu u Indijanapolisu.

Vlade Divac i Peđa Stojaković bili su nosioci igre "Plavih" na meču protiv "Dream team"-a.
Vlade Divac i Peđa Stojaković bili su nosioci igre „Plavih“ na meču protiv „Dream team“-a.

Igrao se početak drugog poluvremena, „Plavi“ su bili u napadu u kojem je Divac dobio loptu od Stojakovića na liniji za tri poena sa desne strane, a čim se lopta našla u rukama legendarnog centra, Peđa je „zalomio“ ka obruču. Redži Miler koji ga je čuvao nije „pročitao“ tu kretnju, pa ga se Stojaković lako oslobodio, a onda je usledilo idealno dodavanje Divca o parket između Valasa i Milera, koje je Peđa prihvatio i potom zakucavanjem sa dve ruke krunisao prelepu „backdoor“ akciju tandema koji je tada nastupao za Kingse. Nešto kasnije, početkom poslednje četvrtine, Vlade Divac i Predrag Stojaković su se nalazili na gotovo istom mestu kao četvrtinu ranije. Usledio je kao preslikan početak akcije, Stojaković je uposlio Divca, ali ovog puta pošto je dodao loptu saigraču, Peđa nije krenuo ka obruču, već iza linije za tri poena, gde mu je Vlade svojom odličnom kretnjom pomogao da se oslobodi Finlija koji ga je čuvao i da obezbedi sebi dovoljno prostora da neometan uputi šut za tri poena, a tih godina u takvim situacijama Predrag Stojaković gotovo da nije promašivao, pa je lopta ubrzo „bez koske“ prošla kroz obruč. Iako se ovakve i slične akcije dosta često mogu videti tokom košarkaških mečeva i u ne malom broju slučaja se završavaju uspešno, čini se da su ih Vlade Divac i Predrag Stojaković doveli do savršenstva i zato u pojedinim situacijama deluje da je i suviše jednostavno da se izvedu i da bi to mogao svako, ali je istina skroz drugačija.
Kako je izgledalo kada su Vlade i Peđa „prodali“ akciju koju su često tokom karijere igrali članovima „Dream team“-a 5 i posle kojih su doneli važne poene Jugoslaviji u tom legendarnom duelu u Indijanapolisu, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstEndi Rodik – Defanzivno „ludilo“ protiv Čele
Sledeći tekstRikardo Kvarežma – Krunisanje kralja „Trivele“